• Views151

Αναταράξεις στην κυβέρνηση μετά το «μπαϊράκι» Βενιζέλου

Δυσφορία και προβληματισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την αιφνιδιαστική κίνηση Βενιζέλου να ζητήσει «εδώ και τώρα» μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκφράζουν φόβους πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να τραβήξει το σχοινί και να απειλήσει ακόμα και με καταψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, ο Α. Σαμαράς αναμένεται να επικοινωνήσει σήμερα τόσο με τον Ευ. Βενιζέλο όσο και με τον Φ. Κουβέλη. Όλα ξεκίνησαν χθες όταν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του υπουργού οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των κομμάτων χτύπησε το τηλέφωνο του Φ. Σαχινίδη.

Σχέδιο Αθηνά : αλλάζει ο εκπαιδευτικός χάρτης

Tο υπουργείο Παιδείας έστειλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας τα σχέδια 36 Προεδρικών Διαταγμάτων που αφορούν το σχέδιο «Αθηνά». Το σχέδιο «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση των Ιδρυμάτων Ανωτάτης Εκπαίδευσης (ΑΕΙ) και των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ) υλοποιείται από το υπουργείο Παιδείας με 36 Προεδρικά Διατάγματα. Από αυτά, 23 αφορούν ΑΕΙ και 13 ΤΕΙ. Με 13 Προεδρικά Διατάγματα επέρχονται μετονομασίες, ιδρύσεις σχολών, συγχωνεύσεις και καταργήσεις Τμημάτων σε ΤΕΙ της χώρας. Συγκεκριμένα, τα 13 αυτά διατάγματα αφορούν τα ΤΕΙ: Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδος, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας.

Ανασφάλιστα ΙΧ :Μόνο ένας στους 10 το ασφάλισε
Παρά το γεγονός ότι από τις 15 Απριλίου έληξε και επίσημα το τελεσίγραφο της κυβέρνησης στους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων πολύ μικρό μέρος αυτών έσπευσαν να ασφαλίσουν τα αυτοκίνητά τους ώστε να γλιτώσουν τα βαριά πρόστιμα. Συγκεκριμένα, μόλις το 10% των περίπου 1 εκατ. ανασφάλιστων οχημάτων ασφαλίστηκαν ενώ οι υπόλοιποι δεν προέβησαν σε καμία απολύτως ενέργεια. Στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς αναφέρουν πως όσο το θέμα βρισκόταν στην επικαιρότητα -περίπου 3 ημέρες- η αύξηση στην παραγωγή ασφαλίστρων ήταν πολύ υψηλή. Τώρα μία εβδομάδα μετά την εφαρμογή της νομοθετικής τροπολογίας για τα ανασφάλιστα οχήματα και των καθυστερήσεων αποστολής των ειδοποιητηρίων κανείς πλέον δεν ασχολείται με το θέμα. Μάλιστα πολλοί είναι εκείνοι που θα αγνοήσουν παντελώς το ειδοποιητήριο και επειδή έχουν και άλλη χρέη στις εφορίες περιμένουν την συνολική ρύθμιση των χρεών τους με τη νέα νομοθεσία που θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί πριν το Πάσχα.

Δόση από 10 ευρώ το μήνα για τα χρέη προς το Δημόσιο

Πληρώνοντας 10 ευρώ –ή όσα περισσότερα μπορούν- κάθε μήνα, θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλούν οι πολίτες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, εφόσον δεν υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ. Τη δυνατότητα αυτοί θα την έχουν ακόμη και όσοι οφείλουν ποσά που υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ, εφόσον όμως αποδεικνύουν με συγκεκριμένα δικαιολογητικά έγγραφα την οικονομική τους δυσπραγία! Αυτή η ρύθμιση-έκπληξη, η οποία όμως αφορά μόνο στα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν μέχρι τις 31-12-2012, περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

«Αναγκαστικές απομακρύνσεις» 4,000 υπαλλήλων
Μετά την έγκριση αναδιάρθρωσης και οριστικοποίησης των νέων οργανογραμμάτων στα τελευταία πέντε υπουργεία, από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, που συνεδρίασε χθες υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιταχύνει τις προσπάθειές του για τη μεταρρύθμιση στο Δημόσιο και τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Πρωτίστως, στοχεύει να προωθήσει τη συντόμευση των πειθαρχικών ελέγχων, κάτι που θα αποτυπώνεται και στο πολυνομοσχέδιο. Μία ρύθμιση που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει τη δυνατότητα των υπαλλήλων να προσφεύγουν απευθείας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά την απόφαση του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου, για οριστική παύση, παρακάμπτοντας τα δευτεροβάθμια συμβούλια και τις ιδιαιτέρως χρονοβόρες διαδικασίες. Επίσης, παρότι η κυβέρνηση έχει περιγράψει τις πηγές από τις οποίες θα βρεθούν οι 15.000 «αναγκαστικές απομακρύνσεις» υπαλλήλων από το στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (επίορκοι, ακατάλληλοι υπάλληλοι, κοπανατζήδες, με πλαστά στοιχεία κ.λπ., κατάργηση φορέων και νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου και συγχωνεύσεις και κίνητρα για εθελούσια έξοδο), θα πρέπει να εξειδικευτούν όλες οι διαδικασίες σύντομα και το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο, όπως έχει υποσχεθεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

 

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments