ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 16 Ιουλίου 2013
  • Views220

Απόλυτα και κατηγορηματικά, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου αρνήθηκε τις βαρύτατες κατηγορίες που προτείνει το πόρισμα της πλειοψηφίας για την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο και οι οποίες επισείουν πολυετή φυλάκιση.

Μιλώντας επί μισή ώρα στην Ολομέλεια της Βουλής λίγο πριν ξεκινήσει η μυστική ψηφοφορία, ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε προκατασκευασμένο και προαποφασισμένο το πόρισμα, ενώ έκανε λόγο για πλήρη ευτελισμό της προανακριτικής διαδικασίας αλλά και «για ιστορία που επαναλαμβάνεται μετά από 25 χρόνια, αυτή τη φορά ως φάρσα».

«Ούτε απιστία έχω διαπράξει, ούτε νόθευση εγγράφου, ούτε παράβαση καθήκοντος. Σας προτείνουν να συστήσετε Ειδικό Δικαστήριο. Για πρώτη φορά από την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου το 1989.

Αλλά για μία ιστορία μη πρωτοκόλλησης μίας παράνομης λίστας που εγώ έφερα στη χώρα για αξιοποίηση, και αφαίρεσης τριών ονομάτων συγγενών μου που δεν έκανα. Μια υπόθεση από την οποία ούτε εγώ έχω αποκομίσει οποιοδήποτε οικονομικό όφελος, ούτε έχει ζημιωθεί το Δημόσιο», υπογράμμισε ο κ. Παπακωνσταντίνου ενώ αναφερόμενος σε εμφανίσεις μελών της Προανακριτικής στα ΜΜΕ υποστήριξε ότι προκατέλαβαν την ενοχή του και τίναξαν στον αέρα κάθε πρόσχημα αντικειμενικής διαδικασίας διερεύνησης της αλήθειας.

«Είναι ένα πόρισμα που κάνει επιλεκτική και ακραία μεροληπτική χρήση στοιχείων και μαρτυριών, ενώ παραβλέπει μαρτυρίες και απλώς αγνοεί αντικειμενικά και αδιαμφισβήτητα στοιχεία. Μνημονεύεται μόνο ό,τι βολεύει στην κατασκευή της ενοχής μου – με απολύτως αστήρικτη και αυθαίρετη εξαγωγή συμπερασμάτων. Ό,τι δεν βολεύει, απλώς δεν αναφέρεται, λογοκρίνεται, δεν τίθεται καν στην κρίση σας, υπόψη σας με ουδετερότητα ως πληροφορία», υποστήριξε ο κ Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε:

«Αντί για μία μυστική διαδικασία προανάκρισης με τα μέλη της Προανακριτικής να λειτουργούν ως «οιονεί εισαγγελείς», διεξήχθη μια απόλυτα διαβλητή, μεροληπτική, προκατειλημμένη και δικονομικά άκυρη διαδικασία. Μία διαδικασία που έδειξε περίτρανα ότι είχε προειλημμένη την απόφαση για παραπομπή. Με άλλα λόγια: τον ένοχο τον είχαμε εξαρχής. Έμενε απλώς να βρούμε τι θα του φορτώσουμε».

Στη συνέχεια, ο κ. Παπακωνσταντίνου απέρριψε μία προς μία όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται ενώ παράλληλα άφησε αιχμές για τους χειρισμούς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου σε ότι αφορά την αξιοποίηση του usb με τη λίστα Λαγκάρντ λέγοντας χατακτηριστικά:

«Πόσα ακριβώς χρήματα έχουν εισρεύσει στα ταμεία του Δημοσίου μέχρι σήμερα; Όσο ήμουν εγώ Υπουργός Οικονομικών τα στοιχεία υπήρχαν στην Ελλάδα 9 μήνες. ‘Αλλους τόσους μήνες όσο ήταν Υπουργός Οικονομικών ο κ. Βενιζέλος – και άλλους 8 μήνες με τα στοιχεία στην κατοχή του όσο δεν ήταν Υπουργός. Και έχουν περάσει άλλοι 9 μήνες από τότε που ο κ. Βενιζέλος παρέδωσε εκ νέου το USB και είναι ξανά στη διάθεση του ΣΔΟΕ. Πόσα χρήματα έχουν εισπραχθεί με βάση τις καταθέσεις των Ελλήνων που είναι στη «λίστα Λαγκάρντ»;

Αυτή τη στιγμή καλείστε να παραπέμψετε σε Ειδικό Δικαστήριο εμένα που, όπως και να το κάνουμε, ζήτησα τα στοιχεία, και εξαιτίας μου ήρθαν στην Ελλάδα, εμένα που τα έδωσα για έλεγχο, προκάλεσα συσκέψεις προκειμένου να αξιοποιηθούν, και τα παρέδωσα στον αρμόδιο πριν την αποχώρησή μου.

Και την ίδια στιγμή, αυτός που μαζί με τον κ. Διώτη κυριολεκτικά έθαψαν τα στοιχεία για όλο το μετέπειτα χρονικό διάστημα, επιβραβεύεται και γίνεται αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών. Και ξεπερνάμε το γεγονός – ακόμα και αν δεχτούμε πως πίστευε ότι κατείχε αντίγραφο και το ΣΔΟΕ συνέχιζε την έρευνα – πως σε όλους τους μήνες που ήταν Υπουργός δεν έκανε μία – έστω – ερώτηση για την πρόοδο των ερευνών. Έστω μία! Ή μια σύσκεψη για το θέμα αυτό!

Ave Ceasar! Morituri te salutant! Πόσος παραλογισμός μπορεί πια να χωρέσει σε αυτή την υπόθεση;»

Και ο πρώην υπουργός Οικονομικών συνέχισε λέγοντας:

«Είδα στο πόρισμα κροκοδείλια δάκρυα για τον κίνδυνο ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου. Μα αυτό ακριβώς δεν κινδυνεύουμε να κάνουμε εδώ τώρα; Μια πολιτική αντιπαράθεση για το χειρισμό της λίστας να μετατραπεί σε ποινική δίωξη για δήθεν απιστία. Μία κατηγορία που είναι προφανές ότι προστέθηκε την τελευταία στιγμή, επειδή δεν «έβγαινε» στην Επιτροπή η κατηγορία της αλλοίωσης και κάποιοι ανησυχούσαν ότι δεν θα μπορέσουν να μου απαγγείλουν κατηγορίες. Αλλά με αυτήν ανοίγετε και τον ασκό του Αιόλου. Μετατρέπετε σε ποινικό αδίκημα μία πολιτική στάθμιση χειρισμού ενός ευαίσθητου ζητήματος απόρρητων πληροφοριών».

Έμφαση έδωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου στην κατηγορία για τη νόθευση εγγράφου με την αφαίρεση 3 συγγενικών του προσώπων από την λίστα λέγοντας χαρακτηριστικά:

Αν εν πάσει περιπτώσει ήθελα να διαπράξω τέτοια ατιμία, είναι δυνατόν να αφαιρούσα μόνο τα 3 ονόματα των συγγενών μου σαν να επιδιώκω να ενοχοποιηθώ; Δεν θα ήταν πιο λογικό να αφαιρούσα όχι 3, αλλά 10, 20 ή 100 ονόματα για να θολώσω τα νερά και να μην στραφούν σε εμένα οι υποψίες;

Η ιστορία ότι εγώ αφαίρεσα τα ονόματα δεν στέκει στην κοινή λογική.»

Σε άλλο σημείο, ο κ Παπακωνσταντίνου υποστήριξε:

«Δεν πληρώνω λάθος χειρισμούς για cd και στικάκια. Αρκετά με την υποκρισία. Στοχοποιούμαι γιατί υπήρξα ο Υπουργός Οικονομικών που έβαλε τη χώρα στο Μνημόνιο. Το Μνημόνιο το οποίο «πολλοί εμίσησαν» αλλά σήμερα το υπηρετούν. Πριν τρία χρόνια κάποιοι πήραμε την ευθύνη να μείνει η χώρα όρθια. Χωρίς να υπολογίσουμε το πολιτικό και προσωπικό κόστος. Και σήμερα, τρία χρόνια μετά, σήμερα που βρισκόμαστε 2 μνημόνια μετά και λαμβάνονται κι άλλα μέτρα, βολεύει πολύ κάποιος να πληρώσει για το πρώτο μνημόνιο.

Γιατί ορισμένοι νομίζουν ότι αν προσφέρουν στην κοινωνία το θέαμα μιας ανθρωποθυσίας, θα ανακουφιστεί η πίεση σε αυτούς, για όλα όσα οι πολίτες υφίστανται. Θα έχει βρεθεί ο αποδιοπομπαίος τράγος από την κυβέρνηση Παπανδρέου,, για να επικεντρωθεί εκεί το ανάθεμα για όλα τα δεινά του τόπου. Να μην ασχοληθούμε με τους “πριν”, να μην ασχοληθούμε με τους “μετά”.

Όμως αυτή η εναντίον μου λυσσαλέα προσπάθεια έχει κοντά ποδάρια. Ο κόσμος ξέρει ποιοι είναι λαμόγια και ποιοι δεν είναι. Και είναι σε όλους σας γνωστό ότι εγώ δεν έκανα περιουσία με την πολιτική. Σήμερα, έχω μόνο χρέη. Ούτε offshore είχα ή έχω, ούτε λογαριασμούς στην Ελβετία».

Δεν είναι μόνο ότι είναι άδικο να γίνεται προσπάθεια να ξεπλυθούν τα αμαρτήματα πολλών κυβερνήσεων, και των δύο κομμάτων, στην πλάτη μου. Είναι κάτι παραπάνω: είναι ανέντιμο», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου ενώ επιτέθηκε στην Αριστερά, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Από πότε η αριστερά συνυπογράφει σε μια πρωτοφανή προσπάθεια εύρεσης εξιλαστήριου θύματος για όλα τα δεινά της χώρας; Σε μία προφανώς στημένη ιστορία; Από πότε εγκατέλειψε το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα; Από πότε σύρεται πίσω από εξόφθαλμες μικροκομματικές κυβερνητικές σκοπιμότητες;»

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε από όλους τους βουλευτές να αποφασίσουν «με βάση τα πραγματικά στοιχεία και την αίσθηση του δικαίου».

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments