• Views188

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=SqLG_KV2Wck[/tube]

Άρχισε σήμερα , με την εκλογή προεδρείου, η συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Πρόεδρος της επιτροπής, η οποία απαρτίζεται από 13 μέλη, προτάθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Σήμερα, η επιτροπή θα ασχοληθεί με διαδικαστικού χαρακτήρα θέματα όπως οι ημέρες και οι ώρες που θα συνεδριάζει, ενώ τα κόμματα αναμένεται να καταθέσουν και τις προτάσεις τους σχετικά με την κλήτευση των πρώτων μαρτύρων που θα καταθέσουν στην προανακριτική.

Η λίστα των πρώτων μαρτύρων αναμένεται να οριστικοποιηθεί πιθανότατα αύριο.

συνάντηση με τον υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθ. Τσαυτάρη πραγματοποίησαν εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας έχουν ξεκινήσει από την Κυριακή κινητοποιήσεις και περιμένουν από τη σημερινή συνάντηση σαφείς απαντήσεις στα θέματα που έχουν θέσει και τα οποία αφορούν στη μείωση της επιστροφής του ΦΠΑ, στην πολιτική φορολόγησής τους, στην αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ και στην ανατίμηση του πετρελαίου.

Επίσης, ζητούν, κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα τους.

Εκτός ελέγχου είναι, σύμφωνα με γνωμοδότηση της ΡΑΕ το κόστος λειτουργίας των μονάδων της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να πληρώνουν τις σπατάλες με αυξήσεις στο ρεύμα.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις του κόστους των ρύπων, του κόστους λειτουργίας των μονάδων, των ορυχείων, ακόμη και του τομέα εμπορίας, τομείς όπου σύμφωνα με τη ΡΑΕ η ΔΕΗ έκανε ελάχιστα για να τους βελτιώσει, όπως αναφέρουν Τα Νέα.

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στο κείμενο της γνωμοδότησης της ΡΑΕ για το εύλογο επιτρεπόμενο έσοδο της ΔΕΗ το 2013 που αναρτήθηκε στη Διαύγεια και είναι άκρως αποκαλυπτικό για την πορεία ελέγχου του κόστους της επιχείρησης.

Τέτοια είναι η περίπτωση του κόστους ρύπων, που σύμφωνα με τη ΡΑΕ θα ήταν χαμηλότερο εφόσον η ΔΕΗ είχε φροντίσει να αξιοποιήσει εγκαίρως μια σειρά από εργαλεία που είχε εδώ και καιρό στη διάθεσή της.

Άλλο παράδειγμα είναι η προαγορά δικαιωμάτων CO2 σε χαμηλότερες τιμές μέσα από συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, τακτική που ακολούθησαν την τελευταία διετία στην πλειονότητά τους οι
ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρισμού, όχι όμως και η ΔΕΗ, όπως προκύπτει από τη γνωμοδότηση.

Ενδεικτικές επίσης είναι οι αναφορές στο λειτουργικό κόστος της ΔΕΗ που, όπως σημειώνει η ΡΑΕ, αντί να μειώνεται αυτό αυξάνεται, καθώς και στο κόστος εξόρυξης λιγνίτη (ορυχεία).

Έντονη ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ για το αίτημα των οικονομικών εισαγγελέων για άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος εναντίον του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ για την υπόθεση του «φουσκωμένου» ελλείμματος του 2009. Ακόμη πιο έντονη ήταν η αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου, ο οποίος με ανακοίνωσή του κάλυψε τον προέδρο της ΕΛΣΤΑΤ, επιτέθηκε κατά των οικονομικών εισαγγελέων και έβαλε στο στόχαστρο τη διακυβέρνηση Καραμανλή.
Συγκεκριμένα, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «θεωρίες συνωμοσίας», ο πρώην πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου τόνισε ότι «οι οικονομικοί εισαγγελείς άσκησαν δίωξη εναντίον της ηγεσίας της ΕΛΣΤΑΤ που κατέβαλε προσπάθειες προκειμένου να συμμορφωθεί με τους κανόνες και να αποκαταστήσει τη διαφάνεια και την αξιοπιστία».

Παράλληλα, επισήμανε ότι «αυτή η προσπάθεια μετατρέπεται σε μια ποινική διαδικασία, ενώ όσοι δημιούργησαν το πρόβλημα και οδήγησαν τη χώρα στο δημοσιονομικό γκρεμό με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους μέχρι τον Οκτώβριο του 2009, παραμένουν στο απυρόβλητο».

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments