ΥΓΕΙΑ — 11 Μαρτίου 2013
  • Views121

Ξέρετε ότι σε καθαρό περιβάλλον, οι βρόγχοι ενός υγιούς ανθρώπου απαλάσσονται από τη σκόνη και τους μικροοργανισμούς γρήγορα; Φαίνεται δε ότι η μετάδοση της γρίπης και άλλων ασθενειών που μεταδίδονται από αερομεταφερόμενα σταγονίδια, περιορίζεται σημαντικά κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Ωστόσο οι παραπάνω δύο προϋποθέσεις -καθαρό περιβάλλον και άριστη υγεία- είναι εξαιρετικά δύσκολο να συνυπάρχουν.

Στη χώρα μας τα περιστατικά των βρογχοπνευμονικών ασθενειών είναι στις πρώτες θέσεις όλων των ασθενειών του πληθυσμού. Το πρόβλημα εντείνεται το φθινόπωρο και το χειμώνα όπου υπάρχει έξαρξη των ιογενών λοιμώξεων.

Δύο συχνές επιπλοκές των ιογενών λοιμώξεων είναι η βρογχίτιδα και ηπνευμονία. Ο βήχας σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ένα από τα βασικά συμπτώματα. Καθαρίζει τους αεραγωγούς από φλεγμονώδεις εκκρίσεις (φλέματα), η ποσότητα των οποίων κατά τις ιογενείς λοιμώξεις γενικά αυξάνεται. Η συσσώρευση των εκκρίσεων οδηγεί σε μείωση της βρογχικής λειτουργίας, σε διαταραχή της βλεννοκροσωτής κάθαρσης και στην εξασθένιση της ανοσίας τοπικά. Η υπερβολική ποσότητα φλέματος στους αεραγωγούς μπορεί επίσης να ενεργοποιήσει τους υποδοχείς του βήχα, ιδιαίτερα όταν τα φλέματα είναι παχιά και κολλώδη και εμποδίζουν τα μαλακά τριχάκια (κροσσούς), που υπό φυσιολογικές συνθήκες μεταφέρουν τη βλέννα έξω από τους αεραγωγούς ,να επιτελούν τη λειτουργία τους.

Για να μειωθεί ο βήχας σ’ όλες τις περιπτώσεις, από το απλό κρυολόγημα μέχρι και πιο σοβαρές αναπνευστικές ασθένειες, χρειάζεται ένα αξιόπιστοβλενολλυτικό. Μέσω της διαφήμισης προσφέρεται σήμερα μια μεγάλη επιλογή σκευασμάτων, ωστόσο πάντα υπάρχει η αμφιβολία ποιο βλενολλυτικό είναι κατάλληλο για την κάθε περίπτωση, στο παιδί και στον ενήλικα.

Η αμβροξόλη με πάνω από 20 χρόνια χρήσης από γιατρούς σε όλο τον κόσμο αποδείχτηκε ότι είναι το πλέον αξιόπιστο και με τις περισσότερες μελέτες βλενολλυτικό, όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα και στο προφίλ ασφαλείας του.

Το σκεύασμα μπορεί να χορηγηθεί σε μωρά από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής τους έως και σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας. Η αμβροξόλη, έχει αποχρεμπτική επίδραση, επιπρόσθετες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενεργοποιεί την παραγωγή του επιφανειοδραστικού παράγοντα (surfactant), μειώνει την βρογχική υπεραντιδραστικότητα και λειτουργεί σαν τοπικό αναισθητικό στο φάρυγγα.

Ας μην ξεχνάμε ότι η αμβροξόλη μπορεί να συγχορηγηθεί με αντιβίωση. Έχει αποδειχθεί επιστημονικώς ότι μια τέτοια συνδυαστική θεραπεία αυξάνει την συγκέντρωση ορισμένων αντιβιοτικών στις βρογχοπνευμονικές εκκρίσεις, και μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Για το λόγο αυτό προτείνεται από τους ειδικούς σαν συμπληρωματικό σκεύασμα στην θεραπεία της πνευμονίας, της οξείας βρογχίτιδας και στην αντιμετώπιση της ΧΑΠ.

Να σημειωθεί ότι η  αμβροξόλη διατίθεται προς το παρόν σε δύο εύχρηστες μορφές: σε σιρόπι (κατάλληλο για διαβητικούς) και σε κάψουλες παρατεταμένης δράσης με διάρκεια έως 24 ώρες. Η δε χορήγησή του είναι εύκολη και πρακτική με συνιστώμενη δόση μόνο 2 φορές την ημέρα.

Τέλος να τονίσω ότι θα πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό αν:

  • Ο βήχας συνοδεύεται με πυρετό, που παραμένει υψηλός πάνω από 24 ώρες ή πυρετό που επανέρχεται ενώ είχε πέσει για 24 ώρες ή περισσότερο.
  • Ο βήχας δεν υποχωρεί παρά την εξασθένιση και διακοπή των υπόλοιπων συμπτωμάτων.
  • Ο βήχας διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα.
  • Ο βήχας συνοδεύεται από κιτρινοπράσινα φλέματα που μυρίζουν άσχημα.
  • Ο βήχας ξεκινά με αίμα.
  • Η θεραπεία που κάνετε δεν βελτιώνει το βήχα.

• Έχετε δυσκολία στην αναπνοή.

Print Friendly

Share

About Author

ΕΛΕΝΗ

(0) Readers Comments