ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΣΜΟΣ — 12 Απριλίου 2013
  • Views690

Πληθώρα πληροφοριών προσέφερε η ανάλυση των απολιθωμένων εμβρύων

Τα αρχαιότερα αυγά δεινοσαύρων που έχουν βρεθεί ποτέ, ανακάλυψαν παλαιοντολόγοι στη νότια Κίνα. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες βρήκαν μια φωλιά με αυγά μέσα στα οποία διατηρήθηκαν απολιθωμένα έμβρυα. Επιπλέον, μέσα στα οστά των εμβρύων βρέθηκαν τα αρχαιότερα ίχνη οργανικής ύλης σπονδυλωτού ζώου της ξηράς.Οι 20 δεινόσαυροι, βρίσκονταν σε διαφορετικό στάδιο ανάπτυξης, ανήκουν στο είδος Λουφενγκόσαυροι και χρονολογούνται από την Πρώιμη Ιουρασική Περίοδο, πριν από 190 έως 197 εκατ. χρόνια.

Τα δίποδα φυτοφάγα σαυροποδόμορφα με τους μακριούς λαιμούς ζύγιζαν περίπου 100 τόνους το καθένα, είχαν μήκος έως εννέα μέτρα και θεωρούνται τα μεγαλύτερα ζώα που έζησαν ποτέ πάνω στη Γη.

Η φασματοκοπική ανάλυση των δειγμάτων αποκάλυψε μέσα στα οστά των απολιθωμένων εμβρύων το αρχαιότερο οργανικό υλικό που έχει ποτέ βρεθεί από σπονδυλωτό της ξηράς. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι πολύπλοκες πρωτεΐνες που ανιχνεύθηκαν μέσα στην οργανική ύλη, είναι διατηρημένο κολλαγόνο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν ακόμη τα αποτελέσματα των πρώτων αναλύσεων στα μηριαία οστά των εμβρύων. Όπως φαίνεται, αναπτύσσονταν εντυπωσιακά γρήγορα, πράγμα που πιθανώς εξηγεί και τον γιγαντισμό τους όταν μεγάλωναν. Επιπλέον, θεωρείται πως η περίοδος επώασης των αυγών ήταν αρκετά σύντομη, πιθανότατα προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος από αρπακτικά εκείνης της εποχής.

Τέλος, από τις αναλύσεις προκύπτει ότι τα έμβρυα στριφογύριζαν μέσα στα αυγά τους, κάτι που συμβαίνει και στα σημερινά πουλιά!

Print Friendly

Share

About Author

websys

(0) Readers Comments