ΕΔΩ ΓΕΛΑΜΕ — 02 Μαΐου 2013
  • Views149

Δεν είναι μυστικό ότι οι νύφες με τις πεθερές έχουν… περίπλοκες σχέσεις. Τόσο η μάνα όσο και η σύζυγος αισθάνονται ότι απειλούνται η μία με την άλλη, μονομαχώντας μάλιστα ορισμένες φορές την αγάπη του… κανακάρη/αντρούλη τους, ξεχνώντας ότι η κάθε σχέση είναι διαφορετική.

Οι νύφες συνήθως καταβάλουν προσπάθεια για να εδραιώσουν τη θέση τους στην οικογένεια ενώ οι πεθερές θέλουν να εξασφαλίσουν ότι δεν θα… μείνουν εκτός.

Ακόμα όμως καιστις περιπτώσεις που οι δύο γυναίκες αγαπιούνται, οι ρόλοι τους δύσκολα ξεκαθαρίζονται με αποτέλεσμα να υπάρχουν κόντρες. Για να αποφύγετε τέτοιου είδους οικογενειακές κρίσεις, δίνουμε λύση σε 10 άβολες καταστάσεις και σας προτείνουμε να μην πείτε ποτέ στην πεθερά σας τα εξής:

«Είσαι ευπρόσδεκτη να έρχεσαι όποτε θες. Πάντα θα είμαστε εδώ για εσένα»

Μια τέτοια τακτική «ανοικτών θυρών» είναι βέβαιο ότι θα αποτύχει. Εσείς μπορεί να θέλετενα είστε ευγενική, η πεθερά σας όμως υπάρχει πιθανότητα να ερμηνεύσει αυτή σαςτη φράση περισσότερο από… κυριολεκτικά. Είναι καλύτερο να ξεκαθαρίσετε ότι οι επισκέψεις θα πρέπει να γίνονται προγραμματισμένα.

«Δεν ρώτησα τη γνώμη σου»

Αυτό είναι απλώς αγενές. Μπορεί… όσα ξέρει ο νοικοκύρης να μην τα ξέρει ο κόσμος όλος, όσο εκνευριστική κι αν είναι όμως η πεθερά σας, όταν σας δίνει μια συμβουλή,υποθέστε ότι οι προθέσεις της είναι καλές – έστω κι αν δεν είναι- και πείτε το πολύ απλό κι ευγενικό «ευχαριστώ». Αν δείτε ότι επιμένετε, αντικρούστε την κάνοντας επίκληση στην αυθεντία. Πείτε, δηλαδή, για παράδειγμα «ευχαριστούμε αλλά ο γιατρός μας προέτρεψε να κάνουμε αυτό». Αν το πράγμα φτάνει στοαπροχώρητο, τότε εξηγήστε ήρεμα στον σύντροφό σας την κατάσταση και ζητήστε τουνα της ξεκαθαρίσει ότι κάποια θέματα δεν είναι ανοικτά προς συζήτηση.

«Δεν το πιστεύω ότι ψήφισες τον…»

Συζητήσεις γιαπολιτικές, θρησκευτικές και άλλες πεποιθήσεις μπορούν πολύ εύκολα να μετατρέψουν το οικογενειακό δείπνο σε εμπόλεμη ζώνη. Αν δεν ξέρετε πώς να διαχειρίζεστε τέτοιου είδους συζητήσεις – ταμπού, καλύτερα να αποφύγετε ναεμπλακείτε. Σε έναν τέτοιο αγώνα κανείς δεν βγαίνει κερδισμένος.

«Δεν μπορούσεςν α μάθεις στον γιο σου να…;»

Πολλές σύζυγοι κατηγορούν τις πεθερές τους για πολλά ελαττώματα του συντρόφου τους. Τα «δενμπορούσες να του μάθεις να… βρίσκει το στόχο/ είναι πιο γλυκός / είναι ευγενικός / πετάει τα σκουπίδια» κρατήστε τα τον ίδιο. Πώς θα αισθανόσασταν ανη δική σας (μελλοντική ίσως) νύφη σας κατηγορούσε ότι υπήρξατε κακός γονιός;Εκτός λοιπόν του ότι ανακατεύετε στα οικογενειακά σας την πεθερά σας και εκτός του ότι φορτώνετε τις ευθύνες του συντρόφου σας σε κάποιον τρίτο, προσβάλλετε επίσης μία μάνα, αμφιβάλλοντας για το κατά πόσο έκανε καλά τη δουλειά της.

«Αισθάνομαι πιο άνετα με την οικογένειά μου»

Συχνό παράπονοαπό μέρους πεθερών ότι οι νύφες τους προτιμούν να περνούν χρόνο (τις γιορτέςγια παράδειγμα) με τη δική τους οικογένεια και όχι όλοι μαζί. Αντίστοιχα είναικαι τα παράπονα για φωτογραφίες της οικογένειας της νύφης σε όλο το σπίτι καιδικές τους καθόλου κ.ο.κ. Ενώ είναι λογικό να αισθάνεστε πιο άνετα με τηνοικογένειά σας, θα πρέπει να αποδεχθείτε ότι πλέον έχετε νέα μέλη στην οικογένεια τα οποία δικαιούνται επίσης χώρο (στο σπίτι) και χρόνο (να τουςαφιερώσετε).

Κληρονομικά ζητήματα, συζήτηση κομμένη

Συχνά οι νύφεςαισθάνονται αδικημένες από την οικογένεια του συντρόφου τους όσον αφορά στα όσα πήραν από εκείνους. Ατάκες όπως «ε βέβαια, εσείς αγαπάτε μόνο την άλλη σας νύφη αφού της αφήσατε και το οικογενειακό δαχτυλίδι» ή «ήλπιζα ότι θα κληρονομήσω τηντουλάπα σας αλλά τελικά αγόρασα καινούργια» και οποιαδήποτε άλλη συζήτηση για τα κληρονομικά θα πρέπει να γίνεται μόνο μεταξύ εσάς και του συντρόφου σας καιποτέ μπροστά στην πεθερά σας. Αν από μόνη της θέλει να σας δώσει κάτι δικό της,υπέροχα. Αν όχι, δεν έχετε δικαίωμα να θίξετε το θέμα.

«Δεν έχουμε καθόλου χρόνο να σε δούμε»

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η πεθερά σας να θέλει να σας δει περισσότερο από ό,τι εσείς. Σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις επιλέξτε προσεκτικά τα λόγια σας. Ατάκες όπως δεν έχουμε χρόνο, είναι εμφανές ότι αποτελούν δικαιολογίες και ακούγονται άσχημα.Επιλέξτε αν” αυτού να πείτε από κοινού με τον σύντροφό σας κάτι όπως «Θέλουμε πολύ να σε δούμε αλλά πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο και στους φίλους μας αλλά και μόνοι μας». Την επόμενη φορά που θα σας πάρει τηλέφωνο να έρθει από εκεί πείτε απλώς ότι καλύτερα να το κανονίσετε για μια άλλη μέρα.

«Μπορείς να πεις μια κουβέντα στην κόρη σου;»

Οι διαμάχες σας με την αδερφή του συντρόφου σας μπορεί να είναι χειρότερες και από αυτές με την πεθερά σας. Δεν θα σας βοηθήσει σε τίποτα όμως να ζητήσετε τη βοήθεια της μητέρας της. Το πιο λογικό είναι ότι θα πάρει τη θέση της κόρης της κι αν δεν το κάνει, τότε σίγουρα θα τη φέρετε σε δύσκολη θέση.

«Δεν μπορείς να βλέπεις τα παιδιά όλη την ώρα»

Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσο χαρά μπορεί να δίνει στη γιαγιά και τον παππού το να βλέπουν τα εγγόνια τους; Μην τους το στερείτε. Αν ανησυχείτε ότι κάτι που κάνουν ενδέχεται να τα βλάπτει, όπως για παράδειγμα το να καπνίζουν μπροστά τους, μπορείτε να τους το πείτε ευγενικά, μαζί με τον σύντροφό σας.

«Καλύτερα να μιλήσετε με το γιο σας για αυτό το θέμα»

Πιθανώς αποφεύγετε την πεθερά σας όπως ο διάολος το λιβάνι. Κάποιες φορές όμως θα πρέπει να μιλήσετε μαζί της. Πράγματι, ο σύζυγός σας θα πρέπει να διαχειρίζεται ο ίδιος αρκετά θέματα που έχουν να κάνουν με την οικογένειά του. Ωστόσο δεν θαπρέπει να κρύβεστε πίσω από εκείνον όποτε πρέπει να μιλήσετε με την πεθερά σας.Κάποιες φορές θα πρέπει να επικοινωνείτε τόσο για το καλό του συντρόφου σας όσο και των παιδιών σας.

Print Friendly

Καταστάσεις made in India!

Καταστάσεις made in India!

Αύγουστος 03, 2016
Το βλέμμα της λιγούρας

Το βλέμμα της λιγούρας

Φεβρουάριος 01, 2016
Όταν ο δρόμος γλιστράει

Όταν ο δρόμος γλιστράει

Ιανουάριος 11, 2016

Share

About Author

websys

(0) Readers Comments