ΚΟΣΜΟΣ — 23 Ιουνίου 2013
  • Views141

Την εκτίμησή του ότι η εκτόνωση της έντασης στις σχέσεις με την Τουρκία θα απαιτήσει χρόνο, εξέφρασε το Σάββατο ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε ύστερα από συνομιλίες με τον τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου

“Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι υπάρχουν εντάσεις. Καταβάλλουμε όλοι προσπάθειες για τη μείωσή τους”, δήλωσε ο Βεστερβέλε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

“Πρέπει να συνεχίσουμε τις συνομιλίες, είμαστε ακόμα στο μέσον των διαπραγματεύσεων”, πρόσθεσε και τόνισε:”Αυτό δεν είναι μόνον προς το συμφέρον της Τουρκίας, είναι και προς το δικό μας συμφέρον να συνεχιστεί ο διάλογος”.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών συναντήθηκαν σήμερα στη Ντόχα για να συζητήσουν κυρίως για τις σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας, ανακοίνωσε νωρίτερα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Οι συνομιλίες (με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου) διεξήχθησαν σε εποικοδομητική και φιλική ατμόσφαιρα”, τόνισε ο υπουργός σε σύντομη δήλωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Βερολίνο. Οι δυο υπουργοί είχαν συνομιλίες στη Ντόχα στο περιθώριο της συνάντησης των Φίλων της Συρίας.

Οι τόνοι ανέβηκαν αισθητά την Παρασκευή ανάμεσα στο Βερολίνο και την ‘Αγκυρα όταν η Τουρκία απέρριψε τις γερμανικές επικρίσεις για την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Οι πρεσβευτές των δυο χωρών εκλήθησαν στα αντίστοιχα υπουργεία Εξωτερικών.Ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκμέν Μπαγκίς έφθασε μέχρι και να απειλήσει την καγκελάριο Μέρκελ για “αντιδράσεις” από την πλευρά της Τουρκίας εάν δεν ανακαλούσε τις δηλώσεις της της Δευτέρας. Η ‘Αγγελα Μέρκελ είχε χαρακτηρίσει “πολύ σκληρή” την καταστολή των διαδηλώσεων από την αστυνομία.

Ο Μπαγκίς κατηγόρησε τη Μέρκελ ότι εκμεταλλεύεται την κατάσταση στην Τουρκία για “σκοπούς εσωτερικής πολιτικής” ενόψει των γερμανικών βουλευτικών εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου.

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments