ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ — 30 Ιουλίου 2012
  • Views251

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=pIm0roF3ejc[/tube]

του Παύλου Λεμοντζή

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος έδεσε με τον Κακλέα. Μετά τη Λυσιστράτη, σήκωσε στους ώμους του τον Πεισθέταιρο. Τρία χρόνια νωρίτερα, ήταν ο Ευελπίδης, πλάι στον Αρμένη ,στην παράσταση του ΚΘΒΕ που σκηνοθέτησε ο Σωτήρης Χατζάκης. Είχε ήδη διδαχτεί από τον δάσκαλο. Ωστόσο, η έκπληξη δεν ήταν αυτός. Ατύχησε να συμπορεύεται προς τους «αιθέρες» με τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, εξαιρετικά καλό ηθοποιό, ο οποίος στόλισε τον ρόλο του Ευελπίδη με εκπληκτικής ομορφιάς κεντήματα. Και η σύγκριση ήταν μοιραία.

Ιδιαίτερη παράσταση εκείνη του 2009, ιδιαίτερη κι αυτή του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης. Εκεί τα πουλιά ήταν θίασος πλανόδιων ηθοποιών, μίμων, εδώ ήταν όντως πουλιά. Πολιτικό το έργο ούτως ή άλλως, η διαφορά είναι στη σκηνοθετική ματιά. Στην προσωπική σφραγίδα, στην ξεχωριστή προσέγγιση του κείμενου. Κι αυτό είναι η μεγάλη γοητεία της επανάληψης. Έχουμε δει το έργο αρκετές φορές, η αλήστου μνήμης παράσταση του Κουν στοίχειωσε στα κιτάπια και στο μυαλό μας, ο Κακλέας, ευρηματικός, καινοτόμος και με δημιουργική φαντασία σκηνοθέτης, κράτησε την μουσική-κειμήλιο του Χατζηδάκι κι έκτισε μια ευφρόσυνη, έξυπνη παράσταση.

Ο Κάρολος Κουν είχε δώσει τους “Όρνιθες” του Αριστοφάνη, στη σκηνοθεσία του που έμεινε ως κλασική, σαν ένα “θρίαμβο της δημοκρατίας”. Οι δύο κύριοι χαρακτήρες, ο Πεισθέταιρος κι ο Ευελπίδης, δόθηκαν λίγο ή πολύ σαν δυο εξόριστοι δημοκράτες οι οποίοι καταφέρνουν να μυήσουν στην πολιτική ιδεολογία και στις “δημοκρατικές αρχές” τον μέχρι τότε άμαθο και αθώο “λαό των πουλιών”, της ουτοπικής και ουράνιας, παραδείσιας χώρας “Νεφελοκοκυγίας”. Αυτή η ερμηνεία του έργου ήταν ίσως κάτι που είχε ανάγκη τότε σε δύσκολες και χαλεπές εποχές η ελληνική κοινωνία. Αυτήν την ανάγκη έχει και σήμερα ο έλληνας. Το μήνυμα των «ορνίθων» δεν είναι και ιδιαιτέρως ελπιδοφόρο για έναν πολίτη που ονειρεύεται ισονομία, τουλάχιστον.

Δύο τυχάρπαστοι αμοραλιστές Αθηναίοι ρεμπεσκέδες πολιτικοί, που θέλουνε να πιάσουν την καλή, την πέφτουν στον αγαθιάρικο, ευκολόπιστο λαό των πουλιών, υπόσχονται “πρόοδο κι ευημερία”, κερδίζουν την εμπιστοσύνη (και τις ψήφους του), εκμεταλλεύονται τις ελπίδες του για ένα καλύτερο μέλλον και εισάγουν αντ’ αυτών την εξουσιομανία, τη γραφειοκρατία, τη διαφθορά, την κομπίνα, την αναξιοκρατία, τον μιλιταρισμό. “Διαφωτίζουν” τον καημένο απαίδευτο λαό, του “ανοίγουν τα μάτια”, τον κολακεύουν αδίστακτα, διαφθείρουν τις συνειδήσεις και τον μεταβάλλουν σε άβουλο, πειθήνιο όργανό τους. Το έργο τελειώνει με τον Πεισθέταιρο να νυμφεύεται ισοβίως την εξουσία… και τα πουλιά μαντρωμένα. Η ουτοπία μεταβλήθηκε σε εφιάλτη. Αυτό είναι το πολιτικό μήνυμα της πικρής αυτής αριστοφανικής κωμωδίας, είτε μας αρέσει είτε όχι.

Ο Κακλέας,  όμως, διάβασε σωστά το κείμενο και πέρασε το αυθεντικό πολιτικό του μήνυμα, μέσα από μια δουλεμένη παράσταση συνόλου στο πνεύμα του Αριστοφάνη, λαμπερή, ευρηματική, διασκεδαστική. Το σήμερα και το χθες σε ενδιαφέρουσα σύζευξη σύγχρονης μουσικής, κοστουμιών, κίνησης, λόγου. Καλοκουρδισμένος θίασος, ταλαντούχοι ηθοποιοί, χορευτές, μουσικοί, γρήγοροι ρυθμοί, «ατμοσφαιρικά» φώτα. Ίσως να ήταν καλύτερα αν απουσίαζε ο άχαρος τοίχος στο σκηνικό. Πάντως, η παράσταση άρεσε στον κόσμο που την καταχειροκρότησε στο φινάλε.

Print Friendly

ΦΕΞ | 6ο Micro μ Festival

ΦΕΞ | 6ο Micro μ Festival

Σεπτέμβριος 28, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments