ΚΟΣΜΟΣ — 23 Απριλίου 2013
  • Views158

Ελεύθεροι αφέθηκαν σήμερα γύρω στις 14:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδος) ο Ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου κ. Παύλος και ο Συρορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου Γιοχάνα Ιμπραχίμ που είχαν απαχθεί χθες στην επαρχία του Χαλεπίου, στην βόρεια Συρία, αναφέρει η οργάνωση “l’Œuvre d’Orient” σε ανακοίνωσή της η οποία εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

“Οι δύο Μητροπολίτες φέρεται ότι βρίσκονται ήδη στην ορθόδοξη εκκλησία του Προφήτη Ηλία του Χαλεπίου”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ένωση αυτή αρωγής των Εκκλησιών της Ανατολής.

Νωρίτερα σήμερα η συριακή αντιπολίτευση είχε κατηγορήσει την Δαμασκό ότι κρύβεται πίσω από την απαγωγή των δύο Μητροπολιτών, διαψεύδοντας οποιαδήποτε δική της ανάμιξη.

Αυτοί που απήγαγαν τους δύο Μητροπολίτες της Ελληνορθόδοξης και της Συρορθόδοξης Εκκλησίας αντίστοιχα, στην επαρχία του Χαλεπίου, στη βόρεια Συρία, φέρονται ότι είναι “Τσετσένοι τζιχαντιστές”, σύμφωνα με πηγές στους κόλπους της Συρορθόδοξης και της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας και το συριακό υπουργείο θρησκευμάτων και βακουφίων (Waqf).

Ο Ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου κ. Παύλος και ο Συρορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου Γιοχάνα Ιμπραχίμ απήχθησαν χθες καθώς επέστρεφαν από την τουρκική μεθόριο, δήλωσε αξιωματούχος της επισκοπής της Συρορθόδοξης Εκκλησίας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, όπως διευκρινίζει σε νεώτερο τηλεγράφημά του το Γαλλικό Πρακτορείο.

“Σύμφωνα με πληροφορίες που λάβαμε, μια ένοπλη ομάδα Τσετσένων σταμάτησε το αυτοκίνητό τους και απήγαγε τους Μητροπολίτες. Ο οδηγός σκοτώθηκε”, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος, χωρίς να διευκρινίσει την ακριβή τοποθεσία στην οποία έγινε η απαγωγή, ούτε τις συνθήκες θανάτου του οδηγού.

Χθες, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας Sana είχε μεταδώσει ότι μια “ένοπλη τρομοκρατική ομάδα” είχε απαγάγει τους δύο Μητροπολίτες στο χωριό Κάφαρ Ντάελ στην επαρχία του Χαλεπίου.

Από την πλευρά της, μια πηγή στους κόλπους της επισκοπής της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, διευκρίνισε επίσης στο νεώτερο τηλεγράφημά του το Γαλλικό Πρακτορείο, δήλωσε στο πρακτορείο ότι ο Μητροπολίτης της Συρορθόδοξης Εκκλησίας Γιοχάνα Ιμπραχίμ “πραγματοποιούσε μια ανθρωπιστική αποστολή για την απελευθέρωση δύο ιερέων που είχαν απαχθεί πριν από δύο μήνες” και είχε μεταβεί στην τουρκική μεθόριο έπειτα από πληροφορίες για την παρουσία τους εκεί. Ταυτοχρόνως συνόδευε πίσω στο Χαλέπι τον Ελληνορθόδοξο Μητροπολίτη κ. Παύλο, ο οποίος βρισκόταν στην μεθόριο. Στον δρόμο της επιστροφής, στο χωριό Κάφαρ Ντάελ, η ένοπλη ομάδα σταμάτησε το αυτοκίνητό τους και τους απήγαγε.

Οι απαγωγείς ανάγκασαν τον οδηγό κι άλλο ένα άτομο, το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί, να βγουν από το αυτοκίνητο, συνέχισε η πηγή αυτή. “Σύμφωνα με το άτομο αυτό, οι απαγωγείς μιλούσαν λόγια αραβικά και έδειχναν ξένοι. Του είπαν ότι ήταν τζιχαντιστές Τσετσένοι”, διευκρίνισε η ίδια πηγή. Όσον αφορά τον οδηγό, αυτός σκοτώθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι μετά την απαγωγή, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ατόμου που βρισκόταν εκεί, διευκρινίζει επίσης στο νεώτερο τηλεγράφημά του το Γαλλικό Πρακτορείο.

Την ίδια ώρα το συριακό υπουργείο Θρησκευμάτων και Βακουφίων ανακοίνωσε ότι “αποδείχθηκε πως αυτοί που απήγαγαν τους δύο Μητροπολίτες είναι Τσετσένοι μισθοφόροι, οι οποίοι εργάζονται υπό τις οδηγίες του Μετώπου Αλ Νόσρα”, μια από τις οργανώσεις τζιχαντιστών, οι οποίοι μάχονται τις κυβερνητικές δυνάμεις στο πλευρό των ανταρτών.

Παράλληλα η γαλλική ένωση που είναι αφιερωμένη στους χριστιανούς της Ανατολής, Œuvre d’Orient, ζήτησε “από τους αντάρτες και την διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί για την απελευθέρωση των δύο Μητροπολιτών”, σύμφωνα με ανακοίνωση του διευθυντή της ένωσης, πατήρ Πασκάλ Γκολνίς, ο οποίος μίλησε επίσης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments