ΠΑΙΔΕΙΑ — 01 Μαΐου 2013
  • Views277

Μετά τη μη λήψη απόφασης στο ΔΣ της ΟΛΜΕ και την παραπομπή για συζήτηση της πρότασης για απεργία των καθηγητών μέσα στις Πανελλαδικέ Εξετάσεις -ύστερα από την αύξηση κατά δύο ώρες εβδομαδιαίως του ωραρίου των εκπαιδευτικών- η ΔΑΚΕ μεταφέρει τη δική της εικόνα σχετικά με τα όσα διαδραματίστηκαν στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση της ΟΛΜΕ.

«Η ΔΑΚΕ επιθυμούσε την πραγματική αποτύπωση της διάθεσης του σώματος των καθηγητών. Δεν επιθυμεί την πάση θυσία κήρυξη απεργίας στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, αν η πλειοψηφία των καθηγητών είναι αντίθετη.

Επιπροσθέτως, η προσφυγή στις κάλπες και η μυστική ψηφοφορία είναι μια βαθύτατα δημοκρατική διαδικασία. Γι΄ αυτό και μας προκαλεί απορία η απόρριψη της πρότασης μας από τις Αριστερές Παρατάξεις. Καλόπιστα λοιπόν τίθενται τα ερωτήματα:

•    Γιατί απορρίπτουν τη διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας με τη χρήση κάλπης;

•    Θέλουν πράγματι να εκφραστεί η βούληση του κλάδου για μία κορυφαία απεργιακή εκδήλωση, που όμως θα δημιουργήσει και κοινωνικές αντιδράσεις;».

Συγκεκριμένα η ΔΑΚΕ τονίζει μεταξύ άλλων:

«Η ΔΑΚΕ Καθηγητών, ύστερα από την απαράδεκτη τακτική του Υπουργείου Παιδείας να αυξήσει αιφνιδιαστικά τις διδακτικές ώρες των καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και να προωθήσει Προεδρικό Διάταγμα για υποχρεωτικές μεταθέσεις, κατέθεσε στο Δ.Σ της ΟΛΜΕ την Τρίτη 30 Απριλίου 2013 την ακόλουθη πρόταση:

•    24ωρη απεργία για την Παρασκευή 17 Μαΐου με τη μορφή τρίωρης στάσης εργασίας από την ΟΛΜΕ (08.00 έως 11.00) και τρίωρης στάσης εργασίας από τις ΕΛΜΕ (από 11.00 έως 14.00). Αυτή η πρόταση έγινε για να ξεπεραστεί το εμπόδιο της τετραήμερης προειδοποίησης που προβλέπει ο νόμος 1264/82 για την κήρυξη απεργιών στο Δημόσιο.

•    Πενθήμερη απεργία (20 έως 24 Μαΐου).

•    Γενικές Συνελεύσεις την Τρίτη 14 Μαΐου.

•    Γενική Συνέλευση Προέδρων την  Τετάρτη 15 Μαΐου.

Επειδή η παράταξη θεωρεί την κήρυξη απεργίας στις Πανελλαδικές Εξετάσεις εξαιρετικό γεγονός, πιστεύει ότι η απόφαση αυτή δε μπορεί να ληφθεί με αποφάσεις Δ.Σ των ΕΛΜΕ ή με Γενικές Συνελεύσεις των 40 ατόμων. Για το λόγο αυτό η ΔΑΚΕ  πρότεινε να στηθούν κάλπες στα σχολεία και στις Γενικές Συνελεύσεις, έτσι ώστε να εκφραστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συνάδελφοι.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Δ.Σ υποστηρίχθηκε από άλλες παρατάξεις ότι μπορούσε το Δ.Σ της ΟΛΜΕ να ενεργοποιήσει την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για 24ωρη απεργία όταν ανακοινωθούν απολύσεις στο Δημόσιο, δεδομένου ότι με την αύξηση ωραρίου στους μόνιμους καθηγητές, 10.000 αναπληρωτές χάνουν τη δουλειά τους. Έτσι το Δ.Σ της ΟΛΜΕ θα μπορούσε έγκαιρα να αποστείλει τη σχετική ειδοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας. Η 24ωρη απεργία θα επαναβεβαιωθεί στη Γενική Συνέλευση και φυσικά θα καταστεί ανενεργή αν οι συνάδελφοι δεν αποδεχτούν την πρόταση για απεργία στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Η ΔΑΚΕ ΑΠΟΔΕΧΤΗΚΕ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ.

Και σε τελική ανάλυση: ΠΟΙΟΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ;

Επειδή η διαδικασία κήρυξης απεργίας μπλόκαρε στο τεχνικό αυτό ζήτημα, το Δ.Σ διέκοψε τη συνεδρίαση και θα συνεχίσει την Πέμπτη 9 Μαΐου 2013».

Επίσης, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος διαψεύδει δημοσίευμα ότι η ηγεσία Υποχρεώνομαι να εκδώσω αυτήν την ανακοίνωση για να διαψεύσω όσα αναληθή δημοσιεύτηκαν σε απογευματινή εφημερίδα της Αθήνας την Τρίτη, 30 Απριλίου 2013.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα ανέφερε ότι η ηγεσία της ΔΑΚΕ συναντήθηκε με τον Υπουργό Παιδείας, ο οποίος προσπάθησε δήθεν να εκτονώσει το κλίμα που επικρατεί στους καθηγητές ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις, γεγονός που σύμφωνα με την εφημερίδα επετεύχθη.  Στη συνέχεια του άρθρου φιλοξενείτο υποτιθέμενη δήλωση μου, σύμφωνα με την οποία «οι εκπαιδευτικοί δεν επιθυμούν να προκαλέσουν αναστάτωση στους υποψηφίους και στις οικογένειες τους με απεργίες κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων».

Προς αποκατάσταση της αλήθειας δηλώνω τα εξής:

•     Δεν πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ΔΑΚΕ με τον Υπουργό Παιδείας. Όλη τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2013 βρισκόμουν στα γραφεία της ΟΛΜΕ μαζί με το άλλο εκλεγμένο μέλος της ΔΑΚΕ στο Δ.Σ της ΟΛΜΕ Δημήτρη Πεππέ, ενώ το τρίτο μέλος της παράταξης στο Δ.Σ βρισκόταν εκτός Αθηνών. Επειδή είμαι γραμματέας της ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε είναι αδύνατον να πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη συνάντηση και να μην το γνώριζα.

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments