ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ — 23 Ιανουαρίου 2013
  • Views176

Πολυμελής εγκληματική οργάνωση που αποτελούνταν από επιφανείς πολίτες και είχε στήσει βιομηχανία εικονικών γάμων εξαρθρώθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Έπειτα από πολύμηνη συστηματική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, συνελήφθησαν συνολικά 173 άτομα. Η οργάνωση είχε ιδιότυπη ιεραρχία, δομή, διαρκή δράση και συνολικό σχεδιασμό. Τα κέρδη της τεράστια, αν αναλογιστεί κάποιος πως ο γάμος κόστιζε 7.000 ευρώ το κεφάλι.

«Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα νομιμοποίησης αλλοδαπών μέσω εικονικών γάμων που έχει εξαρθρωθεί ποτέ. Ήδη κάποιοι έχουν ομολογήσει τις πράξεις τους». Αυτά είναι τα λόγια που χρησιμοποίησε αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., περιγράφοντας το κύκλωμα μαμούθ, που «προξένευε» νύφες -κυρίως- από τη Γεωργία σε αλλοδαπούς οι οποίοι επιθυμούσαν, μέσω εικονικών γάμων, να αποκτήσουν την ελληνική υπηκοότητα. «Έφερναν μετανάστες, τους έβγαζαν μια ροζ κάρτα, του έβρισκαν νύφη και εν συνεχεία τον πάντρευαν ώστε να πάρουν άδεια παραμονής για πέντε χρόνια» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Τα παρακλάδια του κυκλώματος στη Βόρεια Ελλάδα

Στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Κατερίνη, Σέρρες, Κιλκίς, Διδυμότειχο, Καβάλα) συνελήφθησαν την Τρίτη έντεκα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων τα τρία ηγετικά στελέχη, καθώς και ένας δημοτικός και ένας δημόσιος υπάλληλος, ενώ αναζητούνται επιπλέον πέντε άτομα. Επίσης, άλλα 4 μέλη του κυκλώματος βρίσκονται εκτός της επικράτειας.

Εις βάρος τους σχηματίζεται δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τις, κατά περίπτωση, κατηγορίες της «εγκληματικής οργάνωσης», της «νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα», της παράβασης του νόμου «περί εισόδου, διαμονής και κοινωνικής ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών στην επικράτεια», της «πλαστογραφίας», της «δωροδοκίας», της «υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης», της παράβασης του νόμου «περί υπεύθυνης δήλωσης» καθώς και των διατάξεων «περί υποχρεώσεων δικηγόρων και συμβολαιογράφων».

Η δικογραφία περιλαμβάνει άλλους 18 εμπλεκομένους, οι οποίοι κατηγορούνται για συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση, μεταξύ των οποίων ένας δημοτικός υπάλληλος και 6 δικηγόροι, ενώ εκτός δράσεως της εγκληματικής οργάνωσης κατηγορούνται επιπλέον 136 άτομα, (68 Έλληνες – 68 αλλοδαποί), για τις κατά περίπτωση κατηγορίες της «υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης», της παράβασης του νόμου «περί υπεύθυνης δήλωσης» και του νόμου «περί εισόδου διαμονής και κοινωνικής ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών στην επικράτεια».

Οι εικονικοί γάμοι

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα η εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από το 2010, έχοντας ως «ηγετικά στελέχη» μία 40χρονη αλλοδαπή, μία 52χρονη μεσίτρια και έναν 36χρονο Έλληνα δικηγόρο.

Σκοπός της σπείρας, η οποία χρησιμοποιούσε συγκεκριμένη μεθοδολογία και τρόπο δράσης, ήταν η νομιμοποίηση αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών, οι οποίοι βρίσκονταν μη νόμιμα στη χώρα μας, μέσω σύναψης εικονικών γάμων με Έλληνες ή υπηκόους κρατών – μελών της Ε.Ε., αποκομίζοντας με τον τρόπο αυτό παράνομο περιουσιακό όφελος.

Ειδικότερα, τα 3 ηγετικά στελέχη συμβούλευαν και κατηύθυναν τους μη νόμιμους μετανάστες να υποβάλλουν σχετικό αίτημα στην αρμόδια αστυνομική αρχή, προκειμένου να τους αναγνωρισθεί το καθεστώς του πρόσφυγα. Εν συνεχεία, μέχρι να εξετασθεί το αίτημά τους, τους χορηγούνταν δελτίο αιτήσαντος ασύλου (ροζ κάρτα), έγγραφο το οποίο νομιμοποιούσε την παραμονή τους προσωρινά στη χώρα, ενώ τα μέλη της οργάνωσης εντόπιζαν υποψήφιους «συζύγους», κυρίως Έλληνες, οι οποίοι έναντι αμοιβής σύναπταν με τους εν λόγω αλλοδαπούς εικονικούς γάμους. Επίσης, τα μέλη του κυκλώματος αναλάμβαναν και τις διαδικαστικές λεπτομέρειες του νομότυπου, πλην όμως εικονικού γάμου (έκδοση αδειών, δημοσίευση αγγελίας γάμου σε εφημερίδα κ.ά.).

Έπειτα, οι αλλοδαποί υπό τις συνεχείς κατευθύνσεις της οργάνωσης υπέβαλαν στους δήμους του τόπου κατοικίας τους αίτημα χορήγησης άδειας διαμονής ως σύζυγοι υπηκόων κρατών – μελών της Ε.Ε., ενώ παραιτούνταν από το αίτημα αναγνώρισής τους ως πρόσφυγες. Κατά την υποβολή του αιτήματος προσκόμιζαν ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις φιλοξενίας ή συμβόλαια μίσθωσης κατοικιών καθώς και διάφορα πλαστά έγγραφα, με τα οποία τους εφοδίαζαν τα μέλη του κυκλώματος.

Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, προκειμένου ο εικονικός γάμος με τους Έλληνες να τελεστεί στη χώρα του αλλοδαπού (υπηκόου τρίτης χώρας), ο οποίος βρισκόταν εκτός της επικράτειας, και με τον τρόπο αυτό εξασφαλιζόταν η χορήγηση σε αυτόν «Θεώρησης Εισόδου» (VISA).

Με την παραπάνω δράση, η σπείρα επιτύγχανε νομιμοφανείς και νομότυπες διαδικασίες, αποσκοπώντας στην παραπλάνηση των Αρχών και στην καταστρατήγηση των διατάξεων του νόμου περί αλλοδαπών και ασύλου, ενώ οι μη νόμιμοι αλλοδαποί υφάρπαζαν τελικώς δελτίο διαμονής στη χώρα μας, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν δικαιούνταν. Μάλιστα, στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι «σύζυγοι» δεν γνώριζαν ο ένας τα στοιχεία ταυτότητας του άλλου.

Η ταρίφα

Τα χρηματικά ποσά που απαιτούσε η εγκληματική οργάνωση από τους αλλοδαπούς κυμαίνονταν από 700 έως 7.000 ευρώ, ανάλογα με την περίσταση. Ειδικότερα:

– για την απόκτηση του δελτίου αιτήσαντος άσυλο, το κύκλωμα εισέπραττε από 700 έως 1.000 ευρώ
– για την έκδοση άδειας διαμονής, ως σύζυγοι πολίτη κράτους-μέλους της Ε.Ε., εισέπραττε 4.500, ενώ σε περίπτωση που ο αλλοδαπός κατά την είσοδό του στην επικράτεια κατείχε «Θεώρηση Εισόδου», το ποσό μειωνόταν στα 3.500 ευρώ
– στις περιπτώσεις που οι Έλληνες υποψήφιοι «σύζυγοι» μετέβαιναν στη χώρα καταγωγής του αλλοδαπού, το ποσό ανερχόταν στα 7.000 ευρώ.

Οι κύριοι και απλοί συνεργοί της οργάνωσης, προκειμένου να διευκολύνουν την εγκληματική της δράση, πλαστογραφούσαν έγγραφα, μετέφραζαν πλαστά δικαιολογητικά και χρησιμοποιούσαν κάθε δυνατό μέσο για την ταχύτερη διεκπεραίωση των διαδικασιών.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε εις βάρος τους θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των υπόλοιπων μελών του κυκλώματος και τη διερεύνηση τυχόν εμπλοκής τους σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments