ΚΑΒΑΛΑ — 12 Απριλίου 2012
  • Views204

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=vMySGAwIZ4s[/tube]

Τεράστιο πρόβλημα θα δημιουργήσει στην αγορά το κλείσιμο βιομηχανίας φωσφορικών λιπασμάτων , με νέες ουρές ανέργων στον ΟΑΕΔ και ακόμα περισσότερα λουκέτα να μπαίνουν  στα καταστήματα της πόλης. Την δική τους άποψη καταθέτουν, στην κάμερα του ENA CHANNEL, τόσο οι πολίτες όσο και ο αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Καβάλας Χριστόδουλος Μιχαλάκης και η γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας Μαρία Τσουρή.

Πώς φτάσαμε ένα βήμα πριν το τέλος;

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=7oPzOVHt5HM[/tube]

Στα πρόθυρα ασφυξίας βρίσκεται, εδώ και λίγους μήνες, η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων. Η έλλειψη ρευστότητας δεν επιτρέπει σε μια Βιομηχανία που απασχολεί περί τους 1200 εργαζομένου να προμηθευτεί πρώτες ύλες, ενώ τα χρέη προς τρίτους και ειδικότερα προς την ΔΕΠΑ από αγορές φυσικού αερίου είναι, πλέον, δυσβάσταχτα.

Πώς, όμως, έφτασε μια από τις πλέον παραγωγικές βιομηχανίες της περιοχής, αλλά και ολόκληρης της χώρας, με δικό της λιμάνι, και ούσα η μοναδική βιομηχανία στην Ελλάδα που παράγει ένα προϊόν ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας για τον αγροτικό τομέα, να κινδυνεύει με αφανισμό; Πώς φτάσαμε στο σημείο μια βιομηχανία που απετέλεσε για πολλά χρόνια -και συνεχίζει να αποτελεί- κινητήριος μοχλός ανάπτυξης για την Καβάλα να βρίσκεται ένα βήμα πριν την ολική καταστροφή;

Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΦΩΣΦΟΡΙΚΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ Α.Ε. (ΒΦΛ) ιδρύθηκε το 1961 από τον Ομιλο της Εμπορικής Τράπεζας και άρχισε να λειτουργεί το 1965 στην περιοχή της Νέας Καρβάλης, και για πολλά χρόνια λειτουργούσε παράλληλα με άλλες 3 λιπασματοβιομηχανίες (στην Δραπετσώνα, στην Πτολεμαΐδα, και στην Θεσσαλονίκη). Σταδιακά οι μονάδες της Δραπετσώνας και της Πτολεμαΐδας έβαλαν λουκέτο, με αποτέλεσμα την συγκέντρωση της εγχώριας παραγωγής λιπάσματος στην Καβάλα και στην Θεσσαλονίκη.

Οι δύο αυτές βιομηχανίες παρέμειναν για πολλά χρόνια υπό κρατικό έλεγχο. Ωστόσο η αρχή του τέλους ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2000, όταν η Εμπορική Τράπεζα (ο τότε μεγαλομέτοχος της ΒΦΛ) σύναψε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με το διεθνή χρηματοοικονομικό όμιλο της Credit Agricole, που απέκτησε αρχικά το 6,7% του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής ενώ σήμερα κατέχει το 100%.

Τον Ιανουάριο του 2006 αποφασίζεται η αναστολή της λειτουργίας του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης και να μείνει προσωρινά ανοιχτό το εργοστάσιο της Καβάλας μέχρι να βρεθεί επενδυτής ώστε να το αγοράσει. Παρά τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων αλλά και της τοπικής κοινωνίας, το εργοστάσιο βάζει λουκέτο, αφήνοντας έτσι την Καβάλα ως την μοναδική πόλη στην Ελλάδα με βιομηχανία παραγωγής λιπάσματος.

3 χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα τις παραμονές των εκλογών του 2009 το εργοστάσιο της Καβάλας πέρασε στα χέρια του πρώην ιδιοκτήτη της Proton Bank Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και, από εκείνη την στιγμή αρχίζει, ουσιαστικά, ο Γολγοθάς για την ELFE Α.Ε., όπως πλέον ονομάζεται η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων.

Τα χρέη της βιομηχανίας προς την ΔΕΠΑ, η οποία και παρέχει το (άκρως απαραίτητο για την παρασκευή αμμωνίας) φυσικό αέριο στην ΒΦΛ αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς αγγίζοντας, σήμερα τα 64 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή, από τα τέλη του περασμένου χρόνου εμφανίστηκαν και οι καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών των εργαζομένων (για πρώτη φορά από ιδρύσεως της βιομηχανίας)

Υπό το βάρος των προβλημάτων αυτών, η διοίκηση της ELFE επιχειρεί, από τις αρχές του έτους, να έρθει σε συμβιβασμό με την ΔΕΠΑ για την αποπληρωμή των χρεών της, καθώς η ΔΕΠΑ είχε εκδόσει τελεσίγραφο προς την ELFE, με το οποίο διευκρίνιζε ότι σε περίπτωση που δεν της εξοφλούσαν ένα μέρος της συνολικής οφειλής (και συγκεκριμένα μια ληξιπρόθεσμη οφειλή, ύψους 30 εκατομμυρίων €) ως τις 15 Ιανουαρίου, θα διέκοπτε την παροχή αερίου. Τελικά, στις 12 Ιανουαρίου οι δύο πλευρές προχώρησαν στην υπογραφή συμφωνίας με την οποία η καταβολή της ληξιπρόθεσμης αυτής οφειλής θα γινόταν με την μορφή επιταγών ισχύος λίγων μηνών.

Η διοίκηση της ΒΦΛ τήρησε, ως ένα βαθμό, την συμφωνία της και ξεκίνησε την κατάθεση επιταγών ύψους 4 εκ. €, διάρκειας ολίγων ημερών. Ωστόσο στην αρχική συμφωνία υπήρχε και ένας όρος για την κατάθεση μιας εγγυητικής επιστολής ύψους 5,5 εκ. €, τον οποίο η διοίκηση της ΒΦΛ δεν κατάφερε να τηρήσει λόγω έλλειψης ρευστού. Έτσι, παρά τις αρχικές διχογνωμίες μέσα στους κύκλους της ΔΕΠΑ, η παροχή φυσικού αερίου μειώθηκε, από την 1η Μαρτίου, μόλις στο 5% της προβλεπόμενης ποσότητας. 2 μέρες μετά, η διοίκηση της ELFE Α.Ε. έδινε μια δραματική συνέντευξη τύπου, στην οποία προσπάθησε να εξηγήσει το όλο παρασκήνιο.

Οι πιέσεις προς την ΔΕΠΑ για την επίτευξη συμφωνίας δεν σταμάτησαν, όπως επίσης και προς τους αρμόδιους υπουργούς. Την ίδια ώρα οργίαζαν οι φήμες και τα δημοσιεύματα για πώληση της ΒΦΛ, ενώ παρά την κατηγορηματική διάψευση των φημών αυτών από την σύζυγο του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη Κατερίνα, οι ασφυκτικές πιέσεις που δεχόταν και δέχεται από την ελληνική δικαιοσύνη ο σύζυγός της για την υπόθεση της Proton Bank, η αναστολή λειτουργίας μονάδων όπως αυτή της παραγωγής νιτρικών λιπασμάτων αλλά και η μυστηριώδης επίσκεψη Ρώσων επενδυτών στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας, στις 20 Μαρτίου, έριχναν περισσότερες σκιές στο όλο σκηνικό.

Μέσα σε όλη αυτή την δίνη, οι εργαζόμενοι της βιομηχανίας αποφάσισαν, προ ολίγων ημερών, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Έτσι, την περασμένη Παρασκευή οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Δημαρχείο και, εν συνεχεία, ζήτησαν από το Δημοτικό Συμβούλιο άμεσο συντονισμό κινητοποιήσεων για ολόκληρη την πόλη.

Το αποτέλεσμα ήταν η διοργάνωση του χθεσινού συλλαλητηρίου, το οποίο ωστόσο διεξήχθη στην σκιά της άρνησης της ΔΕΠΑ να αποδεχθεί την νέα, βελτιωμένη πρόταση της διοίκησης της ELFE για συμβιβασμό, αλλά και της χθεσινής δήλωσης της Κατερίνας Λαυρεντιάδου, η οποία καταδεικνύει τα Ελληνικά Πετρέλαια (τα οποία κατέχουν το 35% των μετοχών της ΔΕΠΑ) ως βασικούς υπαίτιους για το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η ELFE. Με τις πρώτες ύλες να αρκούν μονάχα μέχρι και την Μεγάλη Παρασκευή, το μέλλον της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων μόνο ευοίωνο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Print Friendly

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments