• Views264

Την άμεση παρέμβαση του υπουργού Υγείας ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας για να λυθούν τα επείγοντα προβλήματα του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας της περιοχής που απειλούνται με κατάρρευση.

Ασθενείς κινδυνεύουν εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές, τονίζουν οι γιατροί. Σε επιστολή τους προς τον Ανδρέα Λυκουρέντζο, περιγράφουν τα φλέγοντα ζητήματα, υποστηρίζοντας με έμφαση ότι αν δεν αντιμετωπιστούν αμέσως τότε οι ασθενείς θα υποστούν ακόμα πιο τραγικές συνέπειες που μπορεί να τους κοστίσουν και την ίδια τους τη ζωή.

Αποψιλώθηκε το Ρευματολογικό
Σύμφωνα με τους γιατρούς, επείγουσας σημασίας πρόβλημα αντιμετωπίσει το Ρευματολογικό Τμήμα του νοσοκομείου Καβάλας, που αν και εξυπηρετεί ασθενείς από όλη τη Βόρεια Ελλάδα απειλείται με λουκέτο. Όπως αναφέρουν, η παραίτηση του επιστημονικού υπεύθυνου έχει οδηγήσει στην επιστημονική και ουσιαστική αποψίλωση του Τμήματος.

Ο ρευματολόγος που θα παραμείνει θα κληθεί με υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις, όπως η νοσηλεία ασθενών, τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και τα επείγοντα περιστατικά. Αυτά συμβαίνουν σε ένα Τμήμα που μαζί με το αντίστοιχο του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος» της Θεσσαλονίκης αποτελούν τα μοναδικά οργανωμένα Ρευματολογικά Τμήματα στη Μακεδονία και τη Θράκη.

«Ξεψυχά» το Ορθοπεδικό
Στο Ορθοπεδικό Τμήμα, όπως επισημαίνουν στην επιστολή οι εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, η επικείμενη συνταξιοδότηση γιατρού θα δημιουργήσει τεράστια λειτουργικά προβλήματα.

Στο Ορθοπεδικό, εκτός από τις προγραμματισμένες ορθοπεδικές επεμβάσεις και τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, πραγματοποιούνται 250-300 επείγουσες ορθοπεδικές επεμβάσεις σε ώρες εφημερίας, αργίες και Σαββατοκύριακα, σε ασθενείς που είχαν εξεταστεί στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Όλες αυτές τις ιατρικές πράξεις θα πρέπει να τις αναλαμβάνουν μελλοντικά οι τέσσερις εναπομείναντες γιατροί.

Ελλείψεις στο Ακτινολογικό
Την ίδια ώρα, οι γιατροί καταγγέλλουν ότι στενάζει και το Ακτινολογικό Τμήμα, μετά την πρόσφατη συνταξιοδότηση δύο ακτινολόγων. Το λιγοστό προσωπικό βρίσκεται αντιμέτωπο με υπερβολικό φόρτο εργασίας, καθώς εκκρεμεί και η κάλυψη μιας κενής οργανικής θέσης από παλαιότερη συνταξιοδότηση εργαζομένου.

Η ανάγκη ενίσχυσης του Τμήματος με προσωπικό γίνεται ακόμη πιο επιτακτική σύμφωνα με τους γιατρούς, καθώς σύντομα θα ξεκινήσει η λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου στο νοσοκομείο.

Υποστελέχωση στα Παθολογικά Τμήματα
Σοβαρές «αρρυθμίες» παρατηρούνται και στα δύο Παθολογικά Τμήματα. Όπως λένε οι γιατροί, εκεί αντιμετωπίζονται επείγοντα και χρόνια περιστατικά των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Καβάλας αλλά και της Δράμας. Τις ανάγκες καλύπτουν μόλις τέσσερις «οργανικά» τοποθετημένοι γιατροί, σε ένα νοσοκομείο δυναμικότητας 420 κλινών.

SOS και για το ΩΡΛ
Στο Ωτορινολαρυγγολογικό Τμήμα, υπηρετούν τρεις επιμελητές Β’, ωστόσο σε δύο μήνες λήγει η θητεία του ενός επικουρικού γιατρού. Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Καβάλας, αυτό σημαίνει ότι η εφημέρευση στη διάρκεια του μήνα και η αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών της συγκεκριμένης ειδικότητας, τίθεται σε κίνδυνο.

Αναμονές στο ΤΕΠ
Οι διαμαρτυρίες των ασθενών και των συνοδών τους αποτελεί σχεδόν καθημερινό φαινόμενο στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, εξαιτίας της μεγάλης αναμονής.

Οι γιατροί περιγράφουν στην επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας ότι «παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων (διοίκηση, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό) δεν κατορθώσαμε στα τρία περίπου χρόνια λειτουργίας του νέου νοσοκομείου Καβάλας να οργανώσουμε αυτό το Τμήμα με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφεύγονται οι μεγάλες αναμονές και οι συνακόλουθες διαμαρτυρίες των ασθενών ή και των συγγενών τους. Κυρίαρχη αιτία αποτελεί η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, τραυματιοφορέων και ιατρικού προσωπικού».

Τα προβλήματα θα ενταθούν, προειδοποιούν οι γιατροί, αν δεν προσληφθούν παθολόγοι, χειρουργοί, ορθοπεδικοί και καρδιολόγοι αποκλειστικά για το ΤΕΠ.

«Πάσχουν» και τα κέντρα υγείας
Τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό, σε ασθενοφόρα και άλλα μέσα, αντιμετωπίζουν και τα τρία κέντρα υγείας στην περιοχή, Ελευθερούπολης, Πρίνου- Θάσου και Χρυσούπολης. Συγκεκριμένα, το κέντρο υγείας Ελευθερούπολης δε διαθέτει βιοπαθολόγο, ενώ το κέντρο υγείας Πρίνου-Θάσου δε διαθέτει ούτε βιοπαθολόγο ούτε ακτινολόγο.

Επιπλέον, οι συνεχείς αποσπάσεις παθολόγων και παιδιάτρων για κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου δημιουργούν κενά στις αντίστοιχες ειδικότητες, με αποτέλεσμα τις διαμαρτυρίες και τα παράπονα των πολιτών.

Οι εκπρόσωποι των γιατρών της Καβάλας υπογραμμίζουν ότι η διακομιδή των επειγόντων περιστατικών και η ζωή των κατοίκων των δήμων Παγγαίου, Θάσου και Νέστου τίθεται σε κίνδυνο, εξαιτίας της έλλειψης οδηγών και πληρωμάτων ασθενοφόρων.

Print Friendly

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

websys

(0) Readers Comments