ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΓΓΑΙΟ — 11 Μαρτίου 2013
  • Views544

 Για μια ακόμη χρονιά βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να προκαλούμε μια σύσκεψη για το ίδιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια, της πλημμύρες των τεναγών φιλίππων.
Τα τενάγη φιλίππων ήταν η γονιμότερη περιοχή στην Ελλάδα και από της γονιμότερες παγκοσμίως.
Εάν αναλογιστούμε την μοναδικότητα των τεναγών θα συνειδητοποιήσουμε πως και γιατί είναι  δώρο της φύσης.
Πόσο σημαντικό είναι για την τοπική κοινωνία την οικονομία αλλά και ευρύτερα εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον.

Όταν  ο κύκλος εργασιών μόνο από την καλλιέργεια είναι  20 εκατομμύρια ευρώ περίπου ,χωρίς να υπολογίζουμε την μεταποίηση και την υπεραξία των προϊόντων που παράγονται,κάθε χρόνο.

Το 1930 το όραμα της πολιτείας  με την  τεχνολογία της τότε εποχής κατάφεραν και έκαναν ένα έλος την ποιο εύφορη πεδιάδα στην Ελλάδα.

Τα τελευταία 60 χρόνια η αδιαφορία της πολιτείας οι άστοχες  και επιπόλαιες κατασκευαστικές παρεμβάσεις όπως το φράγμα ΝΗΚΙΣΙΑΝΗΣ .

Η εγκατάλειψη και μη απόσυρση παλαιών υποδομών  πχ γέφυρες, η μη ολοκλήρωση σημαντικών έργων, όπως αναδασμοί, διάφορες προεκλογικές μελέτες για έργα μετατρέπουν τα τενάγη σε έλος όπως και πριν από το 1930.

Ως άνθρωποι  και ως επαγγελματίες που κληρονομήσαμε αυτόν τον θησαυρό τον εκμεταλλευόμαστε και έχουμε την υποχρέωση να τον κληροδοτήσουμε στην επόμενη γενιά αν όχι καλύτερο τουλάχιστον όπως τον παραλάβαμε, με οποιοδήποτε κόστος,

Η ανάδειξη του προβλήματος και η λύση του πρέπει να είναι η προτεραιότητα για την τοπική αυτοδιοίκηση και την πολιτεία για όλους τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω, Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ,και κυρίως αυτή την εποχή τι σημαίνει ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ όπως γίνεται δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ,και την συνεισφορά στην τοπική οικονομία και κοινωνία.

ΒΛΕΠΩΝΤΑΣ τα έργα πολλών εκατομμυρίων  που γίνονται σε άλλες περιοχές ,ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΙ, της δημαγωγικές υποσχέσεις, του παρελθόντος διαπιστώνουμε την απαξίωση και εκ των πραγμάτων της πιθανές σκοπιμότητες της απαξίωσης καυτηριάζοντας βεβαία την αδιαφορία και την ανικανότητα.

Δεν θέλουμε όμως περισσότερη αναφορά στο παρελθόν γιατί ότι έγινε και ότι δεν έγινε μας οδήγησε σήμερα εδώ, Οφείλουμε όμως να αναγνωρίσουμε της καλές προθέσεις κάποιων και της φιλότιμες προσπάθειες που έγιναν.

ΘΕΛΟΥΜΕ να γνωρίζεται ότι η κατάσταση είναι τραγική και αν δεν υπάρξει άμεση μέριμνα  στα τενάγη σε πολύ λίγα χρόνια θα είναι μη αναστρέψιμη.
Όπου χρειαστεί να συνδράμομε θα είμαστε εκεί.
Όπου χρειαστεί να αντιδράσουμε πάλι εκεί θα ειμαστε.
Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΠΑΙΤΗ ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΗ  ΚΑΙ ΥΠΑΡΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΤΕΝΑΓΩΝ, λαμβάνοντας υπόψη και το τι προβλέπετε από την ΚΑΠ

Αυτό που περιμένουμε σήμερα είναι όχι μόνο δέσμευσης και υποσχέσεις αλλά συγκεκριμένες πρωτοβουλίες (ευθύνες) που θα αναλάβει ο κάθε ένας από το θεσμό που υπηρέτη.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments