ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 14 Δεκεμβρίου 2012
  • Views178

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=2wT_xSfdTb0[/tube]

Αποφασισμένος να μην κάνει πίσω στο θέμα των περικοπών των υπαλλήλων της Βουλής εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός. Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε από το «πάγωμα» της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορούσε περικοπές των συγκεκριμένων υπαλλήλων, ο Αντώνης Σαμαράς έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. «Εγώ και η κυβέρνησή μου εκβιασμούς δεν δεχόμαστε. Δεν υπάρχουν υπάλληλοι δύο ταχυτήτων. Όλοι ανεξαιρέτως θα έχουν την ίδια ακριβώς μεταχείριση».
Η δήλωση αυτή του πρωθυπουργού – που έγινε από τις Βρυξέλλες – δεν απευθυνόταν μόνο στους εργαζομένους στη Βουλή αλλά και προς τους βουλευτές των κομμάτων που τους στηρίζουν. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να ζητήσει από τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη να στηρίξουν τη ρύθμιση, παρά τις όποιες αντιδράσεις.

Με μπλόκο στη μισθοδοσία όλων των δημοσίων υπαλλήλων απειλεί το υπουργείο Οικονομικών, σε περίπτωση που μετά την 1η Ιανουαρίου οι πληρωμές δεν διενεργούνται μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών (ΕΑΠ).
Η ρύθμιση για το πάγωμα της μισθοδοσίας περιλαμβάνεται, σύμφωνα με “Τα Νέα”, σε νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και πρόκειται ουσιαστικά για ακόμη ένα μέτρο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα περικόπτεται το 25% των αποδοχών σε όσους υπαλλήλους έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Δεδομένου ότι αρκετοί εργαζόμενοι αορίστου χρόνου, που απασχολούνται κυρίως σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και σε δήμους, πληρώνονται απευθείας από τους φορείς και όχι μέσω της ΕΑΠ, το υπουργείο διέκρινε τον κίνδυνο να συνεχίσει να καταβάλλεται κανονικά το σύνολο των αποδοχών, ανεξάρτητα από την υπαγωγή στη διαθεσιμότητα.
Για τον λόγο αυτό, όπως αναφέρουν στελέχη του Δημοσίου, προέβλεψε τη ρήτρα να μείνουν όλοι απλήρωτοι.
Μπορεί να έφυγε από το ΠΑΣΟΚ ο Αντρέας Λοβέρδος αλλά, όπως ανέφερε στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή», δεν είναι εκείνος που θα… ρίξει την κυβέρνηση.

Ερωτώμενος λοιπόν για το εάν θα ψηφίσει το φορολογικό νομοσχέδιο ο εμπνευστής και δημιουργός της πολιτικής πρωτοβουλίας ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ (Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας), ανέφερε χαρακτηριστικά: «Καταρχάς, θα το δω. Θα πρέπει να το αξιολογήσω.

Η πρόθεσή μου είναι να μην ωθήσω την κυβέρνηση σε πτώση. Στηρίζω την κυβέρνηση», είπε. Και πρόσθεσε ότι «αυτό θα εξειδικεύεται κάθε φορά ανάλογα με το τι θα έχουμε μπροστά μας».

Τόνισε πάντως ότι «o λαός δεν θέλει εκλογές. Για να μην κάνουμε εκλογές, πρέπει να μείνει η κυβέρνηση. Εάν ο λαός αισθανόταν ότι αυτά τα πράγματα πρέπει να ανατραπούν, θα εκφραζόμουν διαφορετικά. Ψηφίστηκαν τα κόμματα τον Ιούνιο και θα έρθω εγώ να ρίξω την κυβέρνηση;». Δεν λέει να κοπάσει η θύελλα στο κόμμα του Πάνου Καμμένου καθώς σημειώθηκε νέα αποχώρηση στους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Μετά την αποχώρηση του Κώστα Μαρκόπουλου και Γιάννη Κουράκου την Πέμπτη, και τις καταγγελίες του δεύτερου για τον πρώην υπουργό Γ. Βουλγαράκη ακόμη ένας Ανεξάρτητος Έλληνας αποφάσισε να ανοίξει την πόρτα της εξόδου.

Πιο συγκεκριμένα, ο δικηγόρος και μέλος του Τομέα Δικαιοσύνης και (άτυπο) μέλος του Τομέα Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής των ΑΝΕΛ, Βασίλειος Καμηλαράκης, παραιτήθηκε με αιχμές.

Στην επιστολή του αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Αναγκάζομαι να αποχωρήσω για λόγους προσωπικής αξιοπρέπειας και συσσωρευμένης απογοήτευσης για την παρουσία του κινήματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Το κίνημα, όπως εξελίχθηκε, δεν είναι αυτό που οραματιστήκαμε».

Στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός νοσηλεύεται από την Πέμπτη το βράδυ ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης μετά τη σύλληψη του.Ο επιχειρηματίας αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείου, όπου υποβλήθηκε σε επέμβαση για πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια.Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης δεν κλήθηκε από την ανακρίτρια να απολογηθεί για την υπόθεση, αλλά κρίθηκε ότι είναι ύποπτος φυγής, αν και του έχει επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Ο επιχειρηματίας κατηγορείται μαζί με 26 ακόμη άτομα στην υπόθεση της Proton Bank για εγκληματική οργάνωση, απάτη σε βάρος του δημοσίου με τον νόμο 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, υπεξαίρεση με τον νόμο 108/50 για το σύνολο των επισφαλών δανείων (701 εκατ. ευρώ) ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, απιστία κακουργηματική, από κοινού και κατ’ εξακολούθηση. Μετά τη σύλληψη του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και άλλων τριών πρώην στελεχών της Proton Bank, βγήκε ένταλμα για τον πρώην συνεργάτη και συνέταιρό του, Πέτρο Κυριακίδη. Η 2η Ειδική ανακρίτρια εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πέτρου Κυριακίδη, του πρώην στενού συνεργάτη του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, τον οποίο ήδη αναζητά η αστυνομία.
Ο Πέτρος Κυριακίδης είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση των ζημιογόνων δανείων, τα οποία χορηγούσε η PROTON BANK σε εταιρίες συμφερόντων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, που συνολικά ξεπερνούν τα 700 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κυριακίδης δεν έχει συλληφθεί έως αυτή την ώρα, αναζητείται από τις αρχές, ενώ ένταλμα σύλληψης έχει εκδοθεί και για τρεις ακόμα συνεργάτες του πρώην ισχυρού άνδρα της PROTON BANK.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments