ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 10 Ιουλίου 2013
  • Views163

«Βροχή» τα πρόστιμα – «Ψαλίδι» στις εξετάσεις

Αυστηρές ποινές και κυρώσεις σε φαρμακοποιούς και γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και πλαφόν στις ιατρικές εξετάσεις περιλαμβάνει το Πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, προκειμένου να καλυφθεί η «τρύπα» του Οργανισμού, η οποία έχει υπολογιστεί από το οικονομικό επιτελείο σε 1,2 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 και αποτελεί το κύριο μέρος του συνολικού δημοσιονομικού κενού. Στην αιτιολογική έκθεση του Πολυνομοσχεδίου αναφέρεται ότι «οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αντανακλούν την ισχυρή βούληση και αποφασιστικότητα να τεθεί οριστικό τέλος σε παράνομες και δόλιες συμπεριφορές που κατά καιρούς έχουν σημειωθεί και που αποτελούν εθνική κλοπή». Μάλιστα, στην έκθεση τονίζεται ότι στόχος είναι η αποτροπή «βλαπτικών και παράνομων φαινομένων που κατά καιρούς έχουν βλάψει το κοινό καλό και έχουν μετατρέψει το ύψιστο αγαθό της υγείας σε προϊόν “παραεμπορίου” και πηγή παράνομου πλουτισμού».

Ποιες αλλαγές φέρνει στη φορολογία το πολυνομοσχέδιο

Την επιβολή φόρου πολυτελούς διαβιώσεως από το 2013, την αύξηση του φόρου που επιβάλλεται κατά την πώληση μετοχών, αλλά και την ειδική φορολόγηση όσων δεν δικαιολογούν την προσαύξηση της περιουσίας τους ή έχουν τεκμαρτό εισόδημα μεγαλύτερο από το δηλωθέν, προβλέπει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε στην Βουλή το υπουργείο Οικονομικών. Το νομοσχέδιο επιφέρει αλλαγές στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που έδωσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο στις 2 Ιουλίου και επιφέρει τροποποιήσεις και βελτιώσεις.

Οι διατάξεις για διαθεσιμότητα και κινητικότητα

Τη δυνατότητα κατάργησης θέσεων, κλάδων ή ειδικοτήτων σε υπουργεία, αυτοτελείς δημόσιες υπηρεσίες, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού, Ν.Π.Δ.Δ., προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, που κατατέθηκε απόψε στη Βουλή, στο κεφάλαιο Δ’ που αφορά τις διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Συγχρόνως, προβλέπεται η δυνατότητα σύστασης θέσεων. Η κατάργηση ή σύσταση θέσεων θα γίνεται με απόφαση του υπ. Δ. Μεταρρύθμισης και του οικείου υπουργού, σε εκτέλεση σχετικών αποφάσεων του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, μετά από τεκμηρίωση που στηρίζεται σε εκθέσεις αξιολόγησης δομών και σχέδια στελέχωσης.

«Όχι» ΔΗΜΑΡ στο Πολυνομοσχέδιο

Την πλήρη ρήξη του Φώτη Κουβέλη με την κυβερνητική πλειοψηφία αποτελεί το πολυνομοσχέδιο, καθώς ειλημμένη είναι η απόφαση καταψήφιση επί της αρχής και επί της συντριπτικής πλειοψηφίας των άρθρων από τη Δημοκρατική Αριστερά.

Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ την Παρασκευή

Έκτακτη Γενική Συνέλευση συγκαλεί η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας την Παρασκευή 12 Ιουλίου και ώρα 10 το πρωί στην Αθήνα σε κεντρικό ξενοδοχείο. Θα πάρουν μέρος όλοι οι δήμαρχοι της χώρας και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων προκειμένου να αποφασίσουν για τη περαιτέρω στάση της Αυτοδιοίκησης μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, θέμα της Συνέλευσης θα είναι οι Κυβερνητικές αποφάσεις για την κατάργηση βασικών αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την υπαγωγή σε καθεστώς διαθεσιμότητας των υπαλλήλων τους.

 

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments