ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 20 Μαΐου 2013
  • Views177

Εντός της τρέχουσας εβδομάδος αναμένεται να ανοίξει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) την ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet για την υποβολή έως και τις 30 Ιουνίου των δηλώσεων από περίπου 6 εκατ. φορολογούμενους.

Το νέο έντυπο της φορολογικής δήλωσης Ε1 απαιτεί πλήρη καταγραφή όλων ανεξαιρέτως των εισοδημάτων που απέκτησαν οι φορολογούμενοι το 2012, ενώ περίπου 1,5 εκατομμύριο δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους θα υποβάλλουν δηλώσεις «προκάτ».

Συγκεκριμένα, 640.000 δημόσιοι υπάλληλοι, περίπου 450.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου και χιλιάδες συνταξιούχοι των υπόλοιπων Ταμείων θα δουν προσυμπληρωμένα τα στοιχεία που αφορούν στα καθαρά ποσά από μισθούς και συντάξεις, το φόρο που παρακρατήθηκε και το φόρο που αναλογεί στις αποδοχές του 2012.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Ημερησία, οι συνταξιούχοι για τους οποίους η ΓΓΠΣ δεν θα καταφέρει να συλλέξει στοιχεία για τις αποδοχές τους, θα πρέπει οι ίδιοι να αναζητήσουν από το ταμείο τους τη βεβαίωση αποδοχών και να συμπληρώσουν τους σχετικούς κωδικούς της δήλωσης. Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ και του ΟΓΑ για να εκτυπώσουν τις βεβαιώσεις αποδοχών θα πρέπει να επισκεφθούν τις ιστοσελίδες των ταμείων τους, ενώ οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ θα πρέπει να περιμένουν να λάβουν τις βεβαιώσεις ταχυδρομικά.

Επίσης όλοι όσοι έχουν καταθέσεις ανεξαρτήτως είδους και ποσού είναι υποχρεωμένοι να πάνε στις τράπεζες και να ζητήσουν τη βεβαίωση για τους τόκους για να τους δηλώσουν στο έντυπο αφού από φέτος είναι υποχρεωτική η αναγραφή τους.

Στο υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων, η οποία λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου. Κι αυτό γιατί φέτος θα υποβάλουν δηλώσεις κι όλοι οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος ηλικίας, με εξαίρεση μόνο τα ενήλικα προστατευόμενα τέκνα, οπότε ο αριθμός των δηλώσεων είναι βέβαιο ότι θα φθάσει τα 6 εκατομμύρια.

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments