ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΥΓΕΙΑ — 25 Ιουνίου 2012
  • Views241

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=IqI6P1SbmcU[/tube]

Διογκώνεται το πρόβλημα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και ιδίως στην Αττική, όπου το ένα νοσοκομείο δανείζεται σύριγγες και άλλα υλικά από διπλανά νοσοκομεία.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Βήματος», μετά την άρνηση του Ελεγκτικού Συνδρίου να εγκρίνει τις δαπάνες, δεν είναι δυνατή η αποπληρωμή των παραγγελιών που έχουν γίνει από τα Νοσοκομεία και αφορούν νοσοκομειακά υλικά και ουσίες που έχουν ήδη διατεθεί στους ασθενείς.

Το πρόβλημα προέκυψε έπειτα από μια σειρά αποφάσεων του 4ου τμήματος Ελεγκτικού Συνεδρίου που «μπλόκαρε» την πληρωμή υγειονομικού υλικού (π.χ. βηματοδότες, ηλεκτρόδια κ.λπ.) από τις παρτίδες που είχαν παραγγελθεί σε μικρότερα ποσά για να αποφευχθεί η διενέργεια διαγωνισμού και να γίνουν απευθείας αναθέσεις.

Το τμήμα του ΕΣ έκρινε ότι είναι αντίθετη στο Κοινοτικό Δίκαιο η διάταξη του ν. 3984/11 που προσπάθησε να εγκρίνει την πληρωμή όλων των σχετικών δαπανών από τον Ιούνιο του 2010 μέχρι το τέλος του 2011 ανεξάρτητα από τα προβλήματα και τις πλημμέλειες που παρουσιάζουν.

Η διαπίστωση της παραβίασης του Κοινοτικού και Συνταγματικού Δικαίου οδήγησε στο να «μπλοκάρουν» οι αρμόδιοι επίτροποι τις σχετικές δαπάνες πληρωμής, οδηγώντας σε μεγάλες ελλείψεις.

Πριν από περίπου δέκα μέρες ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Π. Πικραμμένος, είχε στείλει δύο επιστολές στην ηγεσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ζητώντας να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και να συνεχιστεί η προμήθεια των αναγκαίων ιατροτεχνολογικών προϊόντων και φαρμάκων, ώστε να μη διακινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Πάντως προς το παρόν τα νοσοκομεία της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα σε αυτό τον τομέα, αν και όπως δήλωσε ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας Δημήτρης Παπαδόπουλος ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί στο μέλλον.

Για το ίδιο θέμα ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης Νίκος Ραπτόπουλος δήλωσε ότι, παρά τα πρόσφατα προβλήματα που αντιμετώπισε το νοσοκομείο όσον αφορά την προμήθεια ιατρικού υλικού (θυμίζουμε ότι στις 5 Ιουνίου είχε αποφασιστεί η διακοπή παροχής ιατρικού υλικού στο νοσοκομείο από προμηθευτές λόγω παλαιών, ανεξόφλητων χρεών ύψους 40.000.000 ευρώ, ωστόσο με υπουργική απόφαση εξασφαλίστηκαν τα απαραίτητα κονδύλια για την εξόφληση ενός μέρους από τα χρέη), δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα όσον αφορά την ποσότητα ιατρικών υλικών.

Παράλληλα, ο διοικητής του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής Ηρακλής Χατζηνέστορος επεσήμανε ότι το νοσοκομείο Κομοτηνής δεν ανήκει σε αυτά που λαμβάνουν υλικά αλλά σε αυτά που χορηγούν ιατρικό υλικό, με αποτέλεσμα (για την ώρα) να μην αντιμετωπίζει ουσιαστικά προβλήματα (αν και, όπως είπε και ο ίδιος, ενδεχόμενη κακοδιαχείριση θα μπορούσε να χειροτερέψει τα πράγματα).

Print Friendly

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments