ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 27 Απριλίου 2013
  • Views139

ΕΕΤΑ: Πρόκειται για το μεταβατικό στάδιο μεταξύ του χαρατσιού και του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, που θα εφαρμοστεί το 2014. Για το 2013 το ΕΕΤΑ θα υπολογιστεί όπως ακριβώς και το χαράτσι και θα καταβληθεί μέσω ΔΕΗ, σε 5 διμηνιαίες δόσεις, με τελευταία τον Φεβρουάριο. Η διαφορά με το ΕΕΤΗΔΕ είναι οτι το ΕΕΤΑ θα είναι μειωμένο κατα 15%, ωστόσο, περίπου 5.000.000 νοικοκυριά θα κληθούν από τον Ιούλιο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014 να καταβάλλουν 1,9 δισ. ευρώ.

Απο το πολυνομοσχέδιο προκύπτει επίσης οτι:
-Στις απαλλασσόμενες ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες εντάσσεται και το 17% των επιφανειών των επιχειρήσεων κάμπινγκ.
-Θα είναι αυξημένο για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός συστήματος αντικειμενικών τιμών, αφού πλέον θα υπολογίζεται με βάση τη μέση τιμή ζώνης του δήμου και όχι με 3 ευρώ το τ.μ.
-Θα επιβάλλεται και στους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά τους στο Δημόσιο, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τους δήμους και τις επιχειρήσεις.
-Θα επιβαρύνει όλες ανεξαιρέτως τις ηλεκτροδοτούμενες κατά την 1η Μαΐου 2013 δομημένες επιφάνειες, ακόμη και τις μη αποπερατωμένες οικοδομές που χρησιμοποιούν “εργοταξιακό” ρεύμα.

ΦΑΠ του 2011 και του 2012: Αφορά πάνω από 500.000 φορολογούμενους και η αποστολή των σημειωμάτων θα ξεκινήσει από Ιούνιο και Ιούλιο. Ο ΦΑΠ επιβάλλεται σε όσους έχουν κτίσματα και οικόπεδα εντός σχεδίων πόλεων συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Η πληρωμή των ΦΑΠ 2011 και 2012 θα γίνει σε 7 μηνιαίες δόσεις και ο συντελεστής φορολόγησης είναι κλιμακωτός (από 0,2% έως και 2% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων κάθε υπόχρεου). Σύμφωνα με τις διατάξει του Πολυνομοσχεδίου η ελάχιστη δυνατή δόση είναι 50 ευρώ.

ΦΑΠ 2013: Ο συγκεκριμένος φόρος θα καταβληθεί σε 4 μηνιαίες δόσεις και το υπουργείο Οικονομικών θα αρχίσει την αποστολή των σημειωμάτων πιθανότατα από τον Σεπτέμβριο.

Φόρος εισοδήματος: Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσει η αποστολή των εκκαθαριστικών που για τους περισσότερους θα προβλέπουν την καταβολή φόρων. Το ποσό μπορεί να αποπληρωθεί σε 3 διμηνιαίες δόσεις και τα πρώτα εκκαθαριστικά θα σταλούν τον Ιούλιο.

Τέλη Κυκλοφορίας: Στο τελευταίο δίμηνο του 2013 οι κάτοχοι αυτοκινήτων θα κληθούν να πληρώσουν και τέλη κυκλοφορίας.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Η νέα ρύθμιση προβλέπει 48 ή και απεριόριστες μηνιαίες δόσεις για όσους ενταχθούν και αποδεικνύουν ότι έχουν πραγματική αδυναμία.

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments