• Views334

Διαδικασίες εξπρές για κατασχέσεις καταθέσεων όσων χρωστούν στο Δημόσιο

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατίθεται τη Δευτέρα στην Βουλή με διαδικασίες εξπρές , προβλέπει την κατάσχεση καταθέσεων από τις τράπεζες για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη Δημόσιο , αλλά και την δημιουργία Συστήματος Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών .Σύμφωνα με τα “ΝΕΑ Σαββατοκύριακου” το νομοσχέδιο προβλέπει -μεταξύ άλλων- τη δημιουργία συστήματος μητρώων τραπεζικών λογαριασμών και λογαριασμών πληρωμών στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων το οποίο θα επιτρέπει την άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την ύπαρξη τραπεζικών λογαριασμών που ανήκουν σε φορολογουμένους, καθώς και για το τρέχον υπόλοιπο του λογαριασμού. Το σύστημα, που θα εφαρμοστεί σε πιλοτική βάση και θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή τον Σεπτέμβριο του 2013, θα προσφέρεται σε φορείς του στενού, αλλά και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που ασκούν ελεγκτικό και διωκτικό έργο δίνοντάς τους τη δυνατότητα της αυτοματοποιημένης πρόσβασης σε στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, λογαριασμών πληρωμών και δανείων. Με άλλο άρθρο του νομοσχεδίου επιταχύνονται οι διαδικασίες κατάσχεσης ποσών από τις τράπεζες. Με τη νέα διαδικασία θα εισπράττονται σχεδόν αυτόματα τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, υπό την προϋπόθεση ότι μετά την είσπραξη το υπόλοιπο των καταθέσεων δεν θα είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ.

Τετραετής ρύθμιση και σε «πορτοκαλί» στεγαστικά

Περισσότερα δάνεια θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση που θα ψηφιστεί από τη Βουλή τη Δευτέρα, καθώς οι ευνοϊκές διατάξεις θα ισχύουν και για τα «πορτοκαλί» στεγαστικά δάνεια, δηλαδή για τα εν δυνάμει «κόκκινα». Όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Θανάσης Σκορδάς, στη ρύθμιση μπορούν να μπουν όλα τα ενήμερα δάνεια, δηλαδή όλες οι δανειακές συμβάσεις που δεν έχουν καταγγελθεί, έστω κι αν έχουν καθυστερήσει κάποιες δόσεις. Αυτό σημαίνει, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος» ότι εάν κάποιος δανειολήπτης δεν έχει πληρώσει μία ή δύο δόσεις ή έχει καθυστερήσει μέχρι και 90 ημέρες και εφόσον πληροί και τα υπόλοιπα κριτήρια, τότε μπορεί να ζητήσει ρύθμιση από την τράπεζα και για 4 χρόνια να καταβάλλει δόση που θα αντιστοιχεί στο 30% του εισοδήματός του. Πάγια τραπεζική τακτική είναι να μην καταγγέλλεται μία δανειακή σύμβαση τουλάχιστον ως το χρονικό όριο των 90 ημερών που μπορεί να καθυστερήσει η αποπληρωμή, ενώ σε οριστική καθυστέρηση μπαίνει ένα δάνειο όταν δεν έχουν καταβληθεί δόσεις για 180 ημέρες.

Τη Δευτέρα θα καταβληθούν οι συντάξεις του ΤΑΠ-ΟΤΕ

Την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιουνίου θα καταβληθούν στους ατομικούς λογαριασμούς των περίπου 2.300 δικαιούχων του ΤΑΠ- ΟΤΕ, οι συντάξεις Ιουνίου. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΙΚΑ, η καθυστέρηση οφείλεται στην ύπαρξη τεχνικού προβλήματος, το οποίο διευθετήθηκε. Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του Ιδρύματος, τα έσοδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τον Μάιο του 2013 ανήλθαν στο ύψος των 858.840.999,47 ευρώ.

Φεύγουν 13,000 δάσκαλοι και καθηγητές χωρίς να αντικατασταθούν

Κατά περίπου 13.000 άτομα θα μειωθεί φέτος το εκπαιδευτικό προσωπικό των δημόσιων σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εξαιτίας της μεγάλης περικοπής στον αριθμό πρόσληψης αναπληρωτών και λόγω των χιλιάδων συνταξιοδοτήσεων. Από αυτούς οι περίπου 6.000 θα συνταξιοδοτηθούν. Οι υπόλοιποι είναι αναπληρωτές που φέτος δεν θα προσληφθούν και υπολογίζονται κοντά στους 7.000. Σύμφωνα με το Έθνος, εκτός από τους εκπαιδευτικούς που θα μείνουν εκτός σχολείου, θα υπάρξουν και αρκετοί μόνιμοι οι οποίοι θα μετατεθούν υποχρεωτικά σύμφωνα με το νέο νόμο, όπου υπάρχει ανάγκη, με αποτέλεσμα αρκετοί δάσκαλοι και καθηγητές να προτιμήσουν να παραιτηθούν, αφού δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους. Από τη νέα χρονιά το μεγαλύτερο πλήγμα θα υποστούν οι καθηγητές και λιγότεροι οι δάσκαλοι οι οποίοι δεν θα έχουν μεγάλες αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς καθώς δεν θα αυξηθεί το ωράριό τους και τα όποια κενά προκύψουν θα καλυφθούν με αναπληρωτές της δευτεροβάθμιας. Επίσης, φέτος θα γίνουν και 900 μετατάξεις από τη δευτεροβάθμια προς την πρωτοβάθμια.

Τσίπρας: Λαοί καταδικάζονται σε μία λιτότητα χωρίς έλεος

Τη σημασία της διατύπωσης ενός προγράμματος δράσης που να συνδέει και να ενώνει τους αγώνες σε ένα μεγάλο κοινό, απελευθερωτικό μέτωπο, που θα μπορεί «να τσακίσει τον ρατσισμό και τον φασισμό, και να ανοίξει τον δρόμο για ένα εναλλακτικό πρόγραμμα που θα κάνει την δικτατορία των αγορών και τον καταναγκασμό του κέρδους παρελθόν», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Εναλλακτική Σύνοδο Ευρωπαϊκών Κινημάτων στην Αθήνα που πραγματοποιείται στο ΟΑΚΑ. Στο επίκεντρο της ομιλίας του κ. Τσίπρα βρέθηκε η ανάγκη ιδεολογικής, πολιτικής και οργανωτικής αντιμετώπισης των κυρίαρχων δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού και των αγορών. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο νεοφιλελευθερισμός επέβαλλε την παγκόσμια κυριαρχία του υποσχόμενος μια ανάπτυξη με βασικό εργαλείο την κερδοσκοπία του παρασιτικού κεφαλαίου. Δημιούργησε πλούτο για τους ελάχιστους. Σκόρπισε δυστυχία, ανισότητα και διαφθορά σε ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσμο».

Οριακό προβάδισμα ΝΔ έναντι ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δημοσκόπηση

Την πρωτιά στη Νέα Δημοκρατία κατά μισή μονάδα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δίνει η νέα δημοσκόπηση της Pulse που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Ποντίκι». Στην Τρίτη θέση παραμένει σταθερά η Χρυσή Αυγή με ποσοστό της τάξης του 13%, ενώ τέταρτο κόμμα αναδεικνύεται το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 6%.  Τα αποτελέσματα της πρόθεσης ψήφου έχουν ως εξής: ΝΔ: 20%  ΣΥΡΙΖΑ:19,5%  ΠΑΣΟΚ: 6%  Ανεξάρτητοι Ελληνες: 4%  Χρυσή Αυγή:13%  Δημοκρατική Αριστερά: 3,5%  ΚΚΕ: 5,5%  Οικολόγοι Πράσινοι: 1,5%  Αλλο Κόμμα: 5,5%  Λευκό/Αποχή: 12%  Αναποφάσιστοι/Δεν Απαντώ: 9,5%

 

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments