ΚΑΒΑΛΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 28 Ιανουαρίου 2013
  • Views169

Δελτίο τύπου Δήμου Καβάλας

Η ΔΕΥΑΚ σήμερα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους συμπολίτες μας. Αξιοποιεί με υπευθυνότητα, διαφάνεια και χρηστή διαχείριση τα χρήματα που πληρώνουν οι κάτοικοι του Δήμου Καβάλας.

 

Όλοι οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΚ είναι κυρίαρχος παράγοντας σε αυτή την προσπάθεια. Για μας είναι αδιανόητο η όποια δημοσιονομική προσαρμογή να περνάει μέσα από την ισοπέδωση της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων. Είναι γνωστό εξάλλου ότι από το 2010 οι μισθοί των εργαζομένων στην επιχείρηση έχουν μειωθεί σε ποσοστό 40 με 42%, λόγω της δημοσιονομικής πολιτικής που επιβλήθηκε βίαια από πλευρά του κράτους.

 

Εδώ και δυο χρόνια η διοίκηση και τα στελέχη της ΔΕΥΑΚ καταβάλουν μια εργώδη προσπάθεια ακόμα πιο ορθολογικής διαχείρισης της δημοτικής επιχείρησης. Η ένταξη στη ΔΕΥΑΚ της ΔΕΥΑ Φιλίππων δημιούργησε μια σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίστηκαν με γνώμονα την εξυπηρέτηση αλλά κυρίως την αύξηση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους κατοίκους του πρώην Δήμου Φιλίππων.

 

Σε αυτά τα δυο χρόνια παρά τη μείωση του προσωπικού οι παρεχόμενες υπηρεσίες διατηρήθηκαν σε υψηλό επίπεδο χάρη στην προσπάθεια των εργαζομένων που εργάζονται 24ωρες το 24ώρο, 365 ημέρες το χρόνο, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης.

 

Η δημιουργία οργανωμένου γραφείου προμηθειών αλλά και γραφείου μελετών είχε ως αποτέλεσμα την καλύτερη και ορθολογικότερη διαχείριση των υλικών της επιχείρησης με αποτέλεσμα τη μείωση των δαπανών.

 

Η μελετητική ετοιμότητα της ΔΕΥΑΚ έχει ως αποτέλεσμα να διαχειρίζεται σήμερα έργα από ευρωπαϊκά προγράμματα (ΕΣΠΑ, ΕΠΕΡΡΑ, κ.λ.π.) συνολικού κόστους 30.724.370 €, ενώ στο σχεδιασμό της επιχείρησης είναι η ένταξη έργων στις προσκλήσεις του ΕΣΠΑ στο ποσό των 20.807.700 €.

 

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι από τις προτάσεις (68 και 73) του ΕΣΠΑ για την ύδρευση και την αποχέτευση αντίστοιχα στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη συνολικού προϋπολογισμού 129.000.000 € η ΔΕΥΑ Καβάλας πήρε τα 28.000.000 € δηλαδή το 22% του συνολικού  προϋπολογισμού. Βεβαίως, τα δάνεια αλλά και το υψηλό κόστος πληρωμής της ενέργειας στη ΔΕΗ αποτελούν βραχνά για τη ΔΕΥΑΚ.

 

Είναι χαρακτηριστικό, αλλά και διαχρονικό αίτημα της διοίκησης της επιχείρησης προς τη ΔΕΗ η θέσπιση διαφορετικής τιμολογιακής πολιτικής. Τα αντλιοστάσια είναι ενεργοβόρα σημεία αλλά και άκρως απαραίτητα. Η λειτουργία για παράδειγμα του αντλιοστασίου στο Βουνοχώρι ή σε οποιαδήποτε άλλη μικρή ή μεγάλη Τοπική Κοινότητα προκειμένου να εξασφαλιστεί πόσιμο νερό στους κατοίκους δεν μπορεί να μπει στη λογική κόστους και είσπραξης.

 

Το 2012 η ΔΕΥΑΚ  για την Καβάλας πλήρωσε 911.320 € (εξυπηρέτηση 38.000 περίπου υδρομέτρων) και για τη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων 540.350 € (εξυπηρέτηση 7.000 περίπου υδρομέτρων).

 

Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι συνδημότες μας που αδυνατούν να πληρώσουν το λογαριασμό της ΔΕΥΑΚ στις προθεσμίες που ορίζονται από την επιχείρηση. Εδώ επισέρχεται ο κοινωνικός ρόλος της επιχείρησης που εξετάζει ακόμα και ανά περίπτωση (εφόσον προκύψει ανάγκη) τα ζητήματα που ανακύπτουν.  Οφειλές καταναλωτών: Αυτοί που χρωστούν στην επιχείρηση ποσά άνω των 1.500 € είναι συνολικά 28 καταναλωτές. Ξεκίνησαν ήδη προσπάθειες είσπραξης (τηλέφωνα, επιστολές). Λόγω της οικονομικής ύφεσης όμως έχει αυξηθεί ο αριθμός των καταναλωτών που χρωστούν μικρότερα ποσά ή αργούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments