ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 05 Απριλίου 2013
  • Views178

Διαπραγμάτευση με κλειστά χαρτιά

Ο Γιάννης Στουρνάρας ανέλυε τα κυβερνητικά σχέδια και η τρόικα… σημείωνε και ζητούσε διευκρινίσεις. Κάπως έτσι πέρασαν οι περίπου τρεις ώρες στο υπουργείο Οικονομικών.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών απέφυγαν να σχολιάσουν την κυβερνητική πρόταση για την αντικατάσταση του ειδικού φόρου ακινήτων με τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για το πως θα καλυφθεί η τρύπα των εσόδων από την μείωση των συντελεστών στο «χαράτσι». Ωστόσο απάντηση δεν πήρε.  Η τρόικα δεν βιάζεται να ολοκληρώσει τις διαπραγμετεύσεις με την ελληνική πλευρά και να κλείσει τα μέτωπα που υπάρχουν και αυτό το επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί: «Ανοιχτό είναι το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης της αποστολής, όπως είναι η πάγια πρακτική με τις αποστολές στην Ελλάδα. Δεν μπορώ να πω από τώρα ποια είναι τα θέματα που βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι, αλλά μόλις μας ενημερώσει η τρόικα θα τα ανακοινώσουμε». Στόχος της κυβέρνησης είναι η «λύση πακέτο» και αυτό το ξεκαθάρισε και ο ίδιος ο Γ. Στουρνάρας βγαίνοντας από την συνάντηση με την τρόικα. «Δεν θα κλείσει τίποτα αν δεν κλείσουν όλα μαζί. Συζητήσαμε όλα τα θέματα, θα βρισκόμαστε καθημερινά» είπε χαρακτηριστικά.  Λίγο αργότερα χαρακτήρισε πολύ δύσκολες τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα: «Η διαπραγμάτευση για να πάρουμε τις επόμενες δόσεις παραμένει πολύ δύσκολη. Μόλις ολοκληρώσαμε μια διαπραγμάτευση με την τρόικα και σας πληροφορώ ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά, είναι δύσκολα. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και δεν υπάρχουν -δυστυχώς- και διαφορετικές λύσεις. Όσοι λένε ότι υπάρχουν λένε ψέματα. Η αντιπολίτευση δεν έχει, δυστυχώς, προσφέρει μέχρι σήμερα κάτι δημιουργικό. Επενδύει διαρκώς στην καταστροφή».

Συγκεντρωμένοι πολίτες αποδοκίμασαν τους επικεφαλής της τρόικας που εκείνη την ώρα αποχωρούσαν από το υπουργείο Οικονομικών. Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που υπήρχαν στην περιοχή ουσιαστικά φυγάδευσαν τους εκπροσώπους των δανειστών.

Καρέ-καρέ η απόπειρα απόδρασης του Π. Βλαστού

Ένα συγκλονιστικό βίντεο ντοκουμέντο φέρνει στο φως της δημοσιότητας το nocomments.gr, στο οποίο καταγράφεται λεπτό προς λεπτό η κινηματογραφική απόπειρα απόδρασης του Παναγιώτη Βλαστού από τις φυλακές των Τρικάλων.
Στο βίντεο φαίνεται ο Παναγιώτης Βλαστός να βρίσκεται μια ανάσα από την ελευθερία σκαρφαλωμένος πάνω στην ανεμόσκαλα του ελικοπτέρου αλλά το συρματόπλεγμα που ήταν τοποθετημένο πάνω από το προαύλιο, εμπόδισε μια ακόμα εντυπωσιακή απόδραση.
Ο Παναγιώτης Βλαστός ρισκάρισε την ίδια του τη ζωή. Έπεσε στο κενό από μεγάλο ύψος και τραυματίστηκε. Η κάμερα κατέγραψε καρέ-καρέ όλο το χρονικό της απόπειρας απόδρασης.

 

Πώς θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα

Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που παρέδωσε στην τρόικα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προβλέπει πως ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο θα καθορίζονται εφεξής με νόμο. Εναρμονιζόμενη με τις προβλέψεις του νέου μνημονίου στο σκέλος της μεταρρύθμισης του συστήματος καθορισμού των μισθών η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει πως ο μηχανισμός ορισμού του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου που θα τεθεί σε ισχύ το 2014 θα αποφασίζεται μετά από διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων, αλλά υπό τον συντονισμό ειδική πενταμελούς επιτροπής. Ο κατώτατος μισθός θα ορίζεται πλέον από σειρά παραμέτρων όπως το επίπεδο της ανεργίας, το επίπεδο φτώχειας, τα επίπεδα παραγωγικότητας, ενώ θα διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία του εργαζόμενου. Άλλος θα είναι ο κατώτατος μισθός για νέους έως 24 ετών και άλλος για όσους είναι κάτω από 18 ετών. Σύμφωνα με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου το ύψος του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου θα καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τις προοπτικές ανάπτυξής της, τα επίπεδα παραγωγικότητας, ανταγωνιστικότητας, την επίτευξη και διατήρηση υψηλού επιπέδου απασχόλησης, τις ανάγκες των εργαζομένων και της οικογένειάς τους, σε σχέση με το επίπεδο μισθών και ημερομισθίων, το κόστος ζωής, τις παροχές κοινωνικής ασφάλισης και το βιοτικό επίπεδο των αμειβομένων με αυτόν.

 

Δύο συγκεντρώσεις έξω από την Περιφέρεια για τα μεταλλεία

Κάτοικοι της Χαλκιδικής που τάσσονται κατά της εξόρυξης χρυσού συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Σε απόσταση λίγων μέτρων βρίσκονται συγκεντρωμένοι και εργαζόμενοι στα μεταλλεία εκφράζοντας την υποστήριξη τους στην επένδυση. Στην περιοχή είναι έντονη η αστυνομική παρουσία εμποδίζοντας τον κόσμο να πλησιάσει στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου, εκεί όπου προγραμματίστηκε συνεδρίαση του οργάνου με μοναδικό αντικείμενο την ενημέρωση για τη μεταλλευτική δραστηριότητα. Η συνεδρίαση είχε ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν ελήφθη καμία απόφαση .

 

Print Friendly

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments