ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 18 Ιουνίου 2013
  • Views279

Ανασχηματισμός μετά το συνέδριο της ΝΔ

Το θέμα του ανασχηματισμού αποτέλεσε κεντρικό αντικείμενο συζήτησης κατά την χθεσινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών συζητήθηκε ουσιαστικά ένα νέο κυβερνητικό σχήμα ενισχυμένο αριθμητικά με στελέχη ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.. Επίσης, συζητήθηκε σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το ενδεχόμενο θεσμοθέτησης κυβερνητικής επιτροπής με την συμμετοχή των κ.Βενιζέλου και Κουβέλη.

 

Έρχονται οι προσωρινές συντάξεις στο Δημόσιο

Προκαταβολή σύνταξης ίσης με το 50% ή το 60% (αν πρόκειται για αναπηρία) των βασικών αποδοχών των υπαλλήλων που έχουν συνταξιοδοτηθεί ή συνταξιοδοτούνται από την 1η Ιουνίου και εφεξής θα χορηγεί το Δημόσιο, με τις πρώτες πληρωμές να έρχονται στο τέλος Ιουνίου για περισσότερους από 20.000 δικαιούχους. Το μέτρο που προβλέπεται στο νόμο 4151/13 και τίθεται σε ισχύ με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, που δημοσιεύτηκε στις 14 Ιουνίου, αφορά όλους όσοι έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης αλλά περιμένουν στην ουρά για να βγει η σύνταξή τους, καθώς και όσους έχουν πάρει τρίμηνες αποδοχές ή αναλογία τους από την 1η Μαρτίου μέχρι τις 30 Μαΐου.  Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, εντός έξι μηνών από τη χορήγηση της προκαταβολής, θα πρέπει να έχει βγει η κανονική σύνταξη.

 

Ξεκινά η ρύθμιση των οφειλών σε 100 δόσεις

Από την ερχόμενη Πέμπτη 20 του μήνα τίθεται σε ισχύ η νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και πάνω από 2,5 εκατ. οφειλέτες του Δημοσίου θα έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα χρέη τους έως και σε 100 δόσεις. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πως η νέα ρύθμιση θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό να αυξηθούν τα έσοδα και να αντιστραφεί η πτωτική πορεία που ακολουθούν από την αρχή του 2013 με αποτέλεσμα στο πεντάμηνο η «μαύρη τρύπα» να έχει φθάσει τα 560 εκατ. ευρώ. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση μπορεί να υποβληθεί στις κατά τόπους εφορίες και τελωνεία μέχρι τις 18 Ιουλίου. Από την ημερομηνία αυτή και μετά οι αιτήσεις θα υποβάλλονται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής στο Taxisnet.

Στην Αθήνα με σχέδιο για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ο Σόϊμπλε

Την Αθήνα θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση που του απηύθυνε ο Έλληνας ομόλογός του Γιάννης Στουρνάρας κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν το Σαββατοκύριακο. Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι, όπως δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, μετά τη συνάντησή του με τον πρεσβευτή της Ελλάδας στο Βερολίνο Παναγιώτη Ζωγράφο, η επέκταση και για την Ελλάδα του προγράμματος που εκπόνησε η Γερμανία με την Ισπανία για την χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και η δημιουργία ενδεχομένως μιας ελληνικής επενδυτικής Τράπεζας. Οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν, σημείωσε ο Γερμανός πολιτικός, στο περιθώριο του Eurogroup και του ECOFIN στο Λουξεμβούργο.

 

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments