ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 30 Μαρτίου 2013
  • Views154

Φρένο» στις εξώσεις ενοικιαστών που προκαλεί η καθυστέρηση καταβολής ενοικίων λόγω της οικονομικής κρίσης μπορεί να βάζει η δικαιοσύνη για όσο διάστημα εκκρεμεί ενώπιόν της αίτημα για μείωση του συμφωνημένου μισθώματος.

Δικαστική απόφαση ανάβει «πράσινο φως» όχι μόνο για μείωση του ενοικίου, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, της πτώσης του «τζίρου» κ.λπ., αλλά και για απαγόρευση απομάκρυνσης των ενοικιαστών τουλάχιστον μέχρι να κριθεί το ύψος του οφειλόμενου ενοικίου.

Ετσι, στην περίπτωση που ο ενοικιαστής προσφύγει στα δικαστήρια ζητώντας να μειωθεί το ενοίκιό του γιατί είναι υπερβολικό εν όψει της οικονομικής κρίσης, ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να τον απομακρύνει μέχρις ότου αποφασιστεί δικαστικά ποιο είναι το οφειλόμενο ενοίκιο. Ο ενοικιαστής μπορεί να αμυνθεί με ασφαλιστικά μέτρα που διατάσσουν το «πάγωμα» της απομάκρυνσης, αποκρούοντας το αίτημα του ιδιοκτήτη για αποβολή από το ακίνητο λόγω καθυστέρησης του συμφωνημένου ενοικίου.

Ανοίγει ο δρόμος
Δικαστική απόφαση ασφαλιστικών μέτρων πιθανολόγησε ότι το ενοίκιο πρέπει να μειωθεί κατά 20% λόγω της οικονομικής κάμψης στην αγορά, ενώ παράλληλα διέταξε να «παγώσει» κάθε διαδικασία απόδοσης της επαγγελματικής στέγης (λόγω καθυστέρησης του συμφωνημένου ενοικίου) μέχρι να τελεσιδικήσει η αγωγή που θα καθορίσει το ύψος του ενοικίου. Ετσι, ανοίγει ο δρόμος για την αποτελεσματικότερη δικαστική προστασία ενοικιαστών, τουλάχιστον στις εμπορικές μισθώσεις (πιθανότατα αντίστοιχη εφαρμογή θα υπάρξει σε πολυετείς μισθώσεις κατοικιών), καθώς συχνά απομακρύνονταν από την επαγγελματική στέγη ενώ αντιδικούσαν με τους ιδιοκτήτες για μείωση του ενοικίου.

Απόφαση ασφαλιστικών μέτρων του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής αντιμετώπισε την περίπτωση καφετέριας – οβελιστηρίου – σνακ μπαρ 70 τ.μ. με μικρή αυλή, για την οποία το ετήσιο ενοίκιο ανερχόταν σε 30.000 ευρώ και καταβαλλόταν σε δύο εξαμηνιαίες δόσεις. Οι ενοικιαστές ζήτησαν δικαστικά να μειωθεί το ενοίκιο στο μισό επικαλούμενοι την οικονομική δυσπραγία.

Print Friendly

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments