ΚΑΒΑΛΑ — 22 Ιανουαρίου 2013
  • Views668

Το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη της Διασωστικής Ομάδας Καβάλας έχουν τη χαρά να σας προσκαλέσουν στα εγκαίνια των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων του Συλλόγου και στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας που θα γίνει την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 11:30.

Η παρουσία σας θ’ αποτελέσει ιδιαίτερη τιμή.

Σύντομη περιγραφή της Διασωστικής Ομάδας Καβάλας

Η Διασωστική Ομάδα Καβάλας (Δ.Ο.Κ.) είναι μια εθελοντική, μη κυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2005 με αριθμό καταχώρησης στο πρωτοδικείο Καβάλας 5/3-3-2005, και εντάχθηκε στο επίσημο δυναμικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) με αριθμό μητρώου 13/2005. Σήμερα έχει στο δυναμικό της περισσότερα από 140 εγγεγραμμένα μέλη.

 

Συμμετέχει δε από την ίδρυσή της στον Πολιτικό Σχεδιασμό Εκτάκτου Ανάγκης (Π.Σ.Ε.Α.) όπως και στο Συντονιστικό Όργανο Περιφέρειας της Καβάλας (Σ.Ο.Π.Ε. ή Σ.Ν.Ο. παλαιότερα). Κλήθηκε επίσης να συμμετάσχει στην Επιτροπή Οργάνωσης του Σχεδίου Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης Κεντρικού Αερολιμένα Καβάλας.

 

Πρωταρχικός ρόλος της Δ.Ο.Κ. είναι η διενέργεια επιχειρήσεων έρευνας & διάσωσης συνανθρώπων μας που απειλείται η ζωή ή η σωματική τους ακεραιότητα εξαιτίας φυσικών ή τεχνολογικών καταστροφών. Δευτερεύον μα εξίσου σημαντικός ρόλος είναι η συμμετοχή της στη διάδοση του εθελοντισμού και της οικολογίας στην κοινωνία μας.

 

Οι εθελοντές της Δ.Ο.Κ. είναι συνεχώς σε ετοιμότητα επέμβασης σε συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες με τις οποίες συνεργάζονται άψογα (Γ.Γ.Π.Π., Π.Σ.Ε.Α., Ε.Κ.Α.Β., Π.Υ., Ε.Μ.Α.Κ., Ε.Α., ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ, ΛΙΜΕΝΙΚΟ) σε όλα τα πεδία και κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Στα οκτώ χρόνια δράσης της ομάδας έχει ήδη οργανώσει και συμμετάσχει σε δεκάδες επιχειρήσεις:

Έρευνας και διάσωσης σε βουνά, θάλασσα, ποτάμια.

Δασικής πυρόσβεσης.

Συνδρομής σε χειμαρικά φαινόμενα και πλημμύρες.

Υποστηρικτική δύναμη σε αθλητικές & ψυχαγωγικές εκδηλώσεις σωματείων και φορέων της περιφέρειας.

 Συμμετέχει επίσης κάθε χρόνο στην πρόληψη οικολογικών καταστροφών μέσα από οργανωμένες δραστηριότητες δασικής πυροφύλαξης και δεντροφύτευσης, αλλά και σε ασκήσεις αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης.

Η δομή της Δ.Ο.Κ. περιλαμβάνει τρία τμήματα έρευνας & διάσωσης: ορεινό, θαλάσσιο, φυσικών καταστροφών & τεχνολογικών καταστροφών τα οποία υποστηρίζονται από τρεις υπηρεσίες: υγειονομική, ραδιο-επικοινωνιών και μεταφορών.

Βασικό μέλημα της ομάδας είναι η συνεχής εκπαίδευση των μελών της τόσο στην ανάπτυξη εξειδικευμένων διασωστικών τεχνικών όσο και στην παροχή Α’  βοηθειών. Αυτό γίνεται σε συνεργασία κυρίως με την Γ.Γ.Π.Π. το Ε.Κ.Α.Β. και πιστοποιημένους ομοσπονδιακούς εκπαιδευτές.

Η εκπαίδευσή διαχείρισης κίνδυνων και κρίσεων και αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών που σχεδιάστηκε από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων με τη συμμετοχή και των συναρμόδιων υπουργείων (Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων) καθώς και κάποιων Μ.Κ.Ο. (Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, PRAKSIS) πιστοποιήθηκε με Σύστημα Ποιότητας ISO 9001:2000 καθιστώντας τη Δ.Ο.Κ. την εκ του νόμου απαιτούμενη ομάδα εθελοντών Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καβάλας.

Η τεχνική επιτροπή της Υγειονομικής υπηρεσίας της ομάδας στελεχώνεται από επαγγελματίες διασώστες και υγειονομικούς με πολύχρονη πείρα και πιστοποιημένη εκπαίδευση. Επιπλέον, περισσότερα από 35 μέλη έχουν πιστοποιηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης στη Βασική Υποστήριξη Ζωής και στη χρήση  Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή.

 

Στο δυναμικό της ομάδας περιλαμβάνονται διασώστες ορειβάτες, αυτοδύτες, αερομεταφερόμενοι δασοπυροσβέστες, διασώστες ορμητικών νερών (ποταμών), ναυαγοσώστες, νοσηλευτές, ραδιοερασιτέχνες. Η Δ.Ο.Κ. έχει τη τύχη μεταξύ των μελών της να υπάρχουν επαγγελματίες πιστοποιημένοι ομοσπονδιακοί εκπαιδευτές ορειβασίας – ορεινής διάσωσης και αυτόνομης κατάδυσης – θαλάσσιας διάσωσης.

ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ (1) ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ (2) ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ (3) ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ (4) ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ (5) ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ (6) OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ (9)

Print Friendly

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments