ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 30 Ιουλίου 2013
  • Views273

Μείωση προσωπικού κατά 12.500 άτομα είτε με εθελούσια έξοδο είτε και με ομαδικές απολύσεις, περιλαμβάνει το σχέδιο αναδιάρθρωσης του τραπεζικού κλάδου που πρόκειται να οριστικοποιηθεί εντός του φθινοπώρου και έχει ήδη βάλει τους 55.000 τραπεζοϋπαλλήλους σε κατάσταση επιφυλακής.

Ήδη τρέχουν προγράμματα εθελούσιας εξόδου, όπως αυτό της Πειραιώς με οικονομικά κίνητρα για περίπου 5.000 εργαζόμενους και ανάλογα προγράμματα θα τρέξουν και από άλλα πιστωτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος εκπρόσωποι των τραπεζών που είχαν συνάντηση με στελέχη του υπουργείου Εργασίας συζήτησαν το ενδεχόμενο ομαδικών απολύσεων με τέτοιο τρόπο ώστε να μην δεσμεύονται τα πιστωτικά ιδρύματα από τον νόμο που περιορίζει τον αριθμό τους στο 5% του προσωπικού και μέχρι 30 άτομα το μήνα.

Ήδη, ο κ. Μπ. Τράα από το ΔΝΤ έχει στείλει non paper στο υπουργείο Εργασίας και προτείνει την αλλαγή της διαδικασίας για τις ομαδικές απολύσεις, σημειώνοντας ότι «δεν τον ενδιαφέρει αν θα αυξηθεί ή όχι το ποσοστό των απολύσεων». Και αυτό γιατί το πρόβλημα για την τρόικα δεν είναι αν το 5% των μηνιαίων απολύσεων γίνει 10%, αλλά το να μην υπάρχουν τα εμπόδια για ελεύθερες απολύσεις, όχι μόνο στις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150 εργαζομένους, αλλά και στις μικρές εταιρείες που απασχολούν ακόμη και 20 εργαζομένους.

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments