ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΑΒΑΛΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 18 Οκτωβρίου 2012
  • Views293

Βούλιαξε η Καβάλα στην πρωτοφανή σε έκταση μαζικότητα και αγωνιστικότητα διαδήλωση του Καβαλιώτικου λαού ενάντια στα νέα μέτρα λιτότητας που προωθεί κυβέρνηση και τρόικα. Τεράστια ήταν η κινητοποίηση φορέων, σωματείων, συλλόγων, εργαζομένων ανέργων φοιτητών σε μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών. Από νωρίς το πρωί όλη η πόλη ήταν νεκρή με άδειους δρόμους και κλειστά όλα τα καταστήματα της πόλης εκτός από ελάχιστα μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Γύρω στις 10 το πρωί άρχισαν να συγκεντρώνονται στη πλατεία Καπνεργάτη οι πρώτοι διαδηλωτές με πανό συνθήματα και τύμπανα δίνοντας το ρυθμό για την μεγαλειώδη κινητοποίηση που θα ακολουθούσε.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων που ανέβηκαν στο βήμα έδωσαν το σύνθημα ενός αγώνα που δεν κορυφώνεται σήμερα αλλά που από εδώ ξεκινά ώσπου να φύγει από τη χώρα η κυβέρνηση της τρόικας όπως χαρακτηριστικά έλεγαν.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=n282LOJ7G80[/tube]

Περισσότερες από 2.000 διαδηλωτών με μπλοκ φοιτητών μαθητών εργαζομένων στη ΒΦΛ, στη καβάλα όιλ, δημοσίων υπαλλήλων και φυσικά εμπόρων και επαγγελματιών είχαν συγκεντρωθεί μέχρι τις 11 κατακλύζοντας την πλατεία καπνεργάτη και γύρω.
Πριν  τις 11μιση δόθηκε το σύνθημα για την έναρξη της πορείας με διαφορετική κατεύθυνση αυτή τη φορά ώστε να σταλεί το μήνυμα της αντίστασης και της δραματικής κατάστασης της κοινωνίας και σε όσους ακόμη περνούν τη μέρα τους στα καφέ της πόλης.
Για αυτό και η πορεία επιλέχθηκε να περάσει πρώτα από τον πεζόδρομο στην οδό μεγάλου Αλεξάνδρου όπου και έγινε η πρώτη στάση του συλλαλητηρίου. Μπροστά στην τράπεζα της Ελλάδος όπου υπήρχε ένα ανειρτημένο μήνυμα Απεργούμε οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά των τραπεζών του κεφαλαίου και της τρόικας.
Η διαδήλωση κατέβηκε εν συνεχεία την Παύλου Μελά για να βγεί στην οδό Βενιζέλου στο ύψος του κινηματογράφου Απόλλων. Ήδη τα τύμπανα και οι κόρνες είχαν πάρει φωτιά ενώ όσο προχωρούσε η πορεία τόσο πιο μαζική γινόταν. Στη στροφή της Βενιζέλου για την παραλιακή στην πορεία ενσωματώνονται και εργαζόμενοι της Καβάλα όιλ ενώ απέναντι από τον ΟΛΚ περιμένουν την πορεία με καρφωμένες μαύρες σημαίες τα ταξί της Καβάλας που ηγήθηκαν με κόρνες της πορείας προς την αντιπεριφέρεια.
Άλλη μία στάση έκανε η πορεία έξω από τα γραφεία της Ν.Ε. της ΝΔ όταν και σημειώθηκε η μεγαλύτερη μαζικότητα σε όγκο στη πορεία γύρω στους 2.500 χιλιάδες διαδηλωτές.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=5F8_vVOx1gA[/tube]

Με μπροστάρηδες τους φοιτητές τους ανέργους και τους μαθητές η μεγάλη πορεία των χιλιάδων Καβαλιωτών εισέρχεται στο προαύλιο χώρο της αντιπεριφέρειας όπου αποκτά ακόμη μεγαλύτερη δυναμική και αγωνιστικότητα. Τα συνθήματα για την ανεργία, την ανέχεια και τα δυσβάσταχτα μέτρα της τρόικας δίνουν και παίρνουν ενώ υπήρχε και η σχετική ετοιμασία από πλευράς εμπόρων για την στήριξη των χιλιάδων διαδηλωτών.

Νερό, καφές και σουβλάκια διέθεταν οι ζαχαροπλάστες και οι κρεοπώλες στο χώρο ώστε να αντέξουν οι διαδηλωτές για ώρες μιας και το σύνθημα ήταν ξεκάθαρο. Δεν φεύγουμε αν δεν μας απαντήσουν οι βουλευτές του νομού, αν θα ψηφίσουν τα νέα μέτρα ή όχι. Έξω από τα γραφεία της αντιπεριφέρειας επικρατούσε πανδαιμόνιο όταν ο πρόεδρος του ΟΕΒΕ και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ ανέβηκαν στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη, ο οποίος απουσίαζε στη Θάσο, για να τηλεφωνήσουν στους βουλευτές και να τους θέσουν προ των ευθυνών τους.
Πολλοί ήταν οι πολίτες και οι εκπρόσωποι φορέων που πήραν το λόγο μιλώντας για το αδιέξοδο του ελληνικού λαού αλλά και την σημασία της συνέχισης της κινητοποίησης.
Κροτίδες, βεγγαλικά καπνογόνα και δεκάδες ευφάνταστα συνθήματα επιστρατεύθηκαν στην αγωνιστική ατμόσφαιρα που επικρατούσε για ώρες έξω από την αντιπεριφέρεια. Αποδοκιμασίες ακούστηκαν από τους διαδηλωτές όταν ενημερώθηκαν για το γεγονός ότι οι βουλευτές απέφυγαν να απαντήσουν στα αιτήματα του Καβαλιώτικου λαού.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=NSPIQFyeXIk[/tube]

Print Friendly

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments