• Views143
Πήραμε απόφαση να δημιουργήσουμε το παρόν πλαίσιο γιατί πιστεύουμε ότι κάθε φοιτητής μπορεί να διεκδικεί το καλύτερο για τις σπουδές του. Ακομμάτιστα, διότι όλοι οι φοιτητές μπορούν να συνεργαστούν για τη δημιουργία ενός πλαισίου αγώνα χωρίς καθοδηγητές. Βάζοντας στο πλάι ο καθένας τις προσωπικές του απόψεις, συνδιαμορφώσαμε ένα κοινό πλαίσιο πάλη που σας καλούμε να το στηρίξετε. Αρνούμαστε κατηγορηματικά να παίρνουμε «έτοιμες γραμμές» και να υπερασπιζόμαστε κομματικά συμφέροντα. Ως φοιτητές γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μέσω της αυτοοργάνωσης, μπορούμε να πετύχουμε τα

πάντα., Συνάδελφοι, δεν μπορούμε να περιμένουμε ΚΑΝΕΝΑ ΣΩΤΗΡΑ! Οφείλουμε ο καθένας από μας να δραστηριοποιηθεί στη λογική ενός συνόλου και να διεκδικεί τα αυτονόητα, για αρχή δηλαδή δωρεάν παιδεία, σίτιση, στέγαση, συγγράμματα για όλους μας. Ζητάμε την έμπρακτη συμμετοχή σας με την ατομική σας παρουσία στη κατάληψη και τις δράσεις αυτής, στα πλαίσια μιας συλλογικότητας που θα αποφασίζει αυτή για τον εαυτό της!

Καταγγέλλουμε εξολοκλήρου το «σχέδιο Αθηνά» που  σε συνδυασμό με τον «Νόμο-Πλαίσιο» προβλέπει συγχωνεύσεις σχολών, κλείσιμο άλλων, μείωση του διδακτικού προσωπικού κατά 90% μείωση των ωρομίσθιων καθηγητών και κατά 50% μείωση των κονδυλίων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ακόμα κατάργηση του θεσμού των γενικών συνελεύσεων, δίδακτρα, κατάργηση δωρεάν συγγραμμάτων, είσοδος των εταιριών και καθορισμός του προγράμματος σπουδών από αυτές, είσοδος μάνατζερ στα νέα συμβούλια διοίκησης που θα είναι υπεύθυνοι για την «εύρεση πόρων», διαγραφής των φοιτητών με το πέρας ν+2 χρόνων φοίτησης, κατάργηση της δωρεάν σίτισης κ.α.
Το σχέδιο Αθηνά έρχεται να συρρικνώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση με έναν άναρχο τρόπο, με μοναδικό κριτήριο την εξοικονόμηση επιπλέον χρημάτων για τους δανειστές μας. Συγχωνεύουν σχολές χωρίς κάποιο κοινό επιστημονικό αντικείμενο, μειώνουν τους εισακτέους στα ΤΕΙ κατά 35% έχοντας σαν αποτέλεσμα να έχουν όλο και λιγότεροι νέοι το δικαίωμα στην δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση
Αυτή η νέα μεταρρύθμιση έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά αλλαγών που εξυπηρετούν ένα συνολικό σχέδιο ξεπουλήματος της δημόσιας Παιδείας και συρρίκνωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η νομιμοποίηση των Ιδιωτικών κολεγίων και η εξίσωση των πτυχίων και των εργασιακών δικαιωμάτων των με αυτά των αντίστοιχων δημόσιων τμημάτων αποτελεί θεμελιακό πλήγμα στο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Η εξίσωση όλων των πτυχίων προς το κάτω αποτελεί βασική κατεύθυνση, που «εναρμονίζει» τον αυριανό εργαζόμενο με την ανάγκες της αγοράς.
Το σύνολο της νεολαίας καλείται να δώσει μια μάχη γενιάς η οποία διαγράφεται από το χάρτη. Μπορούμε να έχουμε συμμάχους σε αυτό τον αγώνα. Να βρεθούμε μαζί με τους εργαζόμενους που απολύονται. Να βρεθούμε μαζί με τους καθηγητές που υπερασπίζονται το δημόσιο και δωρεάν Πανεπιστήμιο. Να συγκροτήσουμε Πανεκπαιδευτικό Μέτωπο αγώνα για την υπεράσπιση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας. Να συσστρατευτούμε με την τοπική κοινωνία, να συντονιστούμε με όλα τα πληττόμενα στρώματα της κοινωνίας.
Δεν αναμένουμε ούτε επαναπαυόμαστε στην όποια «καλή» θέληση των Πρυτάνεων για ένα πιο ολοκληρωμένο σχέδιο. Να μην εγκλωβιστούμε σε μια λογική εφησυχασμού και εναλλακτικής πρότασης για ένα καλύτερο σχέδιο «Αθηνά», με τους όρους και τα κριτήρια που θα θέσει ο κάθε πρύτανης ή η κάθε διοικητική αρχή. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το σχέδιο «Αθηνά», θα προχωρήσει, αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης. Δε θα σταματήσει εδώ, αλλά θα συνεχιστεί μέχρι η τριτοβάθμια εκπαίδευση που σχεδιάζουν να μην θυμίζει σε τίποτα αυτό που γνωρίζουμε σήμερα.
Δεν είναι ώρα για να βγάλουμε «συμπεράσματα», πριν καν δώσουμε τον αγώνα. Είναι ώρα για συσσώρευση των μέγιστων δυνατών δυνάμεων ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά», για να μην βρεθεί κανένας φοιτητής έξω από την σχολή του.
Μέχρι την τελική νίκη, για πάντα!
 Ή ΑΥΤΟΙ Ή ΕΜΕΙΣ!
1.      Πλήρης άρνηση στο σχέδιο Αθηνά, νόμο πλαίσιο και άρθρο16
2.      Χρηματοδότηση του ΤΕΙ στο ύψος των αναγκών
·         Χρηματοδότηση υλικών για κάθε φοιτητή
3.      Δωρεάν σίτιση, στέγαση, μεταφορά για όλους
4.      Πτυχία με αξία
5.      Αύξηση διδακτικού προσωπικού
6.      Παραίτηση του εκπροσώπου σπουδαστών
7.      Έξω οι επιχειρήσεις από το ΤΕΙ
8.      Όλη η εξουσία στη Γενική Συνέλευση
9.      Μοίρασμα κειμένου την Πέμπτη 21-03-2013 στις 18:00 στην πλατεία Καπνεργάτη στους ανθρώπους της πόλης
10.  Κατάληψη ως την επόμενη Τρίτη 26-03-13 και νέα Γενική Συνέλευση στις 12:00
11.  Συνέχιση του Συντονιστικού στις 18:00 κάθε μέρα
12.  Στις 25-03-13, κάλεσμα σε παράσταση διαμαρτυρίας στη πλατεία Καπνεργάτη στις 11:00
13.  Διαχείριση του ταμείου από το συντονιστικό
14.  Ανατροπή της κυβέρνησης και των μνημονίων
Ανοιχτή Πρωτοβουλία Φοιτητών ΤΕΙ Καβάλας
Print Friendly

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

Θόδωρος

(0) Readers Comments