ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 23 Ιουνίου 2013
  • Views182

«Η Ευρωζώνη δεν είχε γερές βάσεις για να αντέξει στην τρικυμία της κρίσης», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» η ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρόδη Κράτσα.

«O πυρήνας της Ευρώπης αντιλαμβάνεται τους κινδύνους της παρατεταμένης λιτότητας για την κοινωνική συνοχή, την πολιτική σταθερότητα και την επιβίωση της ΕΕ», λέει η κ. Κράτσα.

Είναι υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων, ενώ είναι βέβαιη ότι στο άμεσο μέλλον οι πολιτικές λιτότητας στην ΕΕ θα χαλαρώσουν και ήδη τα πρώτα σημάδια άρχισαν να φαίνονται. Η κ. Ρόδη Κράτσα εξελέγη για πρώτη φορά ευρωβουλευτής της ΝΔ το 1999. Bρέθηκε στη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2007, αλλά και το 2009 έως και σήμερα.

Τι πιστεύετε ότι φταίει που η Ευρώπη φαίνεται να είναι χαμένη στο πέλαγος;

Τα φαινόμενα αυτά είναι ανησυχητικά και επικίνδυνα. Οι πολιτικές ηγεσίες πρέπει να προχωρήσουν μπροστά με αλληλεγγύη και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της ΕΕ και το κοινό μέλλον. Η ΕΕ είναι η μεγαλύτερη εμπορική δύναμη. Δεν επιτρέπεται να υποφέρει από ύφεση, υψηλή ανεργία και απαισιοδοξία.

Είναι οι σκληρές πολιτικές λιτότητας της Γερμανίας που οδηγούν σε τέτοια δυσαρέσκεια ή το οικοδόμημα της ΕΕ φτιάχτηκε χωρίς γερά θεμέλια;

Το οικοδόμημα της Ευρωζώνης δεν είχε γερές βάσεις για να αντέξει στην τρικυμία της κρίσης. Στηριζόταν στην υποχρέωση και την ευθύνη της κάθε χώρας για υγιή δημοσιονομικά, κάτι το οποίο δεν λειτούργησε. Δεν είχε τα εργαλεία για άμεση παρέμβαση και ευρωπαϊκή διέξοδο, στο πρώτο πρόβλημα που παρουσιάστηκε, αυτό της χώρας μας.

Το ευρώ θεωρείτε ότι θα μπορέσει να επιβιώσει στον χρόνο και αν ναι, με ποιο τρόπο; Κάποιοι μιλούν για την υποτίμησή του. Είναι εφικτό αυτό και πώς θα γίνει;

Το ευρώ αντέχει και θα επιβιώσει μακροπρόθεμα. Αρκεί να υπάρξουν δομικές αλλαγές στο εσωτερικό και στη λειτουργία της ΕΕ.

Για την αποτελεσματικότητα που θα είχε η υποτίμηση του ευρώ οι απόψεις διίστανται. Ωστόσο, θα έλεγα πως το ευρώ πρώτα από όλα πρέπει να γίνει ανταγωνιστικό με πιο θαρραλέες φορολογικές πολιτικές και ενίσχυση των εξαγωγών μας παντού. Η Ενωση επίσης πρέπει να βαρύνει στη διεθνή σκηνή για τη νομισματική ισορροπία.

Υπάρχει περίπτωση μετά τις γερμανικές εκλογές, να χαλαρώσει η λιτότητα;

Ηδη το τελευταίο διάστημα είναι εμφανής η συνεκτίμηση των συνεπειών της λιτότητας. Δεν είναι τυχαίες οι συνεχείς αναφορές ακόμα και του κ. Σόιμπλε για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων όπως και οι τελευταίες προτάσεις της Επιτροπής που δίνουν περισσότερο χρόνο σε επτά ευρωπαϊκές οικονομίες να μειώσουν τα ελλείμματά τους. O πυρήνας της Ευρώπης αντιλαμβάνεται τους κινδύνους της παρατεταμένης λιτότητας για την κοινωνική συνοχή, την πολιτική σταθερότητα και την επιβίωση της ΕΕ.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες της ΕΕ για να ξεπεραστεί η λιτότητα;

Oι κρίσιμες προκλήσεις και ο διεθνής ανταγωνισμός απαιτούν μια Ευρώπη περισσότερο ενοποιημένη και αποτελεσματική με εργαλεία και μηχανισμούς όπως τα ευρωομόλογα για να μπορεί να δίνει προστιθέμενη αξία στις προσπάθειες των κρατών και να προστατεύει τα συμφέροντα των λαών της.

ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ

ethnos.gr

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments