ΚΟΣΜΟΣ — 28 Μαρτίου 2013
  • Views157

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ , δήλωσε την Τετάρτη ότι η λύση για τη διάσωση της Κύπρου δεν μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις που έκανε την Δευτέρα ο νυν επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Με ενοχλεί ότι ο τρόπος με τον οποίο προσπάθησαν να επιλύσουν το πρόβλημα της Κύπρου παρουσιάζεται ως ένα μελλοντικό σχέδιο διάσωσης», δήλωσε στο γερμανικό κανάλι ZDF ο Γιούνκερ, ο οποίος υπήρξε επικεφαλής του Eurogroup επί οκτώ χρόνια.

«Δεν αποτελεί πρότυπο. Δεν πρέπει να δώσουμε την εντύπωση ότι στο μέλλον οι καταθέσεις στην Ευρώπη μπορεί να μην είναι ασφαλείς. Δεν πρέπει να δώσουμε την εντύπωση στους επενδυτές ότι δεν είναι ασφαλές να κρατήσουν τα χρήματά τους στην Ευρώπη. Κάτι τέτοιο βλάπτει ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ευρώπης».

Ο Γιούνκερ συνέχισε επισημαίνοντας ότι το θέμα της Κύπρου αποτέλεσε «μια ειδική περίπτωση» και ότι το Λουξεμβούργο είχε εντελώς διαφορετική άποψη. «Δεν προσελκύουμε τις ρωσικές επενδύσεις στο Λουξεμβούργο βάσει υψηλών επιτοκίων. Το χρηματοπιστωτικό κέντρο του Λουξεμβούργου βασίζεται σε ποικίλους πυλώνες, μας χαρακτηρίζει το εύρος των προϊόντων μας και συμμετέχουμε ενεργά στο διεθνές πιστωτικό σύστημα», δήλωσε ο Γιούνκερ.

«Δεν υπάρχουν παραλληλισμοί μεταξύ της Κύπρου και του Λουξεμβούργου και δεν επιτρέπουμε τέτοιου είδους παραλληλισμοί να επιβάλλονται σε εμάς».

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments