• Views147

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=HsAw1mJ57Rw[/tube]

Περίπου 6.000 άτομα -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των φορέων- συμμετείχαν στο συλλαλητήριο και την πορεία που πραγματοποιείται από το μεσημέρι του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη κατά των μεταλλείων χρυσού στη βόρειο Ελλάδα. Παρόντες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΚΚΕ. Το συλλαλητήριο ξεκίνησε λίγο μετά τις 11:30 το πρωί Την πρωτοβουλία έχουν οι συντονιστικές επιτροπές αγώνα Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Θράκης. Από νωρίς το πρωί είχαν φτάσει στη Θεσσαλονίκη κάτοικοι της Χαλκιδικής και της Θράκης, τόσο με πούλμαν όσο και με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα.

Σκληραίνει τη στάση της η τρόικα στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με βασικά μέτωπα την ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι ελεγκτές της τρόικας μπλοκάρουν τις ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, καθώς εκφράζουν επιφυλάξεις. Το πρόβλημα φέρεται να εντοπίζεται στο ακριβές ποσό που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίηση, καθώς υπάρχει διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Οι εκπρόσωποι των δανειστών, όμως, φέρονται να επιμένουν ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση προτού προχωρήσει οποιαδήποτε ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια. Μέχρι στιγμής το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας δεν κάνει πίσω ούτε στις απολύσεις στο Δημόσιο ούτε στις λιγότερες δόσεις για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία. Όλα τα «αγκάθια» αναμένεται να τεθούν στη συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα το μεσημέρι της Κυριακής, ενώ οι ελεγκτές παρέτειναν την επίσκεψή τους μέχρι και την επόμενη εβδομάδα.

«Προσπαθούμε στις δύσκολες συνθήκες που βρήκαμε να σηκώσουμε τη χώρα στα πόδια της. Στον αγώνα μας αυτόν δεν έχουμε εχθρούς. Αλλά είμαστε αυστηροί με όσους εμποδίζουν την προσπάθειά μας και θέλουν την Ελλάδα γονατισμένη», δηλώνει ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Αξία» και συνεχίζει λέγοντας ότι: «Η Ελλάδα θα σηκωθεί στα πόδια της». Ο κ. Σαμαράς μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα λέει: «Υπάρχει συζήτηση σε κάποια πράγματα. Αλλά δεν θα το έλεγα “εμπλοκή”. Κυρίως συζήτηση για το πώς θα εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα. Τα ζητήματα αυτά δεν είναι δύσκολο να τα λύσουμε γιατί πρόθεσή μας είναι να εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε υπογράψει». Για τις αποκρατικοποιήσεις σημειώνει ότι θα ξεπεραστεί ο στόχος των 2 δισ. ευρώ: «Μέσα στην άνοιξη θα ολοκληρωθούν οι δεσμευτικές προσφορές για δυο μεγάλες τέτοιες υποθέσεις: ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και ΟΠΑΠ. Ενώ εντός του έτους θα προχωρήσουν και άλλες, όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια. Τον στόχο για φέτος, γύρω στα 2 δισ., θα τον πιάσουμε. Ίσως και να τον ξεπεράσουμε, μάλιστα».

Την απόφαση – τσεκούρι για την αγορά, της τρικομματικής μνημονιακής συγκυβέρνησης Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη για την ανατροπή του ισχύοντος καθεστώτος υποβολής εμπρόθεσμων περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, μέσω της αλλαγής του τρόπου καταβολής του φόρου με πληρωμή του 40% και του υπολοίπου σε δύο ισόποσες δόσεις, καταγγέλλει με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ. Τα περιθώρια για εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες στενεύουν ασφυκτικά, καθώς με τη νέα διάταξη οι υπόχρεοι θα υποβάλλουν δήλωση στις 20 κάθε τρίτου μήνα καταβάλλοντας τουλάχιστον 10 ευρώ, ενώ μετά από 10 εργάσιμες ημέρες, θα πρέπει να αποδώσουν το ΣΥΝΟΛΟ του φόρου ΧΩΡΙΣ ΔΟΣΕΙΣ. Και εδώ παγιδεύονται, διότι εάν δεν το κάνουν, το υπόλοιπο ποσό βεβαιώνεται και σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής θα πέσει ο πέλεκυς των αναγκαστικών μέτρων και δη των κατασχέσεων. «Στη σκοτεινή περίοδο της ύφεσης που διανύουμε, αυτό που θα έπρεπε να γίνει, είναι να δοθεί ώθηση στην αγορά με τις όποιες διευκολύνσεις καταβολής φόρων, μιας και η στρόφιγγα χορήγησης δανείων έχει κλείσει για τα καλά», υπογραμμίζει ο Τέρενς Κουίκ και ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς και εν προκειμένω ειδικότερα τον Υπουργό Εργασίας για το εάν αντιλαμβάνονται ότι με την αντιαναπτυξιακή φορολογική τους πολιτική, δίνουν «τη χαριστική βολή στην αγορά της χώρας μας και αυξάνουν κατακόρυφα την ανεργία, ιδιαιτέρως των νέων ανθρώπων».

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments