ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 26 Μαρτίου 2013
  • Views268

Σε ευθεία αντίθεση με τις νωπές διαβεβαιώσεις περί «μοναδικότητας» του κυπριακού προβλήματος και των διαδικασιών αντιμετώπισής του, (η φράση αποτελούσε μόνιμη επωδό στα χείλη ευρωπαίων αξιωματούχων μετά την επιβολή του κουρέματος καταθέσεων) ήλθε με σημερινές του δηλώσεις –τις οποίες γρήγορα αναγκάστηκε να ανασκευάσει- ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ελάχιστες μόλις ώρες μετά την οδυνηρή συμφωνία διάσωσης της Κύπρου, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έριξε βόμβα στην ευρωζώνη αφήνοντας ουσιοαστικά ανοικτό το ενδεχόμενο, το «κυπριακό μοντέλο διάσωσης» , σύντοα να πάψει να αποτελεί μοναδικότητα.

Οι δηλώσεις του, όπως ήταν φυσικό, τρόμαξαν τις αγορές που είχαν προηγουμένως δείξει σημαντικές τάσεις ανόδου σε ένα γενικότερο ευνοϊκό κλίμα που συνδιαμορφθώθηκε και απο την αποκλιμάκωση των spread.

Οι αναφορές Ντάισελμπλουμ, εάν δεν συνιστούν περίπτωση ατυχούς διατύπωσης, γύρισαν τον πανευρωπαϊκό δείκτη FTSEurofirst 300 που σημείωνε άνοδο 0,9% σε πτώση κατά 0,1%.

Ο δείκτης DAX έκλεισε με πτώση 0,51% και διαμορφώθηκε στις 7.870,9 μονάδες. Ο δείκτης MDax υποχώρησε κατά 0,14% και διαμορφώθηκε στις 13.339,63 μονάδες.

Το χρηματιστήριο στο Παρίσι έκλεισε με πτώση 1,12%, καθώς επικράτησε ανησυχία στους επενδυτές μήπως οι όροι του πακέτου διάσωσης της Κύπρου, μπορούν να εφαρμοστούν και σε άλλες χώρες. Το Παρίσι είχε εκφράσει αρχικά ικανοποίηση για τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η Λευκωσία με τους διεθνείς πιστωτές.

Ο δείκτης CAC 40 κατέγραψε απώλειες 42,31 μονάδων και έκλεισε στις 3.727,98 μονάδες.

Στο Λονδίνο το χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση 0,22%, καθώς ο δείκτης FTSE-100 υποχώρησε κατά 14,38 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 6.378,38 μονάδες.

Στις δηλώσεις του (σε Reuters και Financial Times) o πρόεδρος του Eurogroup περιέγραψε το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου, δυνητικά ως νέο μοντέλο επίλυσης προβλημάτων χρηματοπιστωτικής φύσης στην ευρωζώνη.

«Αυτό που κάναμε την περασμένη νύκτα είναι αυτό που αποκαλώ απώθηση κινδύνων», δήλωσε ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

«Αν υπάρχει κίνδυνος σε μια τράπεζα, η πρώτη μας ερώτηση θα πρέπει να είναι, ‘τι θα κάνετε εσείς στην τράπεζα γι’ αυτό; Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακεφαλαιοποιθείτε μόνοι σας;’. Αν η τράπεζα δεν μπορεί να το καταφέρει, τότε θα μιλήσουμε στους κατόχους μετοχών και τους κατόχους ομολόγων, θα τους ζητήσουμε να συμβάλουν στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, και αν είναι απαραίτητο θα το ζητήσουμε και από τους κατόχους ανασφάλιστων καταθέσεων” άνω των 100.000 ευρώ.

«Αν θέλουμε να έχουμε έναν υγιή χρηματοπιστωτικό τομέα, ο μόνος τρόπος είναι να πούμε, ‘Κοίτα, εκεί όπου αναλαμβάνεις κιδνύνους, πρέπει και να τους αντιμετωπίζεις και, αν δεν μπορείς να τους αντιμετωπίσεις, τότε δεν θα έπρεπε να τους είχες αναλάβει», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ. “Αυτή είναι μια προσέγγιση που πιστεύω ότι τώρα που βγήκαμε από την αιχμή της κρίσης, θα πρέπει να υιοθετήσουμε”.

Ερωτηθείς τι σημαίνει αυτή η νέα προσέγγιση για χώρες της ευρωζώνης που έχουν τραπεζικούς τομείς με υψηλή μόχλευση, όπως το Λουξεμβούργο και η Μάλτα, καθώς και για άλλες χώρες με τραπεζικά προβλήματα, όπως η Σλοβενία, ο Ντάισελμπλουμ είπε πως θα πρέπει να συρρικνώσουν τις τράπεζες.

“Σημαίνει, αντιμετώπισε το θέμα πριν σου δημιουργήσει πρόβλημα. Ενίσχυσε τις τράπεζές σου, ρύθμισε τα ισοζύγιά σου και συνειδητοποίησε πως, αν μια τράπεζα έχει πρόβλημα, η απάντηση δεν θα είναι πλέον αυτομάτως ότι θα έρθουμε να εξαφανίσουμε το πρόβλημά σου. Εσύ είσαι που θα πρέπει να το αντιμετωπίσεις”.

Ανασκεύσασε μετά τις αντιδράσεις
Λίγες ώρες αργότερα, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ… επαναδιαβεβαίωσε η Κύπρος είναι μια ειδική περίπτωση και ότι το πρόγραμμα διάσωσης που εκπονήθηκε στη διάρκεια της νύχτας δεν θα χρησιμεύσει ως μοντέλο διευθέτησης άλλων προβλημάτων στο μέλλον.

“Η Κύπρος είναι μια ειδική περίπτωση, που παρουσιάζει ιδιαίτερες προκλήσεις, που χρειαζόταν τα μέτρα διάσωσης για να οποία συμφωνήσαμε χθες”, υπογραμμίζει ο Ντάισελμπλουμ σε σύντομη ανακοίνωσή του.

“Τα προγράμματα μακροοικονομικής προσαρμογής εκπονούνται για να προσαρμοστούν ακριβώς στην κατάσταση της ενδιαφερόμενης χώρας και κανένα μοντέλο ή σχέδιο δεν χρησιμοποιείται”, υπογράμμισε ο Ντάισελμπλουμ.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments