ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 02 Ιουλίου 2012
  • Views257

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=9VUOyffTns0[/tube]

«Φωτιά» είναι και η νέα παρτίδα περίπου 500.000 εκκαθαριστικών σημειωμάτων που θα ταχυδρομήσει εντός των ημερών το υπουργείο Οικονομικών. Δυο στους τρεις φορολογούμενους καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρους…
για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2011 όταν πέρυσι οι παραλήπτες χρεωστικών σημειωμάτων ήταν μόλις ένας στους πέντε.
Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι πολλοί φορολογούμενοι οι οποίοι πέρυσι είχαν επιστροφή φόρου φέτος καλούνται να πληρώσουν μεγάλα ποσά, με τον συνολικό λογαριασμό της εφορίας να είναι αυξημένος κατά 4 δις € σε σχέση με πέρσι, καθώς ενώ το 2011 εισπράχτηκε από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων το ποσό του 1,1 δις €, φέτος οι εισπράξεις προβλέπεται να φτάσουν στα 5,1 δις €.

Νέοι φόροι…

Επίσης έπονται και επτά φόροι, που εντός του καλοκαιριού θα πρέπει όλοι οι φορολογούμενοι να πληρώσουν.
Αναλυτικά οι φόροι που θα κληθούν εντός των επόμενων μηνών να πληρώσουν οι φορολογούμενοι είναι:
1. Το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων για το 2009. Το ΕΤΑΚ 2009 θα σταλεί σε 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά 50 εκατ. ευρώ (μέσος φόρος 250 ευρώ).
2. Φόρος εισοδήματος 2011. Τα εκκαθαριστικά φέτος θα είναι σημαντικά αυξημένα σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι λόγοι της αύξησης είναι η μείωση του αφορολόγητου ορίου το 2011 στα 5.000 ευρώ, από 12.000 που ήταν το 2010 και η μείωση του ποσοστού έκπτωσης από όλες τις φοροαπαλλαγές.
3. Τέλος επιτηδεύματος. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιτηδευματίες και οι επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν και φέτος το τέλος επιτηδεύματος το οποίο όμως θα ανέλθει στα 500 ευρώ, από τα 300 ευρώ που ήταν πέρυσι. Στα φυσικά πρόσωπα το τέλος θα βεβαιωθεί μέσω του εκκαθαριστικού του φόρου εισοδήματος. Οι φορολογούμενοι που διαθέτουν μπλοκάκι το οποίο είναι ανενεργό, δηλαδή το 2011 δεν είχαν κανένα εισόδημα από αυτό, μπορούν να δηλώσουν διακοπή επαγγέλματος και να γλιτώσουν το τέλος.
4. Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών. Πρόκειται για το γνωστό «χαράτσι» που επιβάλλεται στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και η βεβαίωση της πρώτης δόσης για το 2012 αναμένεται να γίνει εντός του Ιουλίου, με αποτέλεσμα να εξοφληθεί φέτος σε τέσσερις αντί για πέντε δόσεις που είχε θεσπιστεί.
5. Εισφορά Αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2011. Στο φετινό εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων θα έχει βεβαιωθεί και η έκτακτη εισφορά η οποία κυμαίνεται από 1% έως 4% ανάλογα με το ύψος του δηλωθέντος εισοδήματος, με απαλλαγή των φορολογούμενων με εισόδημα έως 12.000 ευρώ.
6. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2010. Ο ΦΑΠ 2010 θα σταλεί σε 170.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000. Το ποσό του φόρου που θα εισπραχθεί από τους εν λόγω φορολογούμενους υπολογίζεται να ανέλθει σε 400 εκατ. ευρώ, δηλαδή μέση πληρωμή φόρου 2.350 ευρώ.
7. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2011. Για το ΦΑΠ του 2011, η ΓΓΠΣ έχει υπολογίσει ότι εκκαθαριστικά θα σταλούν σταδιακά σε περίπου 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Το μέσο ποσό πληρωμής θα ανέλθει σε 1.000 ευρώ.
8. Εκτακτη εισφορά στους ιδιοκτήτες ακινήτων που την 1η Ιανουαρίου 2009 είχαν στην κατοχή τους ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ. Η εισφορά θα βεβαιωθεί μαζί με τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων για το 2009.

Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω!!!

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, η πιθανότητα πολλοί φορολογούμενοι να μην υποβάλουν φέτος φορολογικές δηλώσεις για να αποφύγουν την πληρωμή των υπέρογκων φόρων που αναμένεται να προκύψουν από το 2012 είναι αυξημένη, κάτι που έχει προκαλέσει συναγερμό στο υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με αναλυτικό δημοσίευμα στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, οι ενδείξεις, για μία ανάλογη στάση και συμπεριφορά από μεγάλο αριθμό φορολογουμένων είναι έντονες καθώς μέχρι και την Παρασκευή είχε υποβληθεί μόλις το 1/3 των δηλώσεων, τη στιγμή που η προθεσμία για την υποβολή λήγει στις 16 Ιουλίου.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προετοίμασαν ένα σχέδιο για τον άμεσο εντοπισμό και το στενό “μαρκάρισμα” όσων φορολογουμένων δεν τις υποβάλλουν εντός της προθεσμίας, προκειμένου να αποτρέψουν τον κίνδυνο κατάρρευσης των φορολογικών εσόδων από το ενδεχόμενο μιας μαζικής άρνησης υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος,
Σύμφωνα με το σχέδιο, οι παραβάτες θα εντοπίζονται άμεσα και θα καλούνται να καταθέσουν τις δηλώσεις τους εκπρόθεσμα στις αρμόδιες ΔΥΟ, καταβάλλοντας υπέρογκα ποσά πρόσθετων φόρων.
Οι φορολογούμενοι αυτοί θα χάνουν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και θα υποχρεώνονται να πληρώσουν όχι μόνο το συνολικό φόρο που προκύπτει από τη δήλωση προσαυξημένο κατά 1,5% για κάθε μήνα καθυστέρησης αλλά και επιπλέον φόρο 2,5% επί του συνολικού τους εισοδήματος.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments