ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΑΒΑΛΑ — 08 Ιουλίου 2012
  • Views293

Με αφορμή τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον δήμαρχο Καβάλας Κωστή Σιμιτσή και τον πρόεδρο του ΟΛΚ Αδάμ Κοσμίδη αναφορικά με το θέμα του εμπορικού λιμανιού «Φίλιππος Β’», ο δήμαρχος Καβάλας απέστειλε ανοιχτό κάλεσμα προς όλους τους Καβαλιώτες και τους τοπικούς φορείς της Καβάλας,  με σκοπό να τους ευαισθητοποιήσει ώστε να εναντιωθούν στην προσπάθεια (όπως αναφέρει) που επιχειρείται να υποβαθμιστεί ο ρόλος του και η λειτουργία του, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας για μείωση της χερσαίας ζώνης του λιμανιού.

Το ανοιχτό κάλεσμα του δημάρχου είναι το ακόλουθο:

Είναι μεγάλες οι δυνατότητες και οι προοπτικές που δημιουργεί ένα λιμάνι.

Βαθειά και διαχρονική η σχέση της πόλης με την έννοια του «λιμανιού»

Το 2008, όταν η τότε κυβέρνηση προχωρούσε στη σύνταξη του Γενικού Χωροταξικού Πλαισίου της χώρας, όλοι οι Καβαλιώτες αντιδράσαμε στον υποβιβασμό του λιμανιού. Οι σχεδιαστές του τότε Υπουργείου Περιβάλλοντος και Χωροταξίας δεν το χαρακτήριζαν διεθνούς σημασίας αλλά μόνον τοπικής. Κατέτασσαν την Καβάλα στην ίδια θέση με το Γύθειο, τον Άγιο Νικόλαο, την Κάρυστο, την Κύμη, το Πορτολάγος. Οι έντονες αντιδράσεις του επιστημονικού, του  επιχειρηματικού αλλά και του πολιτικού κόσμου υποχρέωσαν τους ιθύνοντες να αναδιπλωθούν και να επινοήσουν μια ενδιάμεση κατηγορία, «σώζοντας» έτσι κάπως την κατάσταση.

Τώρα κάποιοι μέσα από τον ίδιο τον τόπο μας ρίχνουν μαχαιριά στο μέλλον της περιοχής μας. Δέχονται να γίνει το λιμάνι ακόμη πιο μικρό (προφανώς όμως λιγότερο ευέλικτο, αφού λόγω του μικρού του μεγέθους θα έχει περιορισμένες προοπτικές και δυνατότητες).

Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Δεν γίνεται να το αφήσουμε να γίνει. Θα είναι καταστροφικό. Και θα προμηνύει περαιτέρω υποβάθμιση της Καβάλας και σε άλλα πεδία δραστηριοτήτων, στην οικονομία, την κοινωνία, τη διοίκηση.

Μέχρι τώρα, σε σχέση με το νέο λιμάνι, ο Δήμος Καβάλας έχει προσφέρει πλούσια δώρα στο κράτος.

Δώρο ήταν η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 1989 να παραχωρήσει χωρίς αντάλλαγμα τη χρήση της επίδικης δημοτικής έκτασης για να γίνει το λιμάνι.

Δώρο ήταν η άδεια της λατόμευσης, δηλαδή της εξόρυξης αδρανών υλικών από την ίδια έκταση προτού καν τελειώσει νομικά και δικαστικά το ζήτημα της απαλλοτρίωσης.

Δώρο ήταν η χρήση εκατοντάδων χιλιάδων κυβικών για τη δημιουργία της χερσαίας ζώνης, των κρηπιδωμάτων και του προσήνεμου μόλου. Όποιος ισχυριστεί πως αυτά τα δώρα ήταν μικρά και ασήμαντα, θα είναι ένας εκτός πραγματικότητας αχάριστος και ανιστόρητος.

Γιατί όμως δόθηκαν αυτά τα δώρα; Είναι απλά γενναιόδωρος ο Δήμος; Είμαστε τόσο γαλαντόμοι εμείς οι Καβαλιώτες;

Η απάντηση βρίσκεται στη βαθειά και διαχρονική σχέση της πόλης με την έννοια του «λιμανιού». Η Καβάλα χρωστάει πολλά στη γεωγραφική της θέση, στη θάλασσα, στο ανάγλυφο των ακτών της που προσφέρει καταφύγιο στους ναυτιλομένους και αναπτύσσει τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στους λαούς από τα πανάρχαια χρόνια. Γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυνατότητες και τις προοπτικές που δημιουργεί ένα λιμάνι. Η γνώση μας είναι βιωματική. Το ζήσαμε στο παρελθόν. Το επιδιώκουμε και για το μέλλον.

Γι’ αυτό δεν μπορούμε παρά να είμαστε έκπληκτοι από τη στάση που τήρησαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας. Δεν είναι Καβαλιώτες; Δεν ξέρουν ότι το εμπορικό λιμάνι «Φίλιππος Β΄» πρέπει να μεγαλώσει και όχι να μικρύνει; Να αναβαθμιστεί και όχι να υποβαθμιστεί;

Για το Δήμο Καβάλας, όπως και για κάθε Καβαλιώτη ξεχωριστά, το ζήτημα του νέου λιμανιού δεν είναι χρηματικό. Το τι θα βάλει στο ταμείο του ο Δήμος από την απαλλοτρίωση έχει σχετική σημασία και δεν συγκρίνεται με όσα θα εισπράξει η τοπική μας κοινωνία από τη λειτουργία του λιμανιού – αρκεί το τελευταίο να έχει το κρίσιμο εκείνο μέγεθος που θα του επιτρέψει να αναπτύξει όλες τις δυνατότητες μιας «Πύλης των Βαλκανίων».

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι χαριζόμαστε σε οποιονδήποτε ή ότι απεμπολούμε τα δικαιώματα του Δήμου. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν κερδοσκοπεί. Αναζητεί όμως πόρους για να επιτελέσει το έργο της. Σε συνθήκες επιδεινούμενης κρίσης, ανεργίας και φτώχειας ο Δήμος Καβάλας επιδιώκει να καλύψει τις έντονες κοινωνικές και αναπτυξιακές ανάγκες των δημοτών. Είχαμε δηλώσει από την πρώτη στιγμή ότι με το μεγαλύτερο μέρος της απαλλοτρίωσης θα συσταθεί ένα «Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης» για να συμπαρασταθεί σε συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν μεγάλο και έκτακτο πρόβλημα, κυρίως ιατρικού ή εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

ΚΑΛΩ πρώτα και κύρια τους βουλευτές, πρώην και νυν, να αντιδράσουν. Και μαζί τους όλοι οι τοπικοί φορείς, επιστημονικοί, επιχειρηματικοί, κοινωνικοί.

Να ενώσουν τη φωνή όλων των Καβαλιωτών και να σαρώσουν εκείνους που αντιστρατεύονται τα συμφέροντα της πόλης.

Να ζητήσουμε την επιστροφή των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση.

Να ανακληθεί η εγκληματική απόφαση του πρώην υπουργού Χάρη Παμπούκη, ώστε να μη μειωθεί η χερσαία ζώνη του λιμανιού «Φίλιππος Β΄». Και να ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Οικονομικών για την εύλογη αποζημίωση και το αντάλλαγμά της, ώστε να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι εργασίες κατασκευής του εμπορικού λιμανιού και των εγκαταστάσεών του.

Print Friendly

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments