ΘΑΣΟΣ — 21 Μαΐου 2013
  • Views486

Διεθνής Ημερίδα, με θέμα « Μεταλλευτικό Συγκρότημα Θάσου: Διερεύνηση δυνατοτήτων Προστασίας Ανάδειξης & Επανάχρησης», θα διεξαχθεί το Σάββατο 25 Μαϊου 2013 εντός του βιομηχανικού μνημείου, με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επιστημόνων. Τη διοργάνωση έχουν αναλάβει οι Αρχιτεκτονικές Σχολές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου καθώς και τα Ελληνικά τμήματα των διεθνών οργανισμών για τα μνημεία ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών) και TICCIH (Διεθνής Επιτροπή για τη Βιομηχανική Κληρονομιά).

Το «Μεταλλευτικό Συγκρότημα Θάσου» αποτελεί ευρωπαϊκό βιομηχανικό μνημείο του 19ου αι. αντίστοιχο του Λαυρίου, της Σαρδηνίας (Ιταλία), της Μάντσα (Ισπανία), της Ίντρια (Σλοβενία), της Ρουρ (Γερμανία), του Λε Κρεσώ (Γαλλία) και του Αίρον Μπριτζ (Μεγάλη Βρεττανία).

Λειτούργησε με το ξεκίνημα του 20ου αι και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι τόσο της ιστορίας του τόπου όσο και της τεχνολογικής ιστορίας της Ευρώπης. Η αξία του έχει αναγνωριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και είναι τέτοια, που το κατατάσσει μεταξύ των σημαντικότερων στην Ευρώπη.

Το συγκρότημα αποτελείται από τα κτίσματα διοίκησης, επεξεργασίας – αποθήκευσης και διάθεσης των μεταλλευμάτων. Το Κτίριο Διοίκησής του, το Παλατάκι, εμβληματικό δείγμα της αρχιτεκτονικής των κτιρίων διοίκησης και των διευθυντικών επαύλεων στις μεταλλευτικές αποικίες των νησιών του Αιγαίου, είναι το ένα από τρία του είδους που σώζονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

Μελετητές του ΥΠΠΟ, του ΙΓΜΕ, του Αριστοτέλειου και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου αλλά και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, συμφωνούν στην ανάγκη διατήρησης και ανάδειξής του συνόλου του συγκροτήματος, ως ενότητα κτιρίων, εγκαταστάσεων και στοών σε συνδυασμό με το φυσικό τοπίο.

Στόχος της Διεθνούς Ημερίδας είναι να αξιολογηθούν οι μέχρι τώρα προσπάθειες προστασίας, να συζητηθεί η διεθνής εμπειρία διάσωσης «αδελφών» μνημείων του εξωτερικού και γενικά μνημείων βιομηχανικής κληρονομιάς, να προταθεί η ένταξη του μνημείου στο διεθνή επιστημονικό χάρτη των προς διάσωση μνημείων, να διεξαχθεί γόνιμος διάλογος και να εξαχθούν έγκυρα επιστημονικά συμπεράσματα που θα συμβάλλουν στις μελλοντικές προσπάθειες διάσωσης και ανάδειξης του μνημείου.

Τα πρακτικά της Ημερίδας θα δημοσιευτούν από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δημοκρίτειου Παν/μίου Θράκης, που θα έχει και την επιμέλεια τους.

H παρακολούθηση της Διεθνούς Ημερίδας είναι ελεύθερη και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας Θράκης και του Δήμου Θάσου.

Γ ια την οργανωτική επιτροπή:

Νικόλαος Λιανός Αν. Καθηγητής Δ.Π.Θ.

Νικόλαος. Μπελαβίλας,

Επ. Καθηγητής Ε.Μ.Π.

Επισυνάπτεται το πρόγραμμα της Ημερίδας.

Περισσότερες πληροφορίες για το μνημείο: www.mmoth.gr

Επικοινωνία: Ειρήνη Κοντογεωργίου, τηλ. 6973371719, eirini@kontogeorgiou.gr

Print Friendly

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments