ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 31 Ιουλίου 2013
  • Views170

Στον… υπέρτατο αγώνα για να φέρει εις πέρας τον «άθλο», όπως χαρακτηρίζεται, της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος στο φετινό κρατικό προϋπολογισμό επιδίδεται η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που την απασχολεί η «πολιτική κόπωση» που αναδείχθηκε στις τελευταίες κοινοβουλευτικές μάχες και την απροθυμία των βουλευτών να ψηφίσουν τα προαπαιτούμενα της τρόικας.

Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς υπογραμμίζει με κάθε ευκαιρία το τελευταίο διάστημα ότι κορυφαίος στόχος για την κυβέρνηση αποτελεί η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Και όπως εξηγεί στους συνομιλητές του αυτός ο στόχος «δεν τίθεται επειδή μας το επιβάλει η τρόικα ή κάποιος άλλος, αλλά γιατί έτσι η χώρα θα αποκτήσει περιθώρια ευελιξίας, θα απαλλαγεί από την ανάγκη να ζητάει κάθε τόσο δανεικά και θα προσανατολίσει όλες οι προσπάθειες στο μεγάλο ζητούμενο που είναι η ανάπτυξη».

Στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη στο Reuters, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 και την επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014, επικαλούμενος τα στοιχεία από τα αυξημένα έσοδα του δημοσίου, αλλά και την ισχυρή τουριστική σεζόν που βρίσκεται σε εξέλιξη και μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη ύφεση.

Μάλιστα, ο κ. Στουρνάρας αμφισβήτησε τις προβλέψεις περί δημοσιονομικού κενού για τη διετία 2015-16 που διατυπώνονται σε εκθέσεις διεθνών οργανισμών –με πιο πρόσφατη την έκθεση της Κομισιόν-, σημειώνοντας ότι ακόμη και αν υπάρξει ζήτημα πρόσθετης χρηματοδότησης θα καλυφθεί από τις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο και όχι από μειώσεις μισθών, συντάξεων και αύξηση φορολογίας.

Ενόψει, πάντως, των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, η οποία αναμένεται στην Αθήνα το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου για την επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, στην κυβέρνηση δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους εφόσον οι εκπρόσωποι των εταίρων και δανειστών εμφανιστούν και πάλι άκαμπτοι επιμένοντας στην αυστηρή και εμπροσθοβαρή εφαρμογή των απαιτήσεων τους.

Είναι χαρακτηριστική προς τούτο η δήλωση του κ. Στουρνάρα ότι «ο μεγάλος κίνδυνος για την Ελλάδα είναι πολιτικός και όχι οικονομικός και σχετίζεται με την κόπωση των βουλευτών. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών «οι βουλευτές αντικατοπτρίζουν τον μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα στον δρόμο. Πρέπει να πιστέψουν ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ. Εάν το πιστέψουν, τότε μπορεί να συνεχίσουν να ψηφίζουν τα λίγα απαραίτητα μέτρα που έχουν απομείνει. Εάν δεν πιστέψουν, τότε δεν θα ψηφίσουν. Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος».

Τις απόψεις αυτές, όπως έγραψε το κυριακάτικο «Πρώτο Θέμα», ενστερνίζονται και άλλοι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι οποίοι επισημαίνουν τον κίνδυνο τυχόν νέα μέτρα το φθινόπωρο να συναντήσουν ισχυρές αντιδράσεις από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κυβερνητικών κομμάτων και η χώρα να οδηγηθεί, μοιραία, σε πρόωρες εκλογές.

Δεν είναι λίγοι εξάλλου οι βουλευτές, οι οποίοι προειδοποιούν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν άλλα μέτρα, ενώ ορισμένοι, όπως ο κ. Μιχ. Κασσής του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε έντονη αντίθεση με την επέκταση της έκτακτης εισφοράς ως το 2016.

Στην κυβέρνηση αν και παίρνουν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, όπως η τροπολογία με την εφαρμογή της διαθεσιμότητας με Προεδρικά Διατάγματα και όχι με νομοθετικές ρυθμίσεις –που χρειάζονται κάθε φορά την έγκριση της Βουλής- δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις αντιδράσεις που μπορεί να υπάρξουν σε κρίσιμα νομοσχέδια, όπως αυτό για τη φορολογία των ακινήτων, εφόσον μάλιστα περιέχει και τη διατήρηση του «χαρατσιού» μέσω της ΔΕΗ.

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments