ΚΥΠΡΟΣ — 30 Μαρτίου 2013
  • Views155

Διέψευσε κατηγορηματικά ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής ότι συζητείται οιαδήποτε γενική σημαντική μείωση μισθών δημοσίων υπαλλήλων, ενώ ανέφερε ότι αυτό που συζητείται είναι η συνεισφορά υπαλλήλων σε ορισμένες υποκατηγορίες για να διασωθούν θέσεις εργασίας. Παράλληλα, επεσήμανε: «Οι Ρώσοι ολιγάρχες βρίσκονται στο Λονδίνο, όχι στην Κύπρο».

Διατύπωσε επίσης την άποψη ότι «θα συρρικνωθεί το χρηματοοικονομικό σύστημα, που έχει επίκεντρο την Κύπρο και τις διεθνείς επιχειρήσεις, μέσω του νησιού» , ενώ παράλληλα έστειλε το μήνυμα ότι « η αναμορφωμένη Τράπεζα Κύπρου είναι έτοιμη να διαδραματίσει το ρόλο της στην κυπριακή οικονομία».

Αναφορικά με τα διατάγματα της Κεντρικής Τράπεζας, για την Τράπεζα Κύπρου, ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι το 37, 5% των καταθέσεων θα μετατραπεί σε μετοχές, το 22,5% «θα μπουν στην πάντα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, και το 40% ελευθερώνεται για ποσά πέραν των 100.000 ευρώ.

Υπέδειξε παράλληλα ένα σημαντικό σημείο του συμψηφισμού των δανείων με τις καταθέσεις, σημειώνοντας, χαρακτηριστικά, ότι στην Κύπρο υπάρχει, ίσως, ένα μοναδικό παγκόσμιο φαινόμενο, οι δανειολήπτες να έχουν ταυτόχρονα ισόποσα και ίσως μεγαλύτερα ποσά καταθέσεων στις τράπεζες.

Με αυτό τον συμψηφισμό, είπε, πολλοί πολίτες θα μπορέσουν να απελευθερωθούν από σημαντικά δάνεια. Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι σύντομα θα πωληθεί το παράρτημα της Λαϊκής Τράπεζας στη Βρετανία, ενώ θα ακολουθήσουν σταδιακά πωλήσεις των υποκαταστημάτων στη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Σερβία και τη Ρουμανία. Την ίδια ώρα, σημείωσε ότι η Κύπρος μπορεί να συνεχίσει να παραμένει χρηματοπιστωτικό κέντρο, χωρίς, ωστόσο, να έχει δραστηριότητες στο εξωτερικό. Εξήγησε ότι θα μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες οι Κύπριοι ελεγκτές, οι Κύπριοι δικηγόροι και άλλοι εξειδικευμένοι επαγγελματίες από την Κύπρο, δεδομένου ότι είναι κράτος δικαίου και έχει μια σημαντική υποδομή.

«Οι Ρώσοι ολιγάρχες είναι στο Λονδίνο»
Ο Μιχάλης Σαρρής εξήγησε ότι οι Ρώσοι «ολιγάρχες» δεν βρίσκονται στην Κύπρο, αλλά στο Λονδίνο, ενώ στην Κύπρο δραστηριοποιούνται οι μέσοι Ρώσοι που είχαν μικρές επιχειρήσεις στη Ρωσία και είχαν την έδρα τους στο νησί.

Για το θέμα των εκροών καταθέσεων ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε τον κατάλογο από την Κεντρική Τράπεζα και ανακοίνωσε ότι με βάση αυτό τον κατάλογο ενδεχομένως να υπάρχει και θέμα με τον φόρο εισοδήματος.

Έφερε ως παράδειγμα, ότι δεν μπορεί κάποιος να φυγάδευσε τρια εκατομμύρια από την Κύπρο και να έχει μισθό 20 χιλιάδες ευρώ. Αναφερόμενος στο θέμα της διαγραφής χρεών από τις τράπεζες, ο Μιχάλης Σαρρής υπέδειξε ότι πρόκειται για πολιτικό ζήτημα. Ωστόσο, επεσήμανε, πρόκειται «για μια συνήθη πρακτική οι τράπεζες να προβαίνουν σε διακονονισμούς δανείων”.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments