ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 24 Φεβρουαρίου 2013
  • Views342

Η Ελληνίδα επίτροπος, Μαρία Δαμανάκη δήλωσε ότι «το θέμα της μείωσης του κατώτατου μισθού είναι ανοιχτό και απολύτως εξαρτημένο με τις επιδόσεις της Ελλάδας στην υλοποίηση της συμφωνίας του Δεκεμβρίου».

Η κ. Δαμανάκη, σε δηλώσεις που έκανε στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», υποστηρίζει ότι το θέμα της μείωσης του κατώτατου μισθού είναι ακόμα «ανοιχτό» όπως προκύπτει από τη θέση της Κομισιόν, και θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας στην εφαρμογή της συμφωνίας του Δεκεμβρίου, η οποία εάν δεν είναι ικανοποιητική, μπορεί να επιφέρει όχι μόνο την μείωση του κατώτατου μισθού «αλλά και την λήψη νέων μέτρων», ενώ η ίδια δηλώνει ότι είναι «εξαρχής αντίθετη στο ενδεχόμενο μείωσης του κατώτατου μισθού στις ευρωπαϊκές χώρες».

Παράλληλα, η Ελληνίδα επίτροπος στην Ευρώπη υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα με τη μείωση του κατώτατου μισθού η οποία φέρνει μόνο κοινωνικές εκρήξεις, ενώ παράλληλα για το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων οριζόντιων μέτρων δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για παραπέρα περικοπές μισθών και συντάξεων», ενώ επίσης τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ρευστότητα, καθώς και για ένα «δίκτυο προστασίας ανέργων και απόρων», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι ο μόνος σίγουρος δρόμος «για να αποφύγουμε πιέσεις στο μέλλον είναι να συγκεντρωθούμε χωρίς καθυστερήσεις στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων μας».

 ΣΥΡΙΖΑ: Εκθετος ο πρωθυπουργός

Ανοιχτό είναι το θέμα της μείωσης του κατώτατου μισθού, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, με σχετική του ανακοίνωση, με αφορμή τις δηλώσεις της κ. Δαμανάκη. Η σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

«Η σημερινή συνέντευξη της Ελληνίδας Επιτρόπου κας Δαμανάκη επιβεβαιώνει ότι το θέμα της περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού είναι ανοιχτό για την Κομισιόν. Ενώ ταυτόχρονα αφήνει έκθετο τον Ελληνα πρωθυπουργό ο οποίος δηλώνει με κάθε ευκαιρία την απόλυτη προσήλωσή του στο μνημονιακό πρόγραμμα. Κατ ουσίαν η κα Δαμανάκη προαναγγέλλει περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού και λήψη νέων μέτρων.

Αυτό που η κ. Δαμανάκη με απόλυτη ειλικρίνεια περιγράφει δεν είναι τίποτα άλλο από το μνημονιακό πλαίσιο της λιτότητας, της διάλυσης των εργασιακών δικαιωμάτων, της μείωσης των μισθών και των συντάξεων. Η περαιτέρω μείωση των μισθών και η εξομοίωσή τους στα επίπεδα των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, όπως και η επί της ουσίας κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, δεν ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας, αλλά συνιστούν ρητούς μνημονιακούς στόχους με τους οποίους η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει και έχει δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσει.

Ο από 1ης Απρίλη καθορισμός του κατώτατου μισθού με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου μας προϊδεάζει ότι δηλώσεις όπως της κ. Δαμανάκη και του κ.Μέργου απλώς προετοιμάζουν το έδαφος για τα νέα εξοντωτικά μνημονιακά και εργοδοτικά σχέδια. Η δε μνημονιακή πρόβλεψη για αυτόματη λήψη μέτρων εφόσον δεν εκπληρώνονται οι στόχοι, αρκεί για να αντιληφθούμε ότι όσα σήμερα η κυβέρνηση διαψεύδει, αύριο θα αποτελέσουν το νέο κυβερνητικό σχέδιο “σωτηρίας” της χώρας.

Οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, οι απολύσεις, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου έναντι πινακίου φακής αποτελούν το συμφωνημένο μνημονιακό τρίπτυχο της καταστροφής και της εξαθλίωσης. Αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αποτελεί η ακύρωση της μνημονιακής πολιτικής της λιτότητας.»

Print Friendly

Share

About Author

websys

(0) Readers Comments