ΠΑΓΓΑΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ — 11 Ιουλίου 2012
  • Views687

Οι διαδρομές με πυξίδα τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης  ξεκίνησαν την Τρίτη 3 Ιουλίου κι όλα δείχνουν ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι ξεχωριστό για τους μικρούς φίλους της Βιβλιοθήκης! Συνολικά, 60 παιδιά παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις της πρώτης εβδομάδας, ενώ οι δηλώσεις συμμετοχής ξεπερνούν κάθε προσδοκία.

Την Τρίτη 3 Ιουλίου ξεκινήσαμε με την αφήγηση του παραμυθιού «Το κρυμμένο νερό» της Λίλης Λαμπρέλλη από τις εκδόσεις Πατάκη. Αναδιηγήθακαμε την ιστορία κοιτάζοντας τις εικόνες και στη συνέχεια, τα παιδιά βουτήχτηκαν στα χρώματα κι άρχισαν να ζωγραφίζουν όσα τους έκαναν εντύπωση από το παραμύθι. Αφού τελείωσαν κάναμε ένα πρωτότυπο κολλάζ με τις ζωγραφιές και αναπαραστήσαμε τις κυριότερες σκηνές της ιστορίας. Μουσικά μας συντρόφευε όλη αυτή την ώρα «Το χαμόγελο της Τζοκόντα», του Μάνου Χατζιδάκι. Σίγουρα αυτό το χαμόγελο ήταν της χαράς!

Την Παρασκευή 9 Ιουλίου είχαμε δύο δράσεις. Στην πρώτη έγινε δραματοποίηση της ιστορίας της Κίρκης από την Οδύσσεια του Ομήρου. Ένα παιδί ντύθηκε Οδυσσέας κι ένα άλλο Κίρκη, η οποία μεταμόρφωσε τους συντρόφους του Οδυσσέα σε γουρούνια. Τα παιδιά φόρεσαν τις μάσκες τους και στη συνέχεια έπρεπε να σκεφτούν επιχειρήματα με τα οποία θα έπειθαν τη μάγισσα Κίρκη να ξανακάνει τα γουρουνάκια ανθρώπους. Τα επιχειρήματα που ακούστηκαν ήταν πολλά κι ευφάνταστα! Θέλω να ξαναγίνω άνθρωπος,… «γιατί βρωμάω», «γιατί είμαι άσχημος», «γιατί είναι μακριά οι φίλοι μου που αγαπώ», «για να πηγαίνω σε party», «γιατί οι άνθρωποι κακομεταχειρίζονται και σκοτώνουν τα γουρούνια»,  «γιατί δεν μπορώ να πάω διακοπές»… και άλλα πολλά!!! Μετά από αυτόν τον καταιγισμό επιχειρημάτων, η μάγισσα Κίρκη δεν μπορούσε παρά να ξανακάνει τους συντρόφους του Οδυσσέα ανθρώπους. Και όπως ήταν φυσικό, μία από τις ευχές των γουρουνιών πραγματοποιήθηκε: έγιναν ξανά άνθρωποι και πήγαν σε party!

Στη δεύτερη ακολουθήσαμε τα μονοπάτια των βιβλίων. Οι εμψυχωτές ετοίμασαν το χώρο με όλα τα καινούρια βιβλία και τα παιδιά ξεκίνησαν το διάβασμα… για να παίξουν ένα παιχνίδι γνωριμίας με τα καινούρια βιβλία της βιβλιοθήκης. Ο νικητής αναδείχθηκε δύσκολα, μια και οι ομάδες ήταν την περισσότερη ώρα ισόπαλες, αλλά το πιο σημαντικό δεν ήταν το ποιος νίκησε, αλλά ότι τα παιδιά έπαιξαν και διασκέδασαν με ένα όχι και τόσο συνηθισμένο παιχνίδι: το ΒΙΒΛΙΟ!!!!

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης θα ήθελε να ευχαριστήσει τους εμψυχωτές των δράσεων αυτών, οι οποίοι εθελοντικά συμμετέχουν και δίνουν ζωντάνια στη Βιβλιοθήκη και απίστευτη χαρά στους μικρούς της φίλους. Αυτή την εβδομάδα ήταν μαζί μας οι: Μένια Κλειτσιώτου, Σταματία Παπαδοπούλου, Κατερίνα Μπάιου, Βασίλης Γαλανός, Γιώργος Φωτίου, Ιουλία Σιδερά-Σιδέρη και Μιχαέλα Κεχαγιόγλου.

Επίσης, θα ήθελε να ευχαριστήσει το Κατάστημα Ελευθερούπολης της Τράπεζας Πειραιώς, που είναι ο χορηγός των αναλώσιμων χαρτικών και γραφικών υλικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά δε θα ήταν δυνατά αν δεν υπήρχε η πρωτοβουλία της εταιρείας Future library για την καλοκαιρινή καμπάνια «Διαδρομές με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη» καθώς και η στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

 

Πιο πολύ, όμως, ευχαριστούμε τους μικρούς μας φίλους που μας χάρισαν τα χαμόγελα και την ενέργειά τους. Με σύμμαχο αυτή την ενέργεια, συνεχίζουμε τις δράσεις μας και υποσχόμαστε μαγευτικές διαδρομές για όλους τους μικρούς μας φίλους.

Print Friendly

ΦΕΞ | 6ο Micro μ Festival

ΦΕΞ | 6ο Micro μ Festival

Σεπτέμβριος 28, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments