ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 07 Ιανουαρίου 2013
  • Views151

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=iCJyj-4is3Q[/tube]

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό βάζουν οι εξελίξεις στη λίστα Λαγκάρντ, με οξύτατη πόλωση, υπόγειες διεργασίες, ιερές και…ανίερες συμμαχίες, ακόμα και με αλλαγές στις συνθέσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων-και είμαστε ακόμα στην αρχή.

Η κατάθεση σήμερα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Προκαταρκτικής που θα ζητά τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών όχι μόνο για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου αλλά και για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αναμένεται να ανεβάσει και άλλο το θερμόμετρο στις σχέσεις Ιπποκράτους και Κουμουνδούρου. Μεταξύ των δυο κομμάτων δεν υπάρχουν πλέον σημεία επαφής, κόβεται η οποιαδήποτε γέφυρα, ενώ εκ των πραγμάτων η συγκυβέρνηση με τη ΝΔ αναδεικνύεται σε μονόδρομο για τον Ευ. Βενιζέλο.

Τέσσερις νέες παρεμβάσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, αλλά και στο εφάπαξ, θέτει σε ισχύ το υπουργείο Εργασίας.

Στο «επίκεντρο» οι συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, ενώ αναδρομικά θα μπει «μαχαίρι» σε όσους εισπράττουν δύο συντάξεις , με ποσό άνω των 1.300 ευρώ.

Αναλυτικά οι αλλαγές:

-Επιβολή εισφοράς 5%-20%, σε ποσά συντάξεων (άθροισμα κύριας και επικουρικής) άνω των 1.000 ευρώ. Το ποσό που αντιστοιχεί στην παρακράτηση του Ιανουαρίου, θα κοπεί σε 4 δόσεις (από τη σύνταξη Φεβρουαρίου, έως τη σύνταξη Μάιου).

-Περικοπή 12% στις διπλές συντάξεις με άθροισμα πάνω από 1300 ευρώ. Η περικοπή αναμένεται να γίνει το Μάιο και θα βγει εγκύκλιος με τον αριθμό των δόσεων που θα παρακρατηθούν τα αναδρομικά των 14 μηνών.

-Καθιέρωση νέου τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ. Ο νόμος θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2014. Θα υπάρξει ενιαίο μοντέλο σε όλα τα ταμεία πρόνοιας.

-Ενοποιήσεις επικουρικών ταμείων και σύσταση «ατομικών λογαριασμών». Και στα επικουρικά ταμεία, θα υπάρξει σύνδεση εισφορών και παροχών, ενώ θα μπορούν να γίνονται παρεμβάσεις, ακόμα και ανά τρίμηνο. Στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης θα ενταχθούν υποχρεωτικά, όσοι φορείς δεν είναι βιώσιμοι. Η σχετική διορία λήγει στις 28 Φεβρουαρίου και δεν πρόκειται να δοθεί παράταση.

Κρίσιμες χαρακτηρίζονται οι δύο επόμενες εβδομάδες από κυβερνητικά στελέχη, καθώς έως τις 21 Ιανουαρίου θα πρέπει να οριστικοποιηθούν οι προαπαιτούμενες δράσεις για την λήψη της δόσεως των 9,2 δισ. ευρώ.

Στις προαπαιτούμενες δράσεις περιλαμβάνονται η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου που αναμένεται έως τις 11 Ιανουαρίου από την Βουλή, η τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων (με τους επικρατέστερους για τη θέση να είναι ο σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Καθηγητής κ. Ν. Καραβίτης και ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Χ. Θεοχάρης) , οι αυξήσεις στα τιμολόγια λιανικής της ΔΕΗ και η δρομολόγηση της διάσπασης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε «καλή» και «κακή».

Σημειώνεται πως στο Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου η Κυβέρνηση επιδιώκει να λάβει τα εύσημα και την έγκριση των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ για την εκταμίευση της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 7,2 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Ραβασάκια με φόρο 45% επί της διαφοράς των εμβασμάτων που έστειλαν στο εξωτερικό και των εισοδημάτων που δήλωναν στην εφορία, θα λάβουν, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», από τις αρχές Φεβρουαρίου, όσοι από τους 25 χιλιάδες καταθέτες ξένων τραπεζών έχουν πάρει επιστολές από την γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και δεν έχουν υποβάλλει μέχρι τότε συμπληρωματικές δηλώσεις.

Στο τέλος Ιανουαρίου εκπνέει η προθεσμία που τους έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών για να αποδείξουν ότι οι διαφορές εμβασμάτων και δηλωθέντων εισοδημάτων είναι δικαιολογημένες και προέρχονται από νόμιμα κεφάλαια για τα οποία έχουν πληρωθεί φόροι.

Διαφορετικά με τη νέα επιστολή που θα λάβουν θα καλούνται να υποβάλλουν υποχρεωτικά συμπληρωματική δήλωση και να πληρώσουν επί των εισοδηματιών που απέκρυψαν, φόρο ίσο με 45%.

Η λίστα των 54.000 καταθετών εξωτερικού, στους οποίους το υπουργείο Οικονομικών έχει αποστείλει πρόσκληση φαίνεται να αποδίδει καρπούς με πολύ αργούς ρυθμούς.

Να αναγνωρισθεί το «λάθος» που έγινε στο θέμα και να μειωθεί άμεσα ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, ζητούν οι Ομοσπονδίες Βενζινοπωλών και Πρατηριούχων Καυσίμων, τονίζοντας ότι είναι η μόνη ρεαλιστική λύση για τους καταναλωτές, τα δημόσια έσοδα και το περιβάλλον.

«Η πραγματικότητα είναι ότι η πολιτική που εφαρμόστηκε οδήγησε σε κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό “Βατερλό”. Χιλιάδες οικογένειες καταδικάστηκαν να κρυώνουν, το Δημόσιο έχασε έσοδα λόγω μείωσης της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης και η ατμόσφαιρα σε όλες τις πόλεις έχει γεμίσει δηλητήρια από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες» αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους.

«Η κοινή λογική επιβάλλει, πλέον, να αναγνωριστεί το λάθος και να γίνουν οι κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις» προσθέτουν
Σχετικά, τέλος, με το λαθρεμπόριο στην αγορά καυσίμων, επισημαίνουν ότι αν είχαν εγκατασταθεί τα συστήματα ελέγχου εισροών – εκροών σε όλη την αλυσίδα διακίνησης των καυσίμων, το πρόβλημα θα είχε αντιμετωπιστεί χωρίς εξαθλίωση της κοινωνίας.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments