• Views427

Τον δικό του απολογισμό για την χρονιά που τελείωσε έκανε ο προπονητής του ΑΟΚ Γιώργος Μαραντάς. Διαβάζοντας το συγκινητικό σημείωμα που έγραψε αναφέρθηκε μεταξύ αλλων στο ρόστερ της ομάδας και την προσπάθεια πρωταθλητισμού παρά τα τεράστια οικονομικά προβλήματα, με προπονητές να αλλάζουν και παίκτες να φεύγουν, για την δική του αποστολή να ολοκληρώσει ο ΑΟΚ την χρονιά με αξιοπρέπεια, τους στόχους που ουσιαστικά εφεύρισκε για να δώσει κίνητρο στους ποδοσφαιριστες, τα αίτια που χάθηκε ο στόχος της ανόδου, αλλά και την διαχείρηση ενός ρόστερ με απλήρωτους ή ημιεπαγγελματίες ποδοσφαιριστές που έπρεπε όμως να κρατήσουν το καραβάκι σε υψηλό επίπεδο.  

Ολόκληρο το κείμενο:

  •  Προσωπικός απολογισμός

Κάνοντας την προσωπική μου ανασκόπηση για την χρονιά που πέρασε, την περίοδο που ήμουν βοηθός των δύο αξιόλογων προπονητών που προηγήθηκαν από εμένα, αλλά και τους τελευταίους δύο μήνες που ανέλαβα χρέη πρώτου προπονητή θέλω να κρατήσω μόνο τις καλές στιγμές. Σίγουρα ήταν μία χρονιά με πολλά προβλήματα μέσα από τα οποία εκτιμώ πως απέκτησα μεγάλη προπονητική εμπειρία. Θέλω να τονίσω ότι η συνεργασία μου με τους προκατόχους μου ήταν άριστη. Μάλιστα, με τον κ. Βασιλακάκη διατηρούμε ακόμα προσωπικές σχέσεις.

Η ομάδα όπως γνωρίζετε δημιουργήθηκε μέσα σε δέκα μέρες με βιαστικές επιλογές παικτών, χωρίς προετοιμασία, χωρίς κανέναν προγραμματισμό. Κλήθηκε να κάνει πρωταθλητισμό χωρίς ουσιαστική υποδομή. Παρόλα αυτά άρχισε πολύ καλά και έως κάποιο σημείο ήταν μέσα στο στόχο τουλάχιστον των Playoff. Γνωρίζοντας λοιπόν καλά την ομάδα από την πρώτη ημέρα της δημιουργίας της αποφάσισα να αναλάβω την τεχνική ηγεσία όταν μου προτάθηκε. Το ρίσκο ωστόσο από την πρώτη μου μέρα στην ομάδα ήταν μεγάλο επειδή ο ΑΟΚ αποδυναμώθηκε αισθητά,  με την αποχώρηση κάποιων ποδοσφαιριστών όπως ο Ndiayeεξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων. Πίστεψα όμως και πιστεύω στους ποδοσφαιριστές που έμειναν μέχρι το τέλος της σεζόν. Σημαντικό ρόλο βέβαια έπαιξε το όνομα και η ιστορία του ΑΟΚ.

 

  • Σήμερα…

Ανέλαβα ουσιαστικά μία νεοσύστατη ομάδα χωρίς αγωνιστικούς στόχους, στην πιο δύσκολη στιγμή της, που στο μεγαλύτερο μέρος αποτελούταν από νεαρούς ποδοσφαιριστές, προερχόμενους από την Κ20, χωρίς επαγγελματική εμπειρία. Όταν αναλαμβάνεις μια ομάδα στη μέση της σεζόν έχεις δύο επιλογές, η μία είναι να βασιστείς στην ψυχολογία και η άλλη να βασιστείς στη μεθοδολογία σου χωρίς να παραβλέψεις την ψυχολογία. Προσωπικά είχα ελάχιστο χρόνο και έτσι αποφάσισα ως επαγγελματίας προπονητής να λειτουργήσω σύμφωνα με τις προσωπικές μου Αρχές και να καθοδηγήσω αυτή την ομάδα χρησιμοποιώντας όλους τους ποδοσφαιριστές που είχα στη διάθεση  μου. Προσπάθησα σε καθημερινή βάση, να περάσω την φιλοσοφία μου μέσα από τις προπονήσεις, ώστε να επιτύχω το στυλ παιχνιδιού που επιθυμώ και ταιριάζει στην ομάδα, θέτοντας κανόνες συμπεριφοράς και πειθαρχίας. Προσπάθησα να διαμορφώσω την αγωνιστική νοοτροπία των ποδοσφαιριστών μου και δούλεψα πολλές ώρες επάνω στην ψυχολογία τους. 

 

  • Στόχοι

Στόχος μου ήταν να ενώσω τους ποδοσφαιριστές ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις αντιξοότητες και να βγάλω από τον καθένα προσωπικά τον καλύτερο αγωνιστικό του εαυτό εντός γηπέδου ώστε να επιτύχουμε τα καλά αποτελέσματα που θέλαμε. Από την πρώτη μέρα έθεσα συγκεκριμένους και ρεαλιστικούς στόχους, ατομικούς και ομαδικούς, στους ποδοσφαιριστές μου ώστε να τους δώσω κίνητρο να συνεχίσουν την προσπάθεια. Μόνο έτσι μπορείς να κρατήσεις μια ομάδα απλήρωτη. Άλλωστε, αυτοί οι ποδοσφαιριστές έχουν προσωπικότητα και παίζουν γιατί αγαπούν το ποδόσφαιρο. Κρατήσαμε την ομάδα σε υψηλό επίπεδο ηθικά και αγωνιστικά μέχρι το τέλος. Βέβαια δε μπορούμε να παραβλέψουμε πως για να διατηρήσει η ομάδα την αξιοπρέπειά και τον χαρακτήρα της υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται σκληρά για αυτό, ο κ. Τσαλίκης, οι φροντιστές και φυσικά το προπονητικό επιτελείο. Θέλω να τους συγχαρώ όλους για τη δύναμη που έδειξαν.

 

  • Άνοδος

Οι αναρίθμητες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε προκάλεσαν μεγάλη καταπόνηση σε όλους, με συνέπεια ο ΑΟΚ να παίζει τα τελευταία του παιχνίδια αδιάφορος βαθμολογικά και όχι για την άνοδο, όπως του αξίζει. Παρόλα αυτά, οι ποδοσφαιριστές έδειξαν μεγάλο ζήλο σε κάθε αγώνα και ανταποκρίθηκαν σε μεγάλο βαθμό στις οδηγίες μου. Ειδικά οι έμπειροι μετά από τις πολλές συζητήσεις που κάναμε κατανόησαν την δύσκολη κατάσταση και βοήθησαν τα μέγιστα για να ολοκληρωθεί η σεζόν με καλό αγωνιστικό πρόσωπο. Είδα κάποιους από αυτούς να υπερβάλουν εαυτό ακόμα και στο τελευταίο παιχνίδι στο τελευταίο λεπτό. 

 

  • Ρόστερ

      Η ομάδα απαρτίζεται σε μεγάλο μέρος της από αξιόλογους νεαρούς ποδοσφαιριστές οι οποίοι όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να «σηκώσουν» μόνοι τους το «βάρος» των αγώνων της FootballLeague. Χρειάζονται ομαλή προσαρμογή στη μετάβασή τους από την Κ20 στην επαγγελματική κατηγορία. Δεν μπορούν να αγωνίζονται 5-8 ποδοσφαιριστές στην 11άδα από την μία μέρα στην άλλη, γεγονός που κλήθηκα να αντιμετωπίσω πολλές φορές. Στην ομαλή προσαρμογή των νεαρών ποδοσφαιριστών βοηθούν οι έμπειροι παίκτες με προσωπικότητα εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων και φυσικά ο προπονητής. Παράδειγμα μίας τέτοιας ομαλής προσαρμογής είναι ο Ντόσης, ο οποίος αγωνίζεται ως επαγγελματίας από την αρχή της σεζόν. Άρχισε με ολιγόλεπτες συμμετοχές και σταθεροποίησε την απόδοσή του με αποτέλεσμα να αποτελεί βασικό στέλεχος της ομάδας. Τελικά αυτά τα παιδιά έφτασαν στο σημείο να κερδίζουν αντιπάλους μεγάλης εμπειρίας και αξίας μέσα από την σκληρή δουλειά. Ευκαιρίες έδωσα σε όλους, άλλοι ανταποκρίθηκαν και άλλοι όχι, είναι στο χέρι τους να διαμορφώσουν την μελλοντική ποδοσφαιρική τους πορεία, μέσα από σκληρή δουλειά και να μην επαναπαυθούν. Αποτελούν το μέλλον του ΑΟΚ.

 

  • Ευχές

Χαίρομαι που ήμουν μέλος αυτής της ιστορικής ομάδας και βοήθησα έστω και στο ελάχιστο την φετινή χρονιά. Προσωπικά έκανα ότι περνούσε από το χέρι μου για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μέσα στο μικρό χρονικό διάστημα που είχα και με τις τόσες πολλές δυσκολίες. Φυσικά και θα ήθελα να πετύχω περισσότερα πράγματα όπως η συμμετοχή της ομάδας στα playoffαλλά όπως καταλαβαίνετε ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Έχω έτοιμη την έκθεση μου για το ρόστερ αλλά και γενικό πλάνο για τη νέα σεζόν το οποίο θα παραδώσω αν μου ζητηθεί. Πρέπει όμως πρώτα από όλα να σταθεροποιηθεί διοικητικά η ομάδα και να κοιτάξει το μέλλον της κάτι το οποίο εύχομαι και είμαι αισιόδοξος ότι θα συμβεί.

 

Σημαντικό κομμάτι, τέλος, είναι οι φίλαθλοι αλλά και οι δημοσιογράφοι οι οποίοι κατανοούσαν τα προβλήματα μας και στάθηκαν στο πλευρό μας. Υπάρχουν, επίσης, ο ερασιτέχνης, οι παλαίμαχοι και κάποιοι αφανείς ήρωες,  οι οποίοι πρόσφεραν τα μέγιστα στην ομάδα. Τους ευχαριστώ πολύ.

 

Print Friendly

Share

About Author

Θόδωρος

(0) Readers Comments