ΚΑΒΑΛΑ — 12 Μαΐου 2013
  • Views275
Δύο φορές στο παρελθόν επιχειρήθηκε να πωληθεί τμήμα της αλάνας της Ν. Ηρακλείτσας . Η αλάνα  είναι 150 στρέμματα .Τα 105 ανήκαν στην Κ.Ε.Δ. και τα 45 στην Ε.Τ.Α. .Τωρα ολα ανήκουν στο Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. Η διαδικασία πώλησης σταμάτησε από τις αντιδράσεις μας. Ο σκοπός ήταν να γίνουν μαιζονέτες . Παρουσιάσαμε στον Γ.Γ.της τότε Περιφέρειας τον σχεδιασμό μας για την αξιοποιησή της ώστε να υπάρχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την κοινωνία μας. Ο Γ.Γ. ανέθεσε στην εταιρεία των ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΎΛΩΝ από Θεσ/νικη την τεκμηρίωση , το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης , το χρηματοδοτικό σχήμα και τις πηγές χρηματοδότησης.Το τεύχος παρουσιάσθηκε στην Περιφέρεια και πληρώθηκε από αυτήν. Μεσολάβησε επισης να χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας η μελέτη για το Αιγαιακό Παρκο (Ενυδρείο και λοιπές υποδομές). Η Νομαρχία Καβάλας ανέλαβε να δημοπρατήσει σε ανοικτό διεθνή διαγωνισμό την εκπόνησή της. Το Υπουργείο είχε εντάξει αρχικά στο πρόγραμμα του πίστωση 497.500 ευρω πριν γίνει οποιοσδήποτε σχεδιασμός .Η δαπάνη για το ειδικό αυτό εργο καθορίσθηκε στην πορεία όταν καταλήξαμε στο ολοκληρωμένο σχέδιο . Ξεπερνούσε μάλιστα το 1 εκατ ευρω. Όταν η δαπάνη του Δήμου Καβάλας για την μελέτη ανάπλασης της πλατείας καπνεργάτη(πεζοδρόμια κ.λπ.) πληρώθηκε 250.000 ευρω η μελέτη για το Αιγαιακό Παρκο πόσο θα κόστιζε ; Άλλωστε ο πληρωτής ήταν και ο ελέγχων(ΥΠ.ΕΘ.Ο.).
Παρά την διαβεβαίωση στον Γ.Γ. της Περιφέρειας μας για την παραχώρηση και τυπικά της έκτασης στην Νομαρχία , αυτό δεν έγινε . Προωθούσαμε όμως τον σχεδιασμό, με χρήματα που έδινε η ίδια η κυβέρνηση θεωρώντας ότι αυτό την δεσμεύει .
Σήμερα οι δύσκολοι σχεδιασμοί αφέθηκαν .Το κράτος επιμένει στην ίδια πρακτική . Της πώλησης για να κτισθούν παραθαλάσσιες κατοικίες. Γιατί να μην
υπάρξει αντίδραση και αφύπνιση ώστε να γίνει αξιοποίηση που θα έχει πολλαπλασιαστικά ωφέλη για τον τόπο μας;
Επιλέξαμε να μείνουμε  στα εύκολα .Τις κλασσικές υποδομές. Αναπλάσεις ,δρόμοι, σχολεία , υδρεύσεις ,αποχετεύσεις και τέλος.
Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments