• Views477

Ρεκόρ αριθμού εκατομμυριούχων και συνολικής περιουσίας, σπάει – παρά την οικονομική κρίση – η λίστα των πιο πλούσιων ανθρώπων για το 2012…

σύμφωνα με την κατάταξη του περιοδικού Forbes.

Πριν από 25 χρόνια, το Forbes δημοσίευσε την πρώτη ετήσια λίστα των δισεκατομμυριούχων του κόσμου – και περιελάμβανε 140.

Φέτος, η λίστα έσπασε ρεκόρ μεγαλύτερου αριθμού εκατομμυριούχων (1226) και συνολικής καθαρής θέσης ($4,6 τρισ. από $4,5 τρισ. πέρυσι).

Πίσω από τους αριθμούς αυτούς κρύβεται μια πολύπλοκη ιστορία ραγδαίων ανακατατάξεων μεταξύ των πλουσιοτέρων της γης.

Η καινοτομία, τα ισχυρά εμπορικά σήματα και η ανάκαμψη της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς, βοήθησε στην είσοδο 128 νέων προσώπων στη λίστα και έφερε 17 πρώην μέλη της πίσω στην κατάταξη, ενώ οι φθήνουσες χρηματαγορές, κυρίως στην Κίνα και τη Ρωσία, ήταν ο βασικός παράγοντας για την αφαίρεση 117 ονομάτων.

Άλλα 12 πρόσωπα από η λίστα του 2011 απεβίωσαν, μεταξύ τους ο τιτάνας Τέντι Φρόστμαν και ο Στηβ Τζομπς της Apple, του οποίου τη θέση παίρνει η σύζυγός του, Λορίν Πάουελ. Συνολικά, 460 δισεκατομμυριούχοι έγιναν πλουσιότεροι, 441 έγιναν φτωχότεροι και 180 διατήρησαν την περιουσία τους σταθερή.

Υπάρχουν φέτος δισεκατομμυριούχοι από 58 χώρες. Οι ΗΠΑ παραμένει η χώρα με τους περισσότερους (425, αυξημένοι κατά 12). Η Κίνα και η Ρωσία έχασαν δισεκατομμυριούχους 9έχουν 95 και 96 αντίστοιχα, από 115 και 101 πέρυσι).

Ο Κάρλος Σλιμ Χελού από το Μεξικό βρίσκεται στην κορυφή των πλουσιοτέρων ανθρώπων του πλανήτη και το 2012, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αλλά η διαφορά με τον Μπιλ Γκέιτς μικραίνει και πάλι. Η περιουσία του, στα $69 δισ., μειώθηκε κατά $5 δισ. από πέρυσι. Ήταν ένας από τους 7 στο top 20 των οποίων η περιουσία μειώθηκε, μαζί με τους Γουόρεν Μπάφετ και Λάρι Έλισον της Oracle.

Στο μεταξύ, ο Γκέιτς, του οποίου το ίδρυμα βοήθησε στην εξάλειψη της πολυομυελίτιδας από την Ινδία, είναι κατά $5 δισ. πλουσιότερος, στα $61 δισ., καθώς οι μετοχές της Microsoft βρίσκονται σε υψηλά 10 ετών.

Ο Αμάνθιο Ορτέγα, ο άνθρωπος πίσω από την αλυσίδα Zara, μετακινήθηκε στην πρώτη πεντάδα για πρώτη φορά, παρά το γεγονός ότι αποχώρησε από τη θέση του προέδρου την περασμένη χρονιά.

Ο Ινδός Λάκσμι Μιτάλ, που διαχειρίζεται τη μεγαλύτερη εταιρεία χάλυβα του κόσμου, ArcelorMittal, ήταν ο μεγαλύτερος χαμένος του έτους. Η περιουσία του μειώθηκε κατά $10,4 δισ., πετώντας τον έξω από την πρώτη δεκάδα για πρώτη φορά από το 2004. Βρίσκεται στην 21η θέση.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook αξίζει $17,5 δισ, $4 δισ. περισσότερα από πέρυσι. Αξία που θα αυξηθεί περεταίρω με την δημόσια εγγραφή της εταιρείας αυτή την άνοιξη.

Στους αξιόλογους νέους δισεκατομμυριούχους με ισχυρές φίρμες, περιλαμβάνονται ο Κέβιν Πλανκ, ιδρυτής της φίρμας αθλητικών Under Armour και η Σάρα Μπλέικλι, με την σειρά Spanx των νεότευκτων κορσέδων της. Η Μπλέικλι, 41 ετών, είναι η νεότερη αυτοδημιούργητη γυναίκα δισεκατομμυριούχος.

Άλλη μια αξιοσημείωτη παρουσία στις λίστες του Forbes, είναι η Μιούτσια Πράντα, η οποία επιστρέφει μετά από έξι χρόνια απουσίας.

Δύο μετανάστες κάνουν το ντεμπούτο τους στη λίστα των δισεκατομμυρίων. Είναι ο Σαχίντ Καν, ιδιοκτήτης των Jacksonville Jaguars – που έφυγε από το Πακιστάν σε ηλικία 16 ετών και έγινε ο πρώτος μετανάστης που απέκτησε ομάδα του εθνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου των ΗΠΑ – και ο εφευρέτης του ενεργειακού ποτού 5-Hour Energy, Μανόχ Μπαργκάβα, που μετανάστευσε στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδί.

Σημείωση: Περισσότεροι από 50 δημοσιογράφοι σε 16 χώρες εργάστηκαν για τη σύνταξη της λίστας του Forbes για το 2012, αξιολογώντας τις συμμετοχές, τις ιδιωτικές εταιρείες, την ακίνητη περιουσία, τα γιοτ, τα έργα τέχνης και τα μετρητά των κατόχων. Η καθαρή θέση τους έχει υπολογιστεί με βάση τις τιμές των μετοχών και τις ισοτιμίες της 14ης Φεβρουαρίου 2012.

Print Friendly

Share

About Author

ΕΛΕΝΗ

(0) Readers Comments