ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΑΒΑΛΑ — 27 Μαρτίου 2012
  • Views249

Μέχρι τώρα έχουμε μεταδώσει ουκ ολίγα ρεπορτάζ για το πολυσυζητημένο θέμα του πολυκαταστήματος στο Περιγιάλι. Ακούστε τώρα μία άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καβάλας κ. Θεόδωρου Μουριάδη, που δόθηκε στον δημοσιογράφο του ΕΝΑ CHANNEL Διογένη Χαραλαμπίδη, τον Νοέμβριο του 2011.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=djVocBTUb1A[/tube]

ΟΒΕ: “Αποκαταστήστε την νομιμότητα στο πρατήριο της ΕΛΒΑ”

Την ίδια ώρα, δυναμική παρέμβαση υπέρ του Πρατηρίου Υγρών καυσίμων στο Περιγιάλι Καβάλας έκανε η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας, με την αποστολή επιστολής στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Ποιό συγκεκριμένα η επιστολή είχε ως αποδέκτη των σημερινό Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Μπουρδάρα, επισημαίνοντας την κατάφωρη αδικία που έχει υποστεί το Βενζινάδικο της ΕΛΒΑ, λόγω της «παράνομης» εφαρμογής της «επίμαχης» Εγκυκλίου του Υπουργείου, που υπέγραψε ο τέως Γ.Γ. Χάρης Τσιόκας, ανατρέποντας την διάταξη νόμου σχετικά με την αμφίδρομη σχέση των αποστάσεων ασφαλείας, ανάμεσα σε πρατήρια καυσίμων και χώρους συνάθροισης κοινού.
Η επιστολή της ομοσπονδίας άκρως τεκμηριωμένη νομικά, όπως άλλωστε είναι και η «πραγματογνωμοσύνη» του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ζητά από τον Γενικό Γραμματέα, την άμεση «ανάκληση» της «κατάπτυστης» Εγκυκλίου και βέβαια καυτηριάζει την «συνεργασία» του υπηρεσιακού παράγοντα του Υπουργείου κ. Λυμπερόπουλου, με τους τοπικούς πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου Καβάλας, με σκοπό να βλάψουν τα συμφέροντα του Βενζινάδικου προς όφελος του Βασιλόπουλου.
Μην ξεχνάτε ότι ο κ. Λυμπερόπουλος συνέταξε ένα έγγραφο με τις απόψεις του για την «νομιμότητα» της επίμαχης εγκυκλίου του Χάρη Τσιόκα, προς τους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης, το οποίο διέρρευσε τεχνητά προς τον Βασιλόπουλο και τον Δήμο Καβάλας, οι οποίοι με την σειρά τους χρησιμοποίησαν ως «Απόφαση Υπουργείου», για να στηρίξουν και να εξαπατήσουν τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας και την κοινή γνώμη, όσον αφορά την νομιμότητα χορήγηση της προέγκρισης λειτουργίας του πολυκαταστήματος.
Στην επιστολή της Ομοσπονδίας αναφέρεται αναλυτικά….

Αξιότιμε κύριε Γενικέ,
Αφορμή της παρούσας επιστολής της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος προς το Υπουργείο σας αποτελεί ένα δυσάρεστο γεγονός κατάφορης αδικίας και άνισης αντιμετώπισης που επιχειρείται σε βάρος συναδέλφου πρατηριούχου στην περιοχή της Καβάλας, η οποία ενέργεια απ’ ότι δείχνουν τα γεγονότα βρίσκει συνεργάτες τους υπηρεσιακούς υπαλλήλους του Υπουργείου σας.

Φαίνεται το τελευταίο διάστημα να έχει εκδοθεί από τη Διεύθυνση Τεχνολογίας Οχημάτων του Υπουργείου σας το υπ’ αρίθ. πρωτ. 4211/307/09-02-2012 έγγραφο προς το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, στο οποίο γίνεται ατυχώς διασταλτική ερμηνεία του άρθρου 11 του Ν.3897/2010 και αναφέρεται ότι «…οι διατάξεις του άρθρου 11 του Ν. 3897/2010 δεν περιλαμβάνουν οποιαδήποτε απαγόρευση για την εγκατάσταση και λειτουργία των κτιρίων και χώρων με τις χρήσεις που αναφέρονται στο εδ. α’ της παρ.1 του ιδίου άρθρου…» (δηλαδή καταστήματα, υπεραγορές, χώροι συνάθροισης κοινού, κλπ).

Από στοιχεία που έχουν υποβληθεί στην Ομοσπονδία μας και ως υπόθεση έχουν απασχολήσει και το Υπουργείου σας αναφέρονται:

Η εταιρεία Β. Κουκουτίνης & Σια Ο.Ε. διατηρεί πρατήριο υγρών καυσίμων που βρίσκεται στην Καβάλα επί της οδού Αμερ. Ερ. Σταυρού 247 το οποίο λειτουργεί δυνάμει της υπ’ αριθμ. 17/12308/Φ.135/12-2-2009 άδειας της Δ/νσης Συγκοινωνιών Καβάλας, από το έτος 1983.Σε όμορο ακίνητο εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 108/2011 άδεια της Πολεοδομίας Καβάλας (πολύ μετ’ έπειτα από την ισχύ του Ν.3897/2010) η οποία αφορά Υπεραγορά Τροφίμων με υπόγειο γκαράζ για την κατασκευάστρια εταιρία «Ανάδραση ΑΕ».

Η απόσταση του υπό ανέγερση κτιρίου Υπεραγοράς Τροφίμων, μετρούμενη προς πάσα κατεύθυνση από το κέντρο της νησίδας των αντλιών ή των φρεατίων της δεξαμενής καυσίμων ή της προβολής του στομίου του σωλήνα εξαερώσεως του πρατηρίου είναι μόλις δέκα έξι (16) μέτρα, συνεπώς πολύ μικρότερη από την απόσταση των ογδόντα (80) μέτρων που προβλέπει η διάταξη του άρθρου 11 παρ.1 του Ν. 3897/2010 στο οποίο προβλέπεται ότι : «…Σε κάθε περίπτωση που εντός του αυτού ή όμορου ή τρίτου οικοπέδου ή γηπέδου όπου υφίσταται ήδη ή πρόκειται να ιδρυθεί πρατήριο υγρών καυσίμων υφίσταται ήδη ή θα ιδρυθεί κτίριο με χρήση μία εξ’ αυτών που αναφέρονται στο εδάφιο α΄ της παρούσας παραγράφου θα τηρείται η απόσταση των ογδόντα (80) μέτρων του εδαφίου αυτής.».

Η συγκεκριμένη επιχείρηση όπως προκύπτει από την Μελέτη «Παθητικής Πυροπροστασίας» που υποβλήθηκε από την ενδιαφερόμενη εταιρία «Ανάδραση ΑΕ» στην Πολεοδομία Καβάλας, έχει θεωρητικό πληθυσμό οκτακόσια ενενήντα τρία (893) άτομα, συνεπώς μεγαλύτερο από τα πενήντα (50) άτομα, δηλαδή συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των απαγορευτικών χρήσεων του εδαφίου α’ της παρ.1 του άρθρου 11 του Ν. 3897/2010 ως χώρος συνάθροισης κοινού.
Με όχημα την υπ’ αριθμ. πρωτ. Οικ.15911/1646/24-3-2011 εγκύκλιο του Υπουργείου σας και ειδικότερα με το εδάφιο 3 της παρ. 1α της παραπάνω εγκυκλίου «Οικόπεδα είτε κτιριακές εγκαταστάσεις του 1ου εδαφίου (εκκλησίες νοσοκομεία, κλινικές, άσυλα ανιάτων, γηροκομεία, οίκοι ευγηρίας, και γενικότερα κτιρίων υγείας και πρόνοιας, εκπαιδευτήρια κτίρια ξενοδοχείων και χώροι συνάθροισης κοινού) με θεσμοθετημένες χρήσεις γης, δεν υπάγονται σε καμία περίπτωση στους περιορισμούς του παρόντος και του 1ου εδαφίου για την τήρηση της απόστασης των 80μ. από τα πρατήρια.», η εταιρεία «Ανάδραση ΑΕ» διατείνεται ότι, όχι μόνο δεν μπορεί να εμποδιστεί η ανέγερση και λειτουργία της προαναφερθείσας υπεραγοράς τροφίμων παρά την μικρή απόσταση από τις αντλίες του πρατηρίου αλλά αντίθετα σε χρονικό ορίζοντα επτά ετών από την δημοσίευση του ανωτέρω νόμου το εν λόγω πρατήριο θα πρέπει να απομακρυνθεί, ασχέτως εάν η υπεραγορά πήρε άδεια πολύ μετ’ έπειτα από την ισχύ του Ν.3897/2010.

Δυστυχώς όμως με το παραπάνω σκεπτικό φαίνεται να συντάσσεται και το Υπουργείο σας, ειδικά μέσα από το υπ’ αριθ. πρωτ. 4211/307/09-02-2012 έγγραφο προς το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που υπογράφει ο κ. Λυμπερόπουλος, με το οποίο εκφράζεται η άποψη ότι «…οι διατάξεις του άρθρου 11 του Ν. 3897/2010 δεν περιλαμβάνουν οποιαδήποτε απαγόρευση για την εγκατάσταση και λειτουργία των κτιρίων και χώρων με τις χρήσεις που αναφέρονται στο εδ. α’ της παρ.1 του ιδίου άρθρου…» (δηλαδή καταστήματα, υπεραγορές, χώροι συνάθροισης κοινού, κλπ), δηλαδή ότι δεν ισχύει η αμφίδρομη απαγόρευση εγκατάστασης κτιρίων χώρων συνάθροισης κοινού, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα του Ν. 3897/2010.

Υπενθυμίζουμε ότι για το επίμαχο σημείο της αμφίδρομης εφαρμογής της απαγορευτικής απόστασης των 80 μ., στην αιτιολογική έκθεση του Ν. 3897/2010 αναφέρεται ότι «…Τέλος, για λόγους αναλογικότητας και συνοχής της προτεινόμενης ρύθμισης, η τιθέμενη απόσταση ασφαλείας των ογδόντα (80) μέτρων αποκτά αμφίδρομη ισχύ διότι εφαρμόζεται και στη περίπτωση ίδρυσης νέων πρατηρίων πλησίον κτιρίων συγκεκριμένης χρήσης και χώρων συνάθροισης κοινού κ.λ.π., αλλά και αντίστροφα.».

Για να εκπέσουν οποιοιδήποτε ισχυρισμοί (που έχουν γίνει και από τις τοπικές διοικητικές υπηρεσίες και το Δήμο Καβάλας) περί αυθεντική ερμηνείας του νόμου η οποία γίνεται με το προαναφερόμενο έγγραφο του Υπουργείου σας, αναφέρουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 77 του Συντάγματος «…Η αυθεντική ερμηνεία των νόμων ανήκει στη νομοθετική λειτουργία.» (δηλαδή στη λειτουργία της Βουλής, στην περίπτωσή μας αυτό καλύπτεται από την αιτιολογική έκθεση του νόμου).
Επιπλέον με το άρθρο 25 του Συντάγματος αναφέρεται ότι «…οι κάθε είδους περιορισμοί που μπορούν κατά το Σύνταγμα να επιβληθούν στα δικαιώματα αυτά (του ανθρώπου ως άτομο και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου) πρέπει να προβλέπονται είτε απ’ ευθείας από το νόμο, εφόσον υπάρχει επιφύλαξη υπέρ αυτού και να σέβονται την αρχή της αναλογικότητας.»

Τέλος η αρχή της αναλογικότητας που αναφέρεται παραπάνω στην αιτιολογική έκθεση, ως γενική αρχή δικαίου «διέπει την όλη δημόσια δράση και δεσμεύει το νομοθέτη, το δικαστή και τη διοίκηση» (Αρ.Παγ. 43/2005 Τακτ. Ολομ.).

Η άποψη της Ομοσπονδίας μας είναι ότι δεν είναι δυνατόν με όχημα μία ερμηνευτική εγκύκλιο Υπουργείου να καταργείται σχετική διάταξη Νόμου του Κράτους και αν αυτό έχει παρερμηνευτεί μέσα από την υπ’ αριθμ. πρωτ. Οικ.15911/1646/24-3-2011 εγκύκλιο του Υπουργείου σας, θα πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί, σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε κλείσιμο πολλών πρατηρίων σε όλη την Ελλάδα, διότι εάν στο μέλλον σε όμορο ακίνητο ενός πρατηρίου κατασκευαστεί ένας μεγάλος χώρος συνάθροισης κοινού, σε απόσταση μικρότερη των 80 μέτρων, τότε αυτό θα οδηγεί στην καταστροφή του εκάστοτε συναδέλφου πρατηριούχου.

Για τους λόγους αυτούς θα πρέπει να γίνει άμεση άρση του υπ’ αριθ. πρωτ. 4211/307/09-02-2012 εγγράφου σας, προς αποκατάσταση της νομιμότητας και αποφυγή δημιουργίας παρερμηνειών».

Με εκτίμηση,

Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας

Μιχάλης Κιούσης (πρόεδρος)
Άγγελος Τούντας (Γεν. Γραμματέας)

Print Friendly

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments