ΚΑΒΑΛΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 25 Απριλίου 2012
  • Views165

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=d1nja3vWFoM[/tube]

Σήμερα έγινε η επίσημη παρουσίαση του απολογισμού του έργου του ΟΚΑΝΑ για τα τελευταία 2 χρόνια. Σύμφωνα με τα όσα παρατήρησε ο υφυπουργός υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης Μιχάλης Τιμοσίδης, η εξέλιξη που παρουσίασε ο ΟΚΑΝΑ τα 2 αυτά χρόνια ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Πιο συγκεκριμένα,

Στις αρχές του 2010 λειτουργούσαν 25 μονάδες αποκατάστασης σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες εξυπηρετούσαν περί τους 4700 (4.771 ) ασθενείς, ενώ παράλληλα άλλα 5500 άτομα είχανε καταχωρηθεί σε λίστα αναμονής, η οποία μπορούσε να κρατήσει ακόμα και 5 ως 7 χρόνια (ειδικότερα στην Αθήνα).

Σε λιγότερο από 1 χρόνο, τον Αύγουστο του 2011, ο ΟΚΑΝΑ συνεργάστηκε με μια σειρά νοσοκομείων στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη αλλά και άλλες περιοχές της χώρας. Αυτό είχε σαν συνέπεια τον υπερδιπλασιασμό των μονάδων αποκατάστασης, με αποτέλεσμα πλέον να λειτουργούν 54 μονάδες, μια εκ των οποίων στην Καβάλα, ενώ την Παρασκευή θα ενταχθεί στον ΟΚΑΝΑ η μονάδα απεξάρτησης της Αλεξανδρούπολης και, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα προστεθούν και άλλες μονάδες. Πλέον περίπου 7300 δέχονται τις υπηρεσίες των μονάδων αυτών, ενώ και οι λίστες αναμονής έχουν μειωθεί δραματικά (χαρακτηριστικά, στην Θεσσαλονίκη ο χρόνος αναμονής ανέρχεται σε μόλις 15 με 20 ημέρες, ενώ στην Αθήνα έχει μειωθεί στον 1 χρόνο από τα 7, με προοπτική περαιτέρω μείωσης).

Ένα άλλο στοιχείο που παρατηρήθηκε, όμως, είναι ότι οι αιτήσεις για ένταξη στον ΟΚΑΝΑ έχουν αυξηθεί σημαντικά. Το γεγονός αυτό ερμηνεύεται λόγω της μείωσης του χρόνου αναμονής, καθώς οι προηγούμενοι χρόνοι ήταν απαγορευτικοί για την ένταξη πολλών εξαρτημένων. Επίσης, στην παρουσίαση σχολιάστηκε εκτενώς το ότι η συμπεριφορά της κοινωνίας απέναντι στους εξαρτημένους έχει αλλάξει σημαντικά, καθώς όσοι παρακολουθούν το πρόγραμμα δεν έχουν παρά να είναι τακτικοί στα ραντεβού τους στην μονάδα και να λάβουν την δοσολογία της θεραπείας τους όπως και όλοι οι άλλοι ασθενείς.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το σπουδαιότερο μέτρο για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών παραμένει η πρόληψη. Προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και προς την κατεύθυνση της ένταξης των απεξαρτημένων στην αγορά εργασίας εν μέσω κρίσης θα πρέπει να στραφεί η προσπάθεια της νέας κυβέρνησης.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments