• Views181
Πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον έχει αποκτήσει ο επαναληπτικός γύρος για την εκλογή του έβδομου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η αυλαία της προεκλογικης εκστρατειας έπεσε την Παρασκευή με τη διακαναλική αναμέτρηση των δύο μονομάχων, του Νίκου Αναστασιάδη και του Σταύρου Μαλά, αναμέτρηση στην οποία κυριάρχησε το θέμα του μνημονίου. Στις κάλπες προσέρχονται περίπου 545.500 ψηφοφόροι και λειτουργούν 1.139 εκλογικά κέντρα, εκ των οποίων τα 40 στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. Οι κάλπες άνοιξαν στις 7:00 (τοπική ώρα) και σε περίπτωση που δεν δοθεί παράταση, θα κλείσουν στις 18:00, με διάλεμιμα μιας ώρας μεταξύ 12:00 και 13:00. Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται στις 20:00.

Καθοριστικός παράγοντας το ποσοστό της αποχής

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο τέως υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Χριστόφια, Σταύρος Μαλάς, ο οποίος έχει την στήριξη του ΑΚΕΛ , αναμετρώνται σήμερα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, το αποτέλεσμα του οποίου θα αναδείξει τον έβδομο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η αποχή θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για το τελικό αποτέλεσμα, καθώς μετά την απόφαση του ενός εκ των υποψηφίων στον πρώτο γύρο Γιώργου Λιλλήκα, και της ΕΔΕΚ να μην στηρίξουν κανέναν εκ των δύο μονομάχων, το ποσοστό της αναμένεται ότι θα κινηθεί σε πολύ μεγαλύτερα επίπεδα από το 16,86% του πρώτου γύρου.

Υπενθυμίζεται πως τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου ήταν:

-Νίκος Αναστασιάδης: 45,46% (200,571)
-Σταύρος Μαλάς: 26,91% (118,755)
-Γιώργος Λιλλήκας: 24,93% (109,996)

-Άλλοι: 2,7,% (11,914) / Λευκά – Άκυρα: 0,98%/1,72%

Τα επιτελεία των δύο μονομάχων έχουν αποδυθεί σε έναν πραγματικό αγώνα δρόμου έως την ύστατη στιγμή, προκειμένου να αντλήσουν όσες περισσότερες ψήφους από το εκλογικό σώμα.

Το διακύβευμα των εκλογών αποτελεί η δυνατότητα του νέου προέδρου να υπογράψει με επωφελείς όρους την δανειακή σύμβαση με τους Ευρωπαίους πιστωτές και να διαχειριστεί με αποτελεσματικό τρόπο την παρατεταμένη οικονομική κρίση, έτσι ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν η οικονομική ανάκαμψη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει φέτος μείωση του ΑΕΠ κατά 1,7% και αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, που ίσως φτάσει το 6% του ΑΕΠ.

Στα τέλη του 2012 το δημόσιο χρέος ανερχόταν στα 15,04 δισ. ευρώ. Σε αυτά, τα 15 δισ. περιλαμβάνονται και τα 1,8 δισ. για τη στήριξη της Λαϊκής Τράπεζας, που είχε αποφασιστεί τον περασμένο Μάιο.

Οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του κυπριακού τραπεζικού συστήματος με βάση το ακραίο σενάριο της Pimco, ανέρχονται στα 8,8 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα θα χρειαστούν περίπου 1,2 δισ. για τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα.

Επίσης, θα χρειαστεί άλλο ένα 1,5 δισ. ευρώ για κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και 6 δισ. για την αναχρηματοδότηση χρέους, τα οποία δεν προστίθενται στο σύνολο. Με αυτά τα δεδομένα υπολογίζεται ότι το σύνολο του δημοσίου χρέους θα ανέλθει στα 26,1 δισ. και θα αναλογεί στο 150% του ΑΕΠ.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο νέος πρόεδρος θα έχει μηδενική ανοχή τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου κιόλας από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του.

Εκτός από την δυσμενή οικονομική κατάσταση, ο νέος πρόεδρος θα έχει σύντομα να αντιμετωπίσει τα όσα σχετίζονται με το Κυπριακό. Όπως τονίζουν ήδη τα ξένα μέσα ενημέρωσης, οι διεθνείς δανειστές θέλουν να συνδυάσουν τα δύο αυτά θέματα, όπως επίσης και το ζήτημα των ερευνών για το φυσικό αέριο, προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις στην Λευκωσία.

Δικαίωμα ψήφου στη σημερινή επαναληπτική εκλογή, όπως και στον α’ γύρο, έχουν 545.491 εκλογείς, ανάμεσα τους και περίπου 660 Τουρκοκύπριοι. Θα λειτουργήσουν 1.139 εκλογικά κέντρα, από τα οποία τα 40 στο εξωτερικό.

Γύρω στις 20:00 αναμένονται τα επίσημα τελικά αποτελέσματα και δύο ώρες αργότερα θα γίνει από τον Γενικό Έφορο Εκλογών η ανακήρυξη του νέου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο κλειστό στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος- Ελευθερία», στην Λευκωσία.

Ο νέος πρόεδρος θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντα του το απόγευμα της Πέμπτης με την ορκωμοσία και την ομιλία του στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Δηλώσεις των υποψηφίων

Σε δήλωσή του προς τουρκικά και ξένα μέσα ενημέρωσης, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στη Λεμεσό, ο Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε την τουρκοκυπριακή πλευρά να συστρατευθεί με την ελληνοκυπριακή για μια λύση που θα οδηγήσει την Κύπρο σε ευημερία. Κάλεσε επίσης την Τουρκία να αποσύρει τα κατοχικά της στρατεύματα από την Κυπρο και να εργασθεί για δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Εξάλλου, ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε καθοριστική τη σημερινή ψηφοφορία, λέγοντας ότι οι πολίτες έχουν να επιλέξουν μεταξύ της συνέχισης του παρελθόντος και μιας νέας σελίδας για τον τόπο.

Από την πλευρά του, ο Σταύρος Μαλάς δήλωσε ότι οι σημερινές εκλογές είναι τόσο κρίσιμες, ώστε κανένας δεν μπορεί να μετατρέψει τον εαυτό του σε παθητικό θεατή και άλλοι να αποφασίσουν για το μέλλον του, το μέλλον των νέων, της μεσαίας τάξης, των εργαζόμενων, των μικρομεσαίων, των εργαζόμενων, των επιστημόνων και της τρίτης ηλικίας.

Ο κ. Μαλάς, μιλώντας μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος είπε ότι σήμερα οι ψηφοφόροι αποφασίζουν για τους ίδιους και για όλους.

Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε ο πρόεδρος Χριστόφιας

Έκκληση στους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες απηύθυνε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Και από αύριο, όπως είπε, όλοι μαζί ήρεμα, να συνεχίσουν την κανονική τους ζωή και να ριχθούν στον αγώνα για αντιμετώπιση των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος.

Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι δεν θα προβεί σε ιδιαίτερες δηλώσεις, ανταποκρινόμενος στην έκκληση να τηρηθούν τα θέσμια και ο νόμος περί εκλογών.

Εξέφρασε όμως λύπη, γιατί όπως ανέφερε, άκουσε να παραβιάζεται ο νόμος με δηλώσεις, οι οποίες κάθε άλλο παρά σεβασμό δείχνουν στον πολίτη και τη Δημοκρατία.

«Η δήλωση Αναστασιάδη δεν προσκρούει στην νομοθεσία»

Το περιεχόμενο της δήλωσης του υποψηφίου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, δεν προσκρούει σε οποιαδήποτε νομοθετική διάταξη, δήλωσε ο Γενικός Έφορος Προεδρικής Εκλογής Ανδρέας Ασσιώτης.

Τον κ. Αναστασιάδη κατάγγειλε ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, αλλά και το κόμμα του για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας. Η καταγγελία και η δήλωση τέθηκαν υπόψη του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος και γνωμάτευσε σχετικά.

Ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι δεν παραβίασε τη νομοθεσία. «Είμαι βέβαιος ότι ο κ. Κυπριανού δεν θα διάβασε σήμερα την (εφημερίδα) “Χαραυγή”, διαφορετικά η πρώτη καταγγελία θα έπρεπε να αφορά το κομματικό έντυπο, το οποίο ήταν καθαρά προεκλογικά τοποθετημένο υπέρ του κ. Μαλά», είπε ο κ. Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι «εμάς δεν μας ενόχλησε και δεν καταγγείλαμε κανένα».

Print Friendly

Share

About Author

Θόδωρος

(0) Readers Comments