ΚΟΣΜΟΣ — 21 Φεβρουαρίου 2013
  • Views153

Στην πιθανότητα έναρξης της διαδικασίας ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ΠΓΔΜ στα μέσα αυτής της χρονιάς, «κάτι που όμως εξαρτάται από τις χώρες-μέλη», αναφέρθηκε ο Επίτροπος Διεύρυνσης και πολιτικής γειτονίας της ΕΕ, Στέφαν Φίλε, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κλάινε Τσάιτουνγκ», σημειώνοντας πως σε εξέλιξη βρίσκονται οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Τουρκία, Ισλανδία και Μαυροβούνιο.

Ο ίδιος θεωρεί «εξαιρετικά σημαντική» τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Η προεδρία της Ιρλανδίας στην ΕΕ θα μπορούσε να αποτελέσει καμπή και η Άγκυρα θα πρέπει να ενθαρρυνθεί για περισσότερες προσπάθειες στις μεταρρυθμίσεις. Κατά την άποψή του μια πιθανή ένταξη δεν έχει να κάνει με τη διάρκεια της διαδικασίας, αλλά προτεραιότητα έχει η πρόοδος στα επιμέρους κεφάλαια των διαπραγματεύσεων.

Όπως παρατηρεί ο Σ. Φίλε, δεν μπορούν να προβλεφθούν οι ημερομηνίες της ένταξης μελών διότι αυτό εξαρτάται από την πρόοδο της εκάστοτε χώρας, ωστόσο δεν θεωρεί πως υπάρχει κάποια «κόπωση» ως προς τις νέες εντάξεις. Δε νοείται κόπωση, είπε, για τους δύο βασικούς άξονες της ΕΕ, που είναι η κινητήρια δύναμη της από την ίδρυσή της: δηλαδή την διεύρυνση και την εμβάθυνση της ολοκλήρωσης οι οποίες ωθούν προς τα εμπρός την ΕΕ και τους πολίτες της.

Ο Φίλε είπε ακόμα ότι κατανοεί πως, ενόψει της δημοσιονομικής κρίσης και της κρίσης χρέους η προσοχή επικεντρώνεται στην αντιμετώπισή τους, ωστόσο δεν πιστεύει πως η διαδικασία της διεύρυνσης υπήρξε ποτέ πρόβλημα, αλλά αντιθέτως ήταν πάντα μέρος της λύσης.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments