ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 12 Μαρτίου 2013
  • Views165

Σοβαρές αντιδράσεις προκάλεσε η Διάπλαση των Παίδων που ξεκίνησε η Χρυσή Αυγή η οποία μάλιστα προανήγγειλε και την διδασκαλία της Ελληνικής Ιστορίας, όπως η ίδια την αντιλαμβάνεται σε παιδιά δημοτικού.

Την ίδια στιγμή η Νέα Δημοκρατία επαναφέρει το θέμα της καθαρότητας της φυλής με την τροπολογία που κατέθεσαν 84 βουλευτές της και αναφέρεται στο κριτήριο του γένους στις Στρατιωτικές Σχολές.

Σε σχετική ερώτηση ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος Κομνηνός Μαντάς επισημαίνει τον κίνδυνο για την Δημοκρατία από αντίστοιχες ενέργειες οι οποίες όπως σημειώνει πρέπει να παταχθούν τονίζοντας μάλιστα χαρακτηριστικά πως το κεφάλι του φιδιού που ήδη βγήκε από το αυγό πρέπει κυριολεκτικά να πατηθεί.

Πώς χαρακτηρίζεται την ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής να διδάξει την Ελληνική Ιστορία, από την πλευρά των νικητών όπως ανέφερε και βουλευτής της στην Βουλή, σε παιδιά δημοτικού;

Απαράδεκτο γεγονός προσηλυτισμού με πρόφαση την δήθεν εκμάθηση της ιστορίας Είναι έξω από κάθε λογική να οδηγούνται ανήλικοι Έλληνες πολίτες σε κομματικά γραφεία πολύ δε περισσότερο όταν αυτά τα κομματικά γραφεία είναι μιας οργάνωσης η οποία έχει ως σκοπό της να προάγει τον φασισμό και ότι αυτός κουβαλάει μαζί του. Έχουμε κάθετα αντιδράσει σε όλες τις προσπάθειες παρέμβασης της Χρυσής Αυγής μέσα στην εκπαίδευση και θα πρέπει η ελληνική κοινωνία να είναι σε απόλυτη εγρήγορση γιατί τα μηνύματα που έρχονται και η ιστορία αν δεν μας διδάξει δεν ξέρω εάν θα διδάξουν την ιστορία του Χίτλερ και του ναζισμού στους νέους μαθητές αυτοί οι σύγχρονοι διάδοχοί του.

Τι κινδύνους ενέχει αυτό και πώς μπορούν να αποτραπούν αυτές οι ενέργειες;

Εμείς και ως Ομοσπονδία εδώ και χρόνια έχουμε επιστήσει την προσοχή ότι το αυγό του φιδιού, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, είναι έτοιμο να σκάσει. Δυστυχώς έχει βγάλει το κεφάλι του το φίδι. Πρέπει να το πατήσουμε στο κεφάλι, στην κυριολεξία, όσο σκληρό κι αν είναι αυτό, γιατί αυτό που βλέπουμε να έρχεται δεν έχει καμία σχέση ούτε με την κρίση ούτε με τις απίστευτες δυσκολίες που περνάει ο Ελληνικός λαός την τελευταία τριετία, με την ανεργία, με τα προβλήματα που υπάρχουν στην εκπαίδευση, με τα πάντα. Αυτό που αυτή τη στιγμή επιχειρείται να γίνει από τη συγκεκριμένη φασιστική οργάνωση είναι ο απόλυτος κίνδυνος για το κεκτημμένο της Δημοκρατίας που έχει κατακτήσει τουλάχιστον η Δυτική Ευρώπη από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και μετά. Οι άνθρωποι αυτοί προσπαθούν να εκμεταλλευτούν ότι νομίζουν ότι μπορεί να επηρεάσει την κοινή γνώμη χρησιμοποιώντας μάλιστα τρόπους και μεθόδους που είναι σαφέστατοι και μας θυμίζουν τόσο την εποχή του Χίτλερ και την στρατολόγηση των νέων στην πατρίδα του όσο και αργότερα στην πατρίδα μας με όλες τις αντίστοιχες οργανώσεις που αναπτύχθηκαν την δεκαετία του ’30 στην Ελλάδα αλλά και στα χρόνια της πρόσφατης δικτατορίας.

Μήπως αυτά τα φαινόμενα ενθαρρύνονται και από τον προωθούμενο νόμο περί γένους στο στρατό αλλά και τη συζήτηση για την ιθαγένεια;

Είναι σαφές ότι σε τέτοια λογική κινούνται όλα αυτά. Είναι σαφές ότι η λογική της καθαρότητας της φυλής, τα έντονα ρατσιστικά μηνύματα και τα μηνύματα μισαλλοδοξίας που φαίνεται να ακούγονται από πάρα πολλές πλευρές, έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με τους αγώνες για τη δημοκρατία που έχει κάνει ο Ελληνικός λαός, ακόμα και με την Μεγάλη Αντίσταση στον φασισμό το 1940, όταν αντιστάθηκε ο Ελληνικός λαός αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη απέναντι στον φασισμό που έφερε απίστευτα δεινά, εκατομμύρια νεκρούς, φτώχεια και θλίψη σε όλη την Ευρώπη, είναι οδυνηρό αυτά σήμερα να επανέρχονται και να γίνονται αποδεκτά, σύμφωνα τουλάχιστον με αυτά που αναφέρουν οι δημοσκοπήσεις, από ένα σημαντικό κομμάτι συμπολιτών μας. Και γι αυτό λέω πως όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να αναδείξουμε πραγματικά το πρόβλημα που αυτή τη στιγμή  υπάρχει.  

Βέβαια η Νέα Δημοκρατία έσπευσε να αποσύρει τη τροπολογία προκειμένου ωστόσο όπως τόνισε σε συνέντευξή του ο κύριος Βορίδης, να ξαναέρθει στη βουλή με βελτιώσεις. Γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Χρυσής Αυγής η οποία μάλιστα διεκδικεί και την πατρότητά της τονίζοντας χαρακτηριστικά «για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής σέρνεται πίσω από την ατζέντα της Χρυσής Αυγής, αυτήν την φορά για το μείζον ζήτημα του γένους ως προϋπόθεση για εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές». Και εδώ η Χρυσή Αυγή δεν έχει άδικο. Δυστυχώς η Νέα Δημοκρατία σέρνεται κυριολεκτικά πίσω από την Οργάνωση θέλοντας να περιφρουρήσει το εκλογικό της σώμα από τις διαρροές. Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι πως ενώ όλα τα κόμματα και οι άνθρωποι του πνεύματος αντέδρασαν στα «φροντιστήρια» της Χρυσής Αυγής, καμία επίσημη αντίδραση δεν υπήρξε από πλευράς Νέας Δημοκρατίας.

Έτσι δυστυχώς αντί να προβληματιστεί για τα επικίνδυνα φαινόμενα που αναπτύσσονται στην Ελληνική κοινωνία, και μάλιστα με ραγδαίους ρυθμούς προτιμά να τηρεί σιγήν ιχθύος όταν δεν παίζει το παιχνίδι αβανταρίσματος της Χρυσής Αυγής ταυτίζοντάς την με τον ΣΥΡΙΖΑ και κάνοντας λόγο για τα δύο άκρα. Ωστόσο την απάντηση την δίνει με τον  πιο ηχηρό ίσως τρόπο ο Μάρκ Μαζάουερ, ένας διακεκριμένος φιλελεύθερος ιστορικός ο οποίος αποδόμησε το σχήμα των ταυτόσημων δύο άκρων, το οποίο διακονείται πυρετωδώς μετά τις εκλογές, ακόμη και από αναλυτές που αυτοπροσδιορίζονται ως φιλελεύθεροι. Για τον Μαζάουερ το επικίνδυνο άκρο είναι ένα: η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή. Δεν θεωρεί την εξωκοινοβουλευτική άκρα Αριστερά αναλόγως επικίνδυνη για τη δημοκρατία• πόσω μάλλον τον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και τη σκέψη του αυτήν τη θεμελιώνει ιστορικά και πολιτικά, επισημαίνοντας ορθώς ότι η Χρυσή Αυγή φενακίζει τους απελπισμένους του παρ’ ημίν Depression με φυλετικό μίσος και εθνικιστική υπεραναπλήρωση• το πιο κοντινό ανάλογο είναι ο γερμανικός ναζισμός. Περιμέναμε έναν ξένο τονίζει σε άρθρο του ο Νίκος Ξενάκης στην Καθημερινή, να μας πει τα στοιχειώδη; Περιμέναμε έναν διανοούμενο, κάτοικο Νέας Υόρκης, να μας δείξει το κοινό και το κύριο; Ναι. Δυστυχώς, οι περισσότεροι ιθαγενείς διανοούμενοι, εξ όσων έχουν δημόσιο λόγο και βήμα, αιφνιδιάστηκαν από την κρίση και είτε εσιώπησαν, γιατί δεν είχαν κάτι να πουν, είτε αναλώθηκαν σε ηθικολογίες, κοινοτοπίες και αναμασήματα της απολογητικής της ιθύνουσας τάξης, ενισχυτικά της τύφλωσης και του διχασμού.

Ελάχιστοι διείδαν εγκαίρως τις κοινωνικές ρηγματώσεις που έφερνε η αχαλίνωτη ύφεση, ελάχιστοι διέκριναν την άνοδο της φασιστικής απειλής, οι περισσότεροι είδαν ως αντίπαλους τους «Αγανακτισμένους» και αρνούνταν έως πρόσφατα ότι η ένδεια σαρώνει τον πληθυσμό. Υπάρχει κρυμμένο λίπος, έλεγαν. Αυτή την εθελοτυφλία αντέκρουσε ο Μαζάουερ. Μας είπε ότι ο εχθρός δεν είναι το ανύπαρκτο ή ξοδεμένο λίπος των μικρομεσαίων, ο εχθρός δεν είναι ο «ανυπάκουος» ή «γονιδιακά άνομος» λαός και η μεταπολίτευσή του, αλλά το αίμα και χώμα των ναζί και η υποκρισία της ιθύνουσας τάξης. Αυτό είναι δυστυχώς που δεν αντιλαμβάνεται ο κύριος Σαμαράς και οι συν αυτώ ίσως γιατί εκτιμούν πως κάτι τέτοιο, πολιτικά, μπορεί να αξιοποιηθεί.

Πηγή: kavalapress.gr

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments