ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΟΣΜΟΣ — 01 Ιουνίου 2013
  • Views260

Η μία τουρκική πόλη μετά την άλλη μπαίνουν στο χορό των κινητοποιήσεων, προκειμένου να διαδηλώσουν κατά της πρωτοφανούς αστυνομικής βίας που γνώρισε χθες τη νύχτα η Κωνσταντινούπολη.

Κι όμως, αυτές οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν ως μικρές ειρηνικές συγκεντρώσεις με λίγους διαδηλωτές, που ήθελαν να μην γίνει εμπορικό κέντρο ένα πάρκο στην πλατεία Ταξίμ. Μία σοκαριστική φωτογραφία έμελλε να παίξει καταλυτικό ρόλο για όσα ακολούθησαν στη συνέχεια…

4486B3A165315A5B484AB015C9E7C08A

Ολα άρχισαν, όταν μερικές δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταξίμ. Οι αστυνομικοί, παρά το μικρό μέγεθος της διαδήλωσης, επέδειξαν «υπέρμετρο ζήλο». Χωρίς καν να προκληθούν, έριχναν δακρυγόνα και χημικά σπρέι κατευθείαν στα πρόσωπα των διαδηλωτών.

Μία φωτογραφία που δείχνει μία γυναίκα με κόκκινο φουστάνι να δέχεται χημικά στο πρόσωπό της έκανε αμέσως το γύρο των social media στην Τουρκία, σοκάροντας τους πάντες. Αμέσως η μικρή συγκέντρωση για τα δέντρα της πλατείας Ταξίμ μετατράπηκε σε λαϊκή εξέγερση σε πολλές πόλεις της Τουρκίας. Οι εκτιμήσεις είναι ότι ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και το επιτελείο του υποτίμησαν τις διαδηλώσεις.

Η ωμή αστυνομική βία από την πρώτη κιόλας στιγμή και η επιμονή του Ερντογάν να δηλώσει την Τετάρτη ότι το εμπορικό κέντρο θα γίνει παρά τις κινητοποιήσεις, είχαν άμεσα αποτελέσματα, άλλα όχι αυτά που θα επιθυμούσε η τουρκική κυβέρνηση.

Η συνέχεια είναι γνωστή και τα δραματικά γεγονότα σε πλήρη εξέλιξη…

Print Friendly

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

websys

(0) Readers Comments