ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 24 Αυγούστου 2012
  • Views176

Δεν πρόκειται να υπάρξουν εφέτος αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ και επιπλέον θα γίνει προσπάθεια να μην υπάρξουν αυξήσεις και μέχρι το τέλος της χειμερινής περιόδου, ώστε να μην επηρεάζεται ο τελικός καταναλωτής, επανέλαβε για μία φορά ακόμη ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Aσημάκης Παπαγεωργίου.

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης σε ραδιοφωνική εκπομπή στον σταθμό 9,84 σημείωσε, ότι σκοπός του υπουργείου είναι να βρεθούν άλλοι τρόποι χρηματοδότησης.

Επεσήμανε ότι έχει ξεκινήσει η διαβούλευση για νέο ρυθμιστικό πλαίσιο σε συνεργασία με τη ΡΑΕ, ώστε να θεσπιστούν κανόνες που ισχύουν σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές και σε ότι αφορά στις αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε, ότι πρώτα θα προχωρήσει η πώληση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, όπου αναμένεται να κλείσουν μέσα στο 2013.

Για τη ΔΕΗ, όπως είπε, η αποκρατικοποίησή της είναι διαφορετική περίπτωση, και χρειάζεται μελέτη για να βρεθεί το κατάλληλο μοντέλο προκειμένου η αποκρατικοποίηση να γίνει σωστά.

Αναλυτικά ο διάλογος ήταν ο εξής:

Α. Παπαγεωργίου: «Προς το παρόν, δεν υπάρχει κανένα θέμα αύξησης. Κι όταν λέω προς το παρόν, εννοώ -όπως έχω ήδη πει-, ότι μέχρι τέλος του έτους, καμία αύξηση δεν πρόκειται να υπάρξει. Από εκεί και πέρα, είναι και η διαμόρφωση με βάση την αγορά της χονδρικής και των πηγών ενέργειας, δηλαδή με το τι κόστος έχουμε από την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτή τη στιγμή, η προσπάθεια που έχει γίνει από εμάς -και συνεχίζεται με μεγάλη αποφασιστικότητα-, είναι να μην υπάρχουν αυξήσεις στο τιμολόγιο του τελικού καταναλωτή. Γίνεται προσπάθεια να βρούμε άλλους τρόπους, ώστε να μπορεί να χρηματοδοτείται η αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας και να μην έχουμε τέτοιου είδους αυξήσεις. Με την παράλληλη αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου, εκ του μηδενός να αλλάξει, μέχρι το τέλος του έτους, θα έχει ολοκληρωθεί, θα μπούμε σε μία άλλη διαδικασία. Θα μπούμε σε μια πιο υγιή -για την αγορά-, λειτουργία, χωρίς στρεβλώσεις που έχουν συμβεί αυτά τα χρόνια, από το γεγονός ότι στήθηκε ένα βασικό πλαίσιο και μετά συμπληρώθηκε για τις διάφορες πηγές ενέργειας και τους διάφορους τρόπους λειτουργίας της ηλεκτρικής αγοράς. Τώρα γνωρίζουμε. Άρα μπορεί να γίνει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς τέτοιο, που να μην δημιουργεί αυτές τις σταυροειδείς επιδοτήσεις, στρεβλώσεις κ.λπ.». 

Δημοσιογράφος:
 Λέτε ότι δεν θα γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια μέχρι το τέλος του χρόνου. Επειδή, όμως, μπαίνοντας στο 2013, ακόμη χειμώνα θα έχουμε κι επειδή πολλοί, λόγω και της αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, θα καταφύγουν όπως και πέρυσι, στη χρήση κλιματιστικών… Μέχρι να περάσει ο χειμώνας, είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις; 

Α. Παπαγεωργίου: «Αυτό που μπορώ να πω ξεκάθαρα αυτή τη στιγμή, είναι ότι θα γίνει οποιαδήποτε προσπάθεια χρειάζεται, ώστε να μην έχουμε αλλαγή στο τιμολόγιο κατά τη χειμερινή περίοδο…». 

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments